2020. június 23., kedd

Én csak újfent dokumentálom Eszterág puszta szégyenét....

Úgy adódott, hogy mostanában többször is mentem - ha nem is látogatóba, de mégis, (mert ugye a rohadék corona miatt ez is tilos) a harkányi kórházba - csomaggal. Legutóbb gondoltam egyet (én öreg mazochista), hogy benézek Eszterág pusztára. Aki olvas, halálira unhatja, épp ezért rövid leszek. Semmi sem változott. A Zsolnay kápolna és harangtorony továbbra is omladozóban.

(Csak érdekességként említem, hogy a http://siklosihirek.hu/alairtak-kezdodik-a-pecsig-huzodo-kerekparut-tervezese/ 2019.dec.11.-i száma oly mértékben titkos, világméretűen fontos híreket közöl, hogy egyetlen betűt sem lehet le/kimásolni belőle…de hát rajtam azért nem fognak ki….)

„….A program egy műemléki rekonstrukció erejéig érinti Szalánta-Eszterágpuszta épületegyüttesét, ahol egy Zsolnay kerámiaburkolattal díszített kápolna és harangláb fog megújulni. Ez a munkálat azonban nem része a mostani szerződésnek, ugyanis azt a pécsi egyházmegye – mint konzorciumi partner - önáll projektelemként fogja megvalósítani….”

Tartok tőle, hogy nem lesz itt egyhamar semmiféle megújulás. És nem a Corona lesz az oka.
Igazán mondom, nem is tudom mit vártam... Ezek csak dokumentum-fotók 2020-ból.





(Ez a kép csak azért került ide, mert a Pécs-Harkány-Pécs útvonalon mindössze egy öreg cigányasszonyt láttam biciklit tolni, erdőben összeszedett gallyakkal. Gondoltam is, még eljöhet az idő, hogy ezért is megbüntetik...De a bicikliút most a legfontosabb. Igaz a vonatot már megszüntették, buszok még járnak, hát lehet, hogy tényleg az emberek a harkányi strandra Pécsről biciklivel fognak menni - mert csak arra lesz pénzük...
Ja, de nem.... hát ha biciklit vesznek, akkor már nem marad a fürdő-belépőre.)











Megnézheted, 9 évvel ezelőtt is így nézett ki. Sőt!


Ez az utolsó kép azért került ide, mert ilyen csodát még sosem láttam. A Zsolnay cserepeken a napsugár valami olyan fantasztikusan  módon tündökölt - amit természetesen a kép a legkisebb mértékben sem ad vissza - hogy én ilyent még nem láttam. Mintha arany tallérokkal lett volna a zöld csempés tető beszórva. Gyönyörű volt....

Ezek itt alább régebbi anyagok - habár a képek ugyanilyenek, mint itt....

https://aranyosfodorka.blogspot.com/2011/10/szalanta-szegyene-eszteragon-fotoztam.html
https://aranyosfodorka.blogspot.com/2014/10/korut-orommel-bosszusaggal.html
https://aranyosfodorka.blogspot.com/2015/10/a-masodik-nap-villany-nagyharsany.html

1 megjegyzés:

  1. Szégyen és szomorú... A harangtoronynál csupán egy zárható ajtó megoldotta volna a fő problémát, de még ennyit sem sikerült érte tenni. A kápolna állapota sokat romlott, egyre több máza csempe esik le, sőt már repedések is megjelentek az oldalán. Hatalmas pénzösszeg jutott pályázat útján ide, amiből ugyan még semmi sem valósult meg, de a dolog nagyon úgy áll, hogy kápolna kimarad belőle. Pedig a sok-sok milliárdból, ide csak néhány millió, meg egy kis törődés kellene, nem több. Itt mindenki egyformán hibás, a lakosok, az önkormányzat és a 3. fél (nem írom le) is.

    VálaszTörlés