2020. június 7., vasárnap

A barátúri tározónál jártam


Olvastam a hírt a VIZIG-es újságban:

„….Baranya megye legnagyobb kapacitással rendelkező záportározója a Barátúri-tó nevet kapta….
…EU forrásból valósult meg, közel 2 milliárd forint értékben…
…A tározó a régióba tervezett záportározók közül a legnagyobb kapacitással rendelkezik, így vízkárenyhítés szempontjából jelentős a szerepe. A Baranya-csatorna felső szakaszáról, valamint a Kaszánya-patakon érkező árvizek visszatartását biztosítja. Az 53,5 hektáros,  1.280.000 köbméter kapacitású tározó megépítésének elsődleges célja a tavaszi árvízveszély csökkentése a víz visszatartásával, illetve az érkező vízhozam csökkentésével. A Barátúr, Magyarszék és Magyarhertelend határában megépült tározó árvízcsúcs-csökkentő hatása Sásdig jelentősen érezhető lesz. Az árvízi károktól mintegy négyezer lakost fog hatékonyan megvédeni.”

Gondoltam, meg kell ezt nekem látogatni……

A teljes útvonal

A tó és környéke

Be kell vallanom, van olyan is hogy egy kiránduláson „csalódás” ér. Kinéztem/gondoltam valamit, egy helyszínt, s amikor odaértem, vagy inkább, amikor eljöttem, akkor valamiféle csalódást éreztem. Nos, be kell valljam, így voltam most a barátúri tározó esetében is.

Én idén már jártam Barátúr felé – de esküszöm, észre se vettem, hogy ott valami tó van (pedig azért nem kicsi).
Persze elsuhan az ember itt-ott vizek mellett és ha nem nyomoz utána, vagy nem nézegeti indulás előtt a térképet, akkor elmehet sok érdekes dolog mellett is. Amúgy a gugli térképen ez a tó még nem is szerepel, tehát fel se tűnhetett „a nagy kékség”. Ám aztán olvastam róla, és szerettem volna közelről is szemügyre venni.

VIZIG-es fotók: 

Amikor még víz nem volt sehol... az avató ünnepély

A Google térképen ez az állapot látszik

Kezdődik a feltöltés...

Nos igen, bevallom, nekem csalódás volt. Persze tudom én, hogy ez nem valami üdülőtó, hanem kifejezetten „biztonsági víztározó” – ami arra szolgál, hogy a  nagy esőzések után lezúduló vizeket ideig-óráig tárolja, míg azok elfolyása a kivezető vízfolyásban lehetséges lesz. Majd, egyszer talán lesz itt valamiféle „élet” is – legalábbis a tervek szerint.

A félsziget a fával

A gát a túloldalon

Nem tudom, hol lehet a félszigetre bemenni. Itt nem, az biztos.

A tó déli partja
A környezte most sivár, egy hatalmas réten laposodik a víz, van ugyan valami „félsziget-féleség” egyetlen fával – de nem találtuk  az oda bevezető utat – szerintem nincs is - derékig érő gazon meg nem volt kedvünk átgázolni. És az is igaz, hogy a gát túloldalán erdő van – de ki a frásznak van kedve fél napot gyalogolni a gátig?

Na, szóval ez történt, én csalódtam a barátúri tározóban. Nyilván a célnak tökéletesen megfelel, és még az is lehet, hogy 20-30 év múlva fás-bokros lesz a környezete. Akkor azért másképp fog kinézni.
Csak mellékesen jegyzem meg, hogy egyetlen madarat nem láttam a tavon. Ha vannak, akkor nem tudok hová bújtak el….
Egyébként olvastam, hogy a gátnál szükségessé vált javítások miatt leeresztik (most töltötték fel!) – mert valami gond van…
Mindegy, majd csak elkészül egyszer…A cél nagyszerű, két bő hozamú vízfolyás hirtelen felgyülemlő vizét tartja vissza, megakadályozva, hogy kárt tegyen.

Ám gyönyörű idő volt - oda Mánfa-Sikonda felé mentünk – haza pedig Orfűnek jöttünk. Nem egyszer jártam meg ezt a körutat. Szeretem.
Az idő pompás volt, az égbolt tele csodás felhőpamacsokkal – egyszóval kereknek éreztem a világot.
Hazafelé megálltunk ugyan Mecsekszakálon, a „sarki büfében” egy üdítőt inni - bár helységnév tábláját nem láttam. És csak most, e szöveg írásakor kutakodtam kicsit, s derítettem ki a következőket:

A Pécsi-tó körül fekvő falvak közül Mecsekrákost, Mecsekszakált, Tekerest és Bánost Orfűhöz csatolták.
Én 1968-74 között jártam rendszeresen errefelé – de nem figyeltem fel arra, hogy hiányoznak a településnév táblák. Most szembesültem azzal, hogy a fenti négy település - legalábbis a neve – megszűnt, „beolvasztották” Orfűbe. Én ugyan ezt se értem, mire volt jó – de nem akarok én már a világ ilyen dolgaiba beleszólni. Csak megjegyeztem. Tán magamnak, mert lehet, rajtam kívül senkit se érdekel, vagy azt se tudja, mikről fecsegek itt össze-vissza.

Valahogy úgy alakult, hogy nem készítettem sok képet. 
Ez tetszik nekem: 

Szeretem a tejszínhabos kék eget nézni is, fotózni is.


Átbeszélgettük a délutánt útitársammal. Pár percre Tiffanyldát is felkerestem - Ő semmit se változott 😊 - a tájjal ellentétben.  
Jó volt ez a délután...


10 megjegyzés:

  1. Hát valóban egyenlőre ez még nem kirándulóhely, bár csúnyának se mondanám. A lényeg, hogy a feladatát ellátja. A kis településeket már sok évtizeddel ezelőtt beolvasztották a nagyobbakba, mint az 5 kis települést Orfűbe. Ennek ellenére lehetnének táblák, hogy pl. Orfű-Mecsekszakál vagy Orfű-Bános. Pl. Bababrcpuszta is Liptódhoz tartozik, korábban sosem volt táblája. Tavaly az önkormányzat elkészítette a Liptód-Babarcpuszta táblát az út mindkét oldalára, így az erre járó valóban tudja, hol is van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó, nem csúnya. Legfeljebb nekem nem tetszett - de ez is csak azért, mert valami mást vártam.
      Azt pedig nem fogom megérteni, a település-név-összevonás miért kell, mire jó ? Igazgatásilag összetartozhat több is, de a nevét miért nem tarthatja - önállóan - meg ?

      Törlés
  2. Ritka egy eset,hogy egy régebbi történetre ennyire emlékszem- pl. arra, hogy Nagy Csaba és a VIZIG igazgatója "pályázatot" írtak ki a záportározó elnevezésére, persze, azt már nem tudom, nyert-e valaki is ?- ill. mitől/miért lett Barátúri-tó ?- a neve. ( Nem akarnék úgy járni mint te, a Lüt-tel (?) - nem keresgélem a neten. Az meg lényegtelen, hogy mik jutottak eszembe a név kapcsán.) A települések összevonásához meg csak annyit,- legalább annyival kevesebb polgármester+testület van... :-) - ill. csak-csak vannak előírások, milyen feltételeknek kell(ene) teljesülni,- gondolom,manapság annak sem felelnének meg. [ Igaz, pl. Pécsvárad nem felel(ne) meg egy város követelményeinek... (régebben cukkoltam is ismerőseimet ezzel)- viszont,kivételek azok - sajnos - mind a mai napig vannak. ] Más : azt meg kissé korainak érzem, (mint laikus)hogy ilyen rövid idő alatt pl. madarak -(és egyéb állatok) láthatóan megtelepedjenek,előforduljanak ott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A településeket "nem vonták össze" csak a faluneveket. És én ezzel nem értek egyet.

      Törlés
  3. A kiránduló ember oldaláról nézve teljesen megértem a csalódottságodat, de a másik oldalon valóban ott van egy fontosabb dolog. A cél amilért megépült ez a tározó. Már az is csoda, hogy egy ilyen száraz tavasz után van még víz a mederben. Ugyanakkor olyan jó olvasni ezeket a gyönyörű és érdekes magyar faluneveket. Mánfa-Sikonda, Mecsekszakál, Tekeres, Bános, Babarcpuszta... Hát nem gyönyörűek? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A falunevek is kedvesek, de alapjában véve a környező táj is szép. Én csak valahogy a tóval voltam elégedetlen - de ennek is az az oka, hogy előtte láttam szebb tavakat és a lelkem mélyén valahogy azokhoz hasonítottam.
      Egyébként igazad van, csoda, hogy van/volt benne víz....

      Törlés
  4. Sajnálom, hogy nem láttad a tavat, amikor még tele volt! Csodájára jártunk! 18 hattyú volt itt napi szinten és a vadkacsák is letelepedtek már. Gázló madarat, sirályokat is láttunk és sok-sok fecskét a víz felett! Most mindenütt felütik fejüket a zöldellő szigetek és ahogy engedik le a vizet, egyre láposabb, csúnyább... A madarak eltűntek, csak két hattyú van itt néha. Szomorú, hogy másodszorra kell leengedni, mert nem tudják elsőre normálisan megcsinálni! Még jó, hogy van garancia!
    @X, valószínű azért hívják Barátúri-tónak, mert konkrétan Barátúr határában van.
    Tavaly ősszel átkirándultunk Bánosra és akkor ott még megvolt a falu névtáblája, de úgy emlékszem, a többieké is. Friss dolog lehet, ha "beszedték", talán újat kapnak, Orfű előnévvel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No, majd csak feltöltik újra és kimegyek még egyszer - ámbár...hát fák ennyi idő alatt nem nőnek köréje - számomra akkor se lesz sokkal barátságosabb. Persze lehet hogy az én igényeim túl magasak - mondjuk egy hásságyi tó után.

      Törlés
  5. A Barátúri-tó a közeli település nevéről, Barátúrról kapta a nevét. Ez sem önálló település, Magyarhertelendhez tartozik. És bocsánat, valóban az Orfűhöz tartozó településeken kint van régóta a tábla, de több esetben ezek beljebb az utcákban, ott, ahol a település egykori határa volt. Ki van írva a résztelepülések neve is. (Tehát nem szedték be és nem készül új, én sem emlékeztem elsőre pontosan.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy vannak táblák - de én nem láttam...és most se látom pl. a gugli térképen.

      Törlés