2020. június 13., szombat

Víz - ügyek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetes elemzése szerint a 2020-as a harmadik legszárazabb tavasz volt a mérések 1901-es kezdete óta. Országos átlagban mindössze 82,7 mm csapadék hullott a három tavaszi hónap alatt. A sokéves átlag nagyjából 140 mm. Mint írják, ennél szárazabbnak csak 1934 és 2003 tavasza bizonyult.

A március még átlagosan csapadékos volt, ezt egy rendkívül száraz április követte, ami szintén a harmadik legszárazabb volt 1901 óta. Májusban is csupán a szokásos csapadékmennyiség 54%-a hullott le országos átlagban.

És tessék, itt a június-júliusi előrejelzés.



Hát aki ezek után is kételkedik abban, hogy lassan, de biztosan közeledik a Szahara – akkor azon csodálkozom….

A baj csak az, hogy véleményem szerint ez ellen semmit sem tudunk tenni. Kell és lehet spórolni a vízfogyasztással - de ha egyszer elfogy a készlet ? 
Kéretik engem itt most nem megcáfolni, mert tudom, NEM holnapra fogy el a víz - és mindig írom, ezek a távoli dolgok személy szerint engem nem érintenek - de azért itt hagyok embereket akiket szeretek, itt hagyom ezt a gyönyörű Földet - és igencsak sajnálni fogom, hogy a felhő szélén csücsülve, egy élettelen  sivatagot nézegethetek csak.
És tudom, igen tudom, épp elég csillagászati filmet nézek (majdnem azt mondom 50 %-ban csak azt), tehát tudom, hogy egyszer lejár a naprendszerünk szavatossága - nem véletlenül keresgélik okos emberek a menekülés lehetőségeit, az esetleg élhető távolabbi bolygókat. De engem ma, most mégiscsak az érdekel, ami itt a közeljövőben történik. A menekülés a Földről legyen az utódok gondja...

Ez egy tavalyi cikk - ugyanis EZ lesz a folytatása jelenlegi helyzetnek:

„…A szakértő nem tartja kizártnak, -  annak ellenére, hogy Magyarország köztudottan gazdag vízkészletekben -  hogy egy-két évtizeden belül, még hogyha időlegesen, és csak bizonyos területeken is,  de feszültség léphet föl azzal kapcsolatban, hogy ki használhatja föl a helyileg elérhető édesvízkészletet….”



És az okos emberek ezt a szituációt már jó előre tudták.
1974-ben hozták Magyarországon az első olyan törvényt, mely szerint a saját tulajdonú kutakból kivett víz  és a  felszíni vízkészlet használata után vízdíjat kell fizetni. Akkor még a kicsi, pár méteres ásott kutak után nem kellett fizetni – most hallom, már azokat is összeírják – s ki tudja, nem egészítik-e ki a rendeletet hamarosan úgy, hogy a felszín-közeli víz használata után is fizetni kell. Elvégre jogos, miért csak az fizessen, aki mélyebb kútból használ vizet ?

És csak példának írom – mert nem biztos, hogy minden olvasómnak van halastava és ismeri a szabályokat. A halastó esetében (ha nincs leeresztés), akkor egy bonyolult módon kiszámított egyenlet alapján a tó felületéről elpárolgott víz után kell fizetni - igaz, ezt ugye az átfolyó vízzel pótolni kell - de hát akkor is, most is őrületnek tartottam, hogy a vízpárolgás miatt kell fizetni. Ez épp olyan, mintha azért is fizetni kellene, hogy a területeden hány cm-es hó esett. Ha sok, akkor fizess, ha kevés, akkor ne… Végülis a hó is víz csak megfagyva és a te földedbe, vízadó rétegedbe szivárog  be. Jajistenem, csak nehogy kiderüljön, hogy ez az agymenésem már valamelyik íróasztal fiókjában félkész ügyiratként fekszik…


Na jó, ez csak egy kis „vízügyes kitérő” volt…bocsánat a szószátyárkodásomért…




4 megjegyzés:

  1. A baj az, hogy ugyan az okos emberek tudták, és ötleteik is voltak vannak a probléma csökkentésére, csak éppen pénz-paripa-fegyver nem az okos emberek, hanem a politikusok kezében vannak, akik egyre kevésbé tartoznak az okos emberek kategóriába, lásd az USA elnöke. Így előtérbe kerül a stadionok építése tízszeres áron a megfelelően megtervezett és kivitelezett víztározó helyett, vagy mint ami nálunk van, hogy a falu szennyvizét nem helyben kezelik -és-használjuk ökológiai módszerek alkalmazásával, hanem építettek egy hatalmas és drága hálózatot, Dinnyés-Pákozd-Székesfehérvár, kb. 30 km, rengeteg átemelő mű, stb., stb.
    A probléma megoldását nem látom akkor, amikor agrárminiszter lehetett egy elvhű jogász az agráriumhoz értő, és a tudományos és megalapozott elvekhez értő, nem elvhű szakember helyett. Majd talán akkor, ha a politikusok életveszélyes szív-, vagy agyproblémáját nem szívsebész vagy agysebész, hanem elvhű kebelbarátja kezeli.
    Helga

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem tudok vigasztaló, biztató szavakat írni, hacsak valami csoda nem történik (vagy tragédia ?) nem hiszem, hogy lesz itt valami változás....

      Törlés
  2. Jaj, jaj... én tudom, nem lesz könnyű az elkövetkezendő időszak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos, hogy nem jövőre , vagy 3-5 év múlva lesz vész - de hogy lesz, az egészen biztos. És jó lenne időben elkezdeni készülni rá.

      Törlés