2020. szeptember 2., szerda

Tippek

Ha már tegnap itt mindenféle spórolós témák szóba kerültek... akkor mára ezt ajánlom elolvasásra. Ez tetszett nekem........vannak benne jó ötletek.


Mindennapi élet
Ha például televíziót vagy valamilyen nagy méretű tárgyat vásároltál, akkor ne húzd ki azt a dobozából, hanem fektesd az oldalára, nyisd ki az alját, majd felállítva helyezd egy kemény felületre. Ezt követően már csak annyi dolgod lesz, hogy lehúzd róla a csomagolását. (Nekem valószínű nem  jutott volna eszembe így "kicsomagolni" valamit 😃 
Ha ablakot pucolsz, akkor belül függőlegesen, kívül pedig vízszintesen töröld, így ha csíkos marad, azonnal tudni fogod, melyik oldalon van a hiba. (És ezt se gondoltam...) 



Vasalásnál az egyforma mintájú ágyneműhuzatokat garnitúra-szerűen rakd össze (paplan huzat, nagy és kispárna huzat) Ha így tesszük el a szekrénybe, akkor minden egy helyen lesz, tehát, nem kell keresgélnünk az összetartozó darabokat.
A bögrékben látható tea vagy kávé foltok szóda segítségével egyszerűen eltüntethetők. (Szerintem dörzsis szivacs is eltünteti.) 




A szennyes kosár mindig ott legyen, ahol általában levetkőzünk, így azonnal bele lehet dobni a koszos ruhákat és nem kell keresgélni őket, vagy a szennyes ruhát ide-oda lerakni és ottfelejteni. (Ott van.....a fürdőszobában.)




Mindig legyen otthon szappan, ugyanis amellett, hogy minden foltot könnyedén eltávolít, fertőtlenít is. Szekrényben, papírjából kibontva, ruha között illatosít is.
A kettő egy, az egy nulla. Ez azt jelenti, ha valamiből egy van otthon, akkor tulajdonképpen nincs is, mert ha elfogy, akkor el kell menned a boltba, hogy újra legyen belőle. Ésszerűen tartalékolj ! (A kicsomagolt szappanokat én illatosítónak a pulóverek és vasalt ágyneműk között tartom. 10 db. biztos mindig van itthon...) 
Vasalás közben időt takaríthatsz meg, ha a vasalódeszkára teszel egy hosszú alufóliacsíkot. A fólia ugyanis, tükrözi a hőt, ezért nem szükséges mindkét oldalt alaposan átvasalni.  (Ez ki fogom próbálni...)

Konyhai trükkök
Ha a serpenyőbe vagy tepsibe sütőpapírt teszel, minden ugyanolyan szépen megsül,  de sokkal egészségesebb, hiszen olaj nélkül készül. (Ebben én nem vagyok biztos, de egy próbát megér...)



Egy kenyértartóban ne tárolj fehér és barna kenyeret is. Ne tárold a hagymát zsákban, inkább tedd dobozba, a tetején lyukakkal. A sárgarépa ne legyen a hagyma közelébenA burgonyát védd a napfénytől és a nedvességtől, tegyél közéje egy almát, lassabban csírázik. (Az almás "trükköt" ezer éve alkalmazom, nagyon jó módszer  - csak ajánlani tudom, annak, aki még nem próbálta.) 



Jól jöhet, ha bizonyos zöldségeket kissé megsütünk, majd lefagyasztjuk azokat. A húsleves levével is ez a helyzet, jégkocka-tartóban nyugodtan tárolhatjuk, ha pedig szükség van rá, azonnal felhasználható. (Jó ötlet ezeket se próbáltam...) 
A virágos és aranymintás tányérokat soha ne tegyük be a mikróba, de az eldobható papír tányérokkal is vigyázni kell, ugyanis könnyen felgyulladhatnak, míg a műanyag tányérok elolvadhatnak. (Van, aki ezt nem tudta ??) 
Legyen otthon sok ételtartó doboz. Ne egy adagot főzzünk, hanem többet, így a felesleget dobozokba tehetjük, majd lefagyaszthatjuk. Amikor szükség van, akkor pedig egyszerűen felmelegítjük és elfogyasztjuk őket. (Az egyik legjobb ötlet - különösen egy személyes háztartásokban ! Ne műanyag dobozban melegítsd !)




A fagyasztott áruban általában sok a jég. Ez pedig rengeteget számít, ha az adott terméket mérni kell. Ha aznap fel akarjuk használni, akkor várjuk meg míg megolvad és öntsük ki belőle a felesleges vizet. (Igaz....)



Egy doboz tojás esetében nem kell egyesével megvizsgálni azokat, hogy töröttek-e. Elég egy kicsit megdönteni a dobozt, ugyanis a törött tojás a tartóhoz ragad, nem mozdul el a helyéről. (Na...ehhez kell ám a nagy ész  😃)

Egészség
Mély sebet soha ne mossunk ki alkohollal, ugyanis a seb belső felülete sérülhet. Azonnal mentőt kell hívni. (Erről tudnék mesélni...Inkább vigyázz, hogy ne keletkezzen "mély" seb...) 





Félévente egyszer érdemes ellátogatni a fogorvoshoz, még akkor is, ha nem fájnak a fogaink. Ugyanis, ha már akkor megyünk, amikor fájdalmat érzünk, a kezelés sokkal többe fog majd kerülni. (Bingó ! - szerintem ugyan évente egyszer is elég - de mindenképp rendszeresen kell járni fogorvoshoz - is.) 

Pénzügyi trükkök

Ha online vásárolsz, mindig a csillagos értékelést néz meg először.
Az árut tedd a kosárba és hagyd benne néhány napig. A komolyabb webáruházak ugyanis, a vásárlói kosarakat nyomon követik. Ha észreveszik, hogy áru is van benne, akkor e-mailben akciós kuponokat küldenek, hogy ezzel ösztönözzenek a vásárlásra. 
A hitelkártya nem jelent ingyen pénzt, azt ugyanis, vissza kell téríteni, ami rengeteg problémát okozhat számodra a jövőben.
(Na ehhez csak annyit, hogy nincs bankszámlám, nincs, hitelkártyám, és nincs annyi pénzem, hogy gond legyen az elköltésével. Nagyon előre-látó-tervező vagyok, cédulákkal járok bevásárolni, akkor, és oda, amikor és ahol akció van, ami feltétlenül KELL azt veszem meg...az egész életem így múlt, én már nem fogok megváltozni.) 



Meg kell terveznünk a kiadásainkat. Először a számlák és a munkába járás költségeit, majd az étel, a háztartási költségek, végül a telefonszámla és az internet finanszírozása következik. Csak ezt követően számolhatunk a szórakozásra és az öltözködésre. (O.K. Ez egy nagyon jó tanács. Kíváncsi vagyok hány fiatal cselekszik így. Én vagy ötven éve pénztárkönyvet vezetek a kiadásaimról. Kár, hogy a régiek nincsenek meg, de 1995-től minden kiadásom fent van a gépen. Nagyon érdekes !!!  És elgondolkodtató, honnan, hová jutottunk...)
A háziállatokról soha ne döntsünk hirtelen. Az etetés és gondoskodás sok pénzbe kerül, ezért jól át kell gondolni, mielőtt befogadunk egy élőlényt, akinek általában több évig, nemcsak 1-2 hétig van szüksége ránk. (Nagyon igaz - és kár, hogy elég sokan nem cselekszenek/gondolkodnak így.) 



Az üzletek klubkártyáira minden esetben véletlenszerű születési dátumot adjunk meg, így nem egyszerre halmoznak el minket a különféle ajándékokkal és akciókkal. Éves elosztásban kapjuk ezeket, így általában mindig lesz pénzünk kihasználni az ajánlatokat. (Volt, aki az igazat írta - bárhová - ilyen és ehhez hasonló esetben ? 😃)

(Zárójelben: ha van időd és kóborolsz a neten, még ezer ilyen és hasonló tippet találsz. De ha elég öreg vagy, akkor már nem kell keresned, hanem  te adhatsz ötleteket a fiataloknak....
Persze  – már ha kérnek…..mert általában nem kérnek…)




2 megjegyzés:

  1. Köszi az ötleteket van amit gyakorlatban már tapasztaltam vagy használok. Az ablak mosási ötletet nem ismertem de kicsit elkéstem vele mert két nappal ezelőtt tisztítottam, ami után már másnap esett is az eső/ez nálam mindig így van/:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Apróságok ezek, egy részét -szerintem- mindenki ismeri, esetleg használja is. A vasalódeszkás tippet legközelebb megpróbálom.

      Törlés