2020. szeptember 7., hétfő

Okorági kirándulás


Az az érzésem, hogy életemben még ilyen kevés és pocsék képet nem készítettem egy csodaszép napról…És hogy nincsenek az élményeket, a látottakat  visszaadó képek, az kissé elszomorít…. De talán pont azért, mert maga a látvány fogott meg, nyűgözött le,  azért nem kattogott annyit a fényképező…És ugye ilyenkor történik az is, hogy "bemozdul" a kezed és kísértetiesen homályossá válik a kép...
Csak néztem, csak ámultam pl. a rengeteg madár láttán – de egyetlen egyet nem sikerül lefényképeznem !! L
A vízimadarak, ahogy megálltunk az autóval, egyre távolabb reppentek tőlünk, az ölyv és a sas is „elkörözött” – egyszerűen NEM sikerül a rengeteg madárból egyet sem megörökítenem. (Talán valami nád mögé bújva s fél napot türelmesen várva, talán akkor….de erre nem volt időm….)

Én a hegyek emberének tartom magam, s meglepett, hogy egy ilyen, már már Alföld jellegű sík vidék mégiscsak csodálkozásra késztett.
Vagy talán nem is csak maga a táj…
Ugyanis Okorágon jártam, ami alapjában véve egy jelentéktelen kis falu az Ormánságban, van viszont néhány halastava, mely körül igazi „vadvízi” élet zajlik.
Fel nem tudnám sorolni, miket láttam, daru, gém, hattyú a kicsinyeivel,  persze varjak, ölyv és talán még sas is repült  ott a tavak fölött.
A szépen karban/rendben tartott selyemfüvű réteken itt-ott kisebb és néhány hatalmas fa áll – rengeteg ültetett facsemetét láttam, sajnos egy részüket az őzek tönkretették - s mint megtudtam, nincs ellenük hathatós védekezési mód. A legügyesebben felállított védőhálót is szétdúlják, a fiatal fatörzsek védelmére felkötött műanyag-burkolatot  lerágják, csakhogy a zsenge csemetéhez hozzájussanak.
Láttam a tavakban kisebb hal-rajokat, békaporontyokat – aztán a kiszáradt Okor-csatorna medrét is, meg tavak vizéből kilógó száraz nád-szálakat. Nagyon  kevés volt a csapadék és sajnos bizonyos vízügyi műhiba miatt a csatornába nem jut el az a vízmennyiség, mely a tavak párolgásának pótlására kellene, mert egy feljebb  lévő – sitty-sutt-titokban megépített halastó felfogja az amúgy is kevés vízhozamot….Itt a magyarázat:
(Nem tudom, kik ülnek mostanság a vízügyi hivatal székeiben ? Ilyesmit hallva, letagadnám, hogy közöm volt a céghez…)

Úgy rohant el az a pár ott töltött óra, hogy szinte észre sem vettem. Csak jöttünk-mentünk a terepjáróval a földutakon, réteken, itt-ott megállva, rókalyukat fotózva, hullott, félvad almát szedve, és „csak úgy” elgyönyörködve a tájon.
Megcsodáltam a teheneket, megtudtam, hogy milyen okosak, nincs ott pásztorra szükség (a villanypásztoron kívül) – pontosan tudják a dolgukat. Szabad tartásban élnek, akkor jönnek-mennek, amikor akarnak, mégis van „menetrendjük”, reggel kimennek a rétre, dél körül behúzódnak a fák árnyékába, aztán az istállóhoz mennek inni, majd vissza legelőre, s este a karámba. Senki se mondja nekik, hogy: Ne, te…. Hát nem csoda ???

Nos, ennyit tudtam mesélni Okorágról. Kár, hogy a fejemben lévő képeket nem tudom megmutatni….

Esetleg ezt érdemes elolvasni:
Ezt pedig megnézni:

Elöljáróban két térkép, hogy hol is van Okorág ill. a halastavak:




https://evskemes.wordpress.com/2014/03/17/info-day-in-okorag/
 Ilyen a meder, amikor víz van benne....



...és ilyen volt most... A csatorna vize a vízfolyáson fentebb lévő halastavakat táplálja...







Tudom, hogy nem látszanak a madarak...pedig tényleg ott vannak....


Az őzek pusztításának nyomai


Rókavár friss bejárattal...
Ezzel a két kutyával többször találkoztunk...


A déli napsütésben árnyékba húzódnak...
Nem tudtam kideríteni, milyen virág ez, de szép....



4 megjegyzés:

  1. Az a virág a varjúmák.
    Anci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Nem találtam meg a növényhatározómban.

      Törlés
  2. Elolvastam a csellel épített tó történetet (is), és az jutott eszembe, hogy a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve. Mint itt is. Az EU adott pénzt halastóra, nem is keveset, az 500 fős falu fejenként több,mint félmillió ft-ot kapott. Nem tudom, egy ekkorka faluban mennyi hozzáértés van (volt) egy 280 milliós projekt levezénylésére.
    Miközben Hollandia 17 millió lakosának van 300 önkormányzata, nálunk közel 8000 van - ami azt is mutatja, mennyivel hatékonyabbak és olcsóbbak a hollandok, mint mi. Nagyon nem tartom jónak, hogy minden aprócska településen polgármester, meg saját ötletek, ebből is csak az jön ki, amit már hallottam, hogy rengeteg welnessz létesítmény megépült ilyen-olyan pénzekből, de a fenntartásra már nem gondoltak - csakúgy, mint a kerékpárutak karbantartására, gazmentesítésére,stb.,és személyzetük sincs a működtetésre. Legutóbb 1hete zát be a kb. 6 milliárdért épült bábolnai termálfürdő, amit 3 hónapja nyitottak meg, személyzethiány miatt, konkrétan igazgatót keresnek.
    Mi magyarok annyira büszkék vagyunk az okosságunkra. Éppen ideje lenne rájönni, hogy összefogva, tisztességesen (korrupció nélkül), több fejet összedugva, több szempontot meghallgatva, mérlegelve, több érdek figyelembe vételével jobb eredményeket lehetne elérni a köz javára. De nem hiszem, hogy én ezt megérem.
    Helga (68)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos egyet kell értsek minden soroddal....És semmi reményt nem látok a változásra. Csak valójában a "miért ?"-re nem tudok rájönni.

      Törlés