2020. szeptember 17., csütörtök

A virágok is hallanak


Részlet egy (számomra legalábbis) érdekes cikkből, innen:


A beporzást végző rovarok szárnycsapása hanghullámokat kelt, ami a levegőben tovaterjed, és ha erre a növény gyorsan képes reagálni, azzal  jelentősen megnöveli a beporzás esélyét.
A kutatók a vizsgálatok eredményéből arra a következtetésre jutottak, hogy a lehetséges növényi "fül", ami képes a levegő által közvetített akusztikus jelet "meghallani", különösen a tál alakúak ilyenek.

AZ ESTI KANKALIN VIRÁGJA TÁL ALAKÚ, EZÉRT AZT VÁRTÁK, HOGY EZ A FAJTA SZERKEZET MEGNÖVELI A VIBRÁCIÓT A VIRÁGON BELÜL.
És ez valóban be is igazolódott, mert a virág rezgéseinek frekvenciája  megegyezett a méh  szárnyai által keltett hullámhosszal.
Bár a virágok alakja, mérete széleskörűen változó, de  nagyon sok köztük a konkáv, vagy tál alakú, mely forma jól veszi és felerősíti a hanghullámokat, akárcsak a televízió adást is fogó parabolaantenna.
A kutatók lézer vibrométerrel mérték a szirom vibrációját és ezzel egyidejűleg a nektár cukor-koncentrációt, valamint analizálták a különböző hangfrekvenciák hatását: felvették a beporzó rovarok hangját, majd hasonló és eltérő frekvenciájú szintetikus hangokat játszottak le. A beporzók hangjai és a hasonló frekvenciájú szintetikus hangjelek sziromvibrációt okoztak, és gyors választ váltottak ki: növekedett a nektár cukor koncentrációja.
A VIBRÁCIÓ ÉS A NEKTÁR-VÁLASZFREKVENCIA SPECIFIKUS VOLT, KIFEJEZETTEN A BEPORZÓ ROVAR  HANGJAIRA REAGÁLT.


Tengerparti esti kankalin (Oenothera drummondii. A tengerparti esti kankalin (Oenothera drummondii) nevét Thomas Drummond (1790-1835)skót születésű természettudósról kapta, aki egy kubai gyűjtőkörútja során 1835-ben életét vesztette Havannában.

A növényeket megvizsgálták laborban és vadon is, és ugyanazt az eredményt kapták. A laborban számítógép generálta frekvenciákat játszottak le nekik. Amikor hangszigetelő habbal kibélelt, rezgésblokkoló üvegkorsóba tették a növényt, hogy ne érje hanghatás, nem mutatott semmilyen reakciót.
Amikor magas frekvenciát (158-160 kilohertz) illetve közepes frekvenciát (34-35 kilohertz) játszottak le nekik, akkor sem. Az kísérleti mézelő méh (Apis mellifera) hangját egy tőle 10 centiméterre elhelyezett hitelesített mikrofonnal rögzítették.
A MÉH HANGJÁT, ILLETVE AZ AHHOZ  HASONLÓ FREKVENCIÁT LEJÁTSZVA, A KANKALIN VISZONT AZONNAL REAGÁLT:
ezeknek a frekvenciáknak való kitettségen 3 percen belül, a cukorkoncentráció 12-17 %-ról 20 %-ra növekedett. Ha édesebb a nektár, akkor a növény több beporzót vonz magához, potenciálisan növelve ezzel a sikeres beporzás esélyét.

Hogy mik vannak.......





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése