2020. június 21., vasárnap

Jön ! Jön! Jön!




Nem is fűzök hozzá semmit. Ezt olvastam az időkép oldalán:

Új szibériai melegrekord született szombaton, méghozzá az északi félteke egyik leghidegebb pontján, Verhojanszkban, ahol 38 fokot mértek.
Már napok óta 30 fokos kánikula tombol Kelet-Szibériában, az északi sarkkör környékén, szombaton pedig rekord méreteket öltött a rendkívüli meleg a térségben. A csúcshőmérséklet helyenként elérte a 35 fokot, de az északi félteke egyik leghidegebb pontjának tartott Verhojanszkban 38 fokos maximumot mértek, ami új melegrekordnak számít nemcsak ezen a településen, de Szibériában is. Az északi sarkkörtől északra sem mértek még soha ilyen magas hőmérsékletet.

Verhojanszk főleg a kemény telek miatt lehet ismerős sokak számára, hiszen itt mérték az északi félteke legalacsonyabb hőmérsékletét, -67,8 fokot. A kontinentális éghajlatnak köszönhetően azonban olykor előfordulnak melegebb nyarak, amikor a maximum-hőmérséklet a 30 fokot is megközelítheti. A mostani 38 fokos csúcshőmérséklet viszont majdnem 18 fokkal haladja meg júniusi maximum hőmérsékleti átlagot (19,9 fok).
Az új melegrekorddal a bolygónk egy adott pontján mért legnagyobb hőmérséklet ingadozás (abszolút minimum és maximum különbsége) is növekedett: 105,8 fok az új érték.






4 megjegyzés:

  1. Ez nem valami jó kilátás! Sokkal jobban elviselem a hűvösebb időt mint a meleget de ez nem kívánság műsor tudom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem sok reményt látok arra, hogy a mi éltünkben "visszafordul" az a folyamat, ami elkezdődött. Marad a menekülés a hűvös szobákba....

      Törlés
  2. Én nagyon örülök, hogy most legalábbis eddig egy kissé hűvös nyár van. Persze nem a szélviharnak, meg a hirtelen lezúduló csapadéknak, de ez a 25-27 fok nekem kellemesebb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még alkalmanként - különösen, ha éjjel hűl kicsit, - a 30 fokot is el lehet viselni. De az elmúlt nyarakon nem ez volt a max. nyári hőmérséklet, s félek, idén se ez lesz.

      Törlés