2020. szeptember 4., péntek

Geresdlakon jártam



És olyan sok érdekességet ígért e helyszín, hogy úgy gondoltam, ide mindenképp el kell mennem.
Ez valamikor idén év elején lehetett, de ebbe is belerondított ez az átkozott vírus.

Ma aztán mégiscsak autóba ültem és bizony mondom, nem bántam meg. Barátnőmmel ketten mentünk, és kaptunk egy tündéri kísérőt, egy olyan idegenvezetőt, akivel akár egy egész napot át lehetett volna pl. Geresdlakról (is) beszélgetni.
Itt köszönöm meg azonnal Schulteisz Józsefnének a látogatásunk előkészítését és Kiss Annának azt a nagyon kellemes délelőttöt, melyet nekünk szerzett, gondoskodva, hogy sose felejtsük el Geresdlakot.


Azért olyan „cikk-cakkos” a térkép, mert nem ugyanazon az úton jöttünk-mentünk. Hazafelé letértünk Erzsébet felé és Pécsváradtól a régi hatost választottam. 


Pici ismertető a faluról: Geresdlak két település és egy településrész, Geresd, Püspöklak és Kisgeresd egyesítéséből jött létre 1968. június 30-án. Geresd már az Árpád-korban is lakott hely volt. Nevét 1292-ben említették először az oklevelek Gueresty alakban írva. Érdekesség, hogy az 1293-ból fennmaradt feljegyzések a geresdi nemeseket olasz eredetűnek mondták.
A település különlegessége:
Az első finn lakos a 2000-es évek elején vett itt házat, azóta folyamatosan nő az ide települők száma.  A közel 900 fős falunak kb. 10 % a finn, ennek köszönhetően Geresdlakot Magyarországon  „finn faluként” ismerik. Finnország köztársasági elnöke a Finn Oroszlán Lovagrend érdemrendjét adományozta 2018-ban dr. Habjánecz Tibor polgármesternek, aki az elmúlt évtizedben jelentősen előmozdította és aktívan ápolta a finn-magyar kapcsolatokat Geresdlakon. Elolvasásra ajánlom az alábbi cikket:
Geresdlakról is és az itt élő finnekről is sok minden megtudható ebből az írásból.
Egyébként akit érdekel, a szintén híres geresdlaki gőzgombóc fesztiválról itt olvashat: http://gozgomboc.hu/

Figyelem ! Az alábbi  kiállítások előzetes bejelentkezés után látogathatók !
Schulteisz Józsefnét (Margit)  69/349-119 vagy 20-529-9753
kell keresni, s vele egyeztetni !

És akkor indulás ! Járjátok körbe velünk a látnivalókat:


Babakiállítás       7733 Geresdlak, Hunyadi u. 58.

Viseletek kicsitől-nagyig

Lakodalmas menet

Baba született, jön a komatál

Iskolában
 
Kukoricatörés

Szüret

Disznóvágás

Kitelepítés

Mézeskalács falu kiállítás       7733 Geresdlak, Hunyadi u. 21.
(Zárójelben: ez volt a legfantasztikusabb - legalábbis számomra ! Fél napig is el tudtam volna nézelődni itt. Mennyi munka, mekkora türelem kellett ehhez !!!)









Tulajdonképp a falu mézeskalácsból megépítve... Szenzációs ! A dombon álló kilátóba aztán a múzeumok meglátogatása után tényleg fel is mentünk....

Nem is tudom pontosan ennek a következő kiállítás-résznek mi a neve. Egy óriási teremben rengeteg minden látható, a harmonikától a gyerekjátékokig, a párnahuzattól  az ágytakarókig, asztalterítőkig - és fel se tudom sorolni... A hétköznapi élet "kellékei".











A két nagyobb terem között  volt egy kis cipész kiállítás is: 





Következett a

Nemzetiségi vállkendő kiállítás    7733 Geresdlak, Hunyadi u. 22.









A jó öreg berliner kendő...ilyen még nekem is volt...


Nemzetiségi kézimunka kiállítás  7733 Geresdlak, Hunyadi u. 19.
Bajban voltam, annyi látnivaló volt itt. Német és magyar nyelvű hímzések között kellett válogatnom...















A múzeumlátogatás végére jutott a 
Heimatmuseum

(Német Nemzetiségi Tájház)        7733 Geresdlak, Flórián u. 13.




Tisztára mint a mi hajdani sparheltünk....






A legizgalmasabb kis helyiségről nem sikerült a fényviszonyok miatt jó fotó, pedig itt volt sok érdekesség...Ez egy sok funkciójú hely volt, főzés, kenyérsütés, élelem-tárolás, stb ... Itt volt a padlásfeljáró is. 

És a nap végére jutott a kilátó, ami viszonylag messze van a falutól, de odataláltunk: 



És a kilátás belőle:

Misina
 
Hármashegy és a Zengő
Szársomlyó

Tenkes hegy

És itt a mese vége.... Aludjatok jól gyerekek, álmodjatok szépeket !
És ha felébredtetek, kezdjétek szervezni a saját geresdlaki kirándulásotokat. Nem fogjátok megbánni !




12 megjegyzés:

  1. Szép és érdekes helyen voltatok! Látod ezért szeretem én nézni az Ízőrzők műsorát mert abban is volt Geresdlak és sok mindent már láttam abban a műsorban a jó ételeken kívül! Érdemes lenne nézned azokat a műsorokat kedvcsináló lenne számodra hogy személyesen is felkeressed a helyszíneket sokszor volt benne kálvária történet és olyankor szoktál eszembe jutni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Utánanézek a javaslatodnak, köszönöm. Ha itt találok a közelemben érdekes és ismeretlen helyszíneket, akár még meg is látogatom.

      Törlés
  2. Jó kis úti-beszámoló. Kár hogy tőlünk kicsit messze van - ide tényleg érdemes elmenni. (Kati)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem véletlenül csináltam "reklámot" ennek a kedves kis falunak. Remélem lesz olyan olvasó, aki eljut ide. Nem fogja megbánni.

      Törlés
  3. Geresdlak egy nagyon szép település, többször túráztunk ott csoporttal, valamennyi kiállítást láttam én is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én mindenkinek elmesélem, hogy milyen jó/szép napunk volt, hátha kedvet kap még valaki más is az ide-látogatáshoz. Mert érdemes....

      Törlés
  4. Hát, ez mesebeli!!! Minden nap bebörrentem a gépemet pár percre, most értem csak ide, de ez fantasztikus! Meg kell néznem közelebbről!!!:)) Látod, pont ilyeneket szeretek tőled olvasni és mindig ezt várom!;) Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A dicséret nem engem illet. Én "csak" elmentem és felfedezve, bemutattam azoknak, akik ide tévednek. Minden elismerésem azoké, akik ezt a sok szép, értékes, érdekes kiállítást összehozták, gondozzák. Itt érzem, hogy van a "múltnak" értéke. Máshol sajnos már sok helyen nem így van...

      Törlés
    2. A dicséret igenis téged illet, mert rátaláltál és közzétetted, nem is akárhogy! Nagyon szeretem az ilyen felfedező dolgaidat.

      Törlés
  5. Nagyon szép fotók és érdekes beszámoló, tetszett. Különösen a mézeskalácsosak. Ha egyszer arra járunk mindenképp megnézzük. Köszi a képeket és a sok infót :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom ajánlani ezt a kis falut, valóban sok érdekes néznivaló van benne - de előtte egyeztessétek az érkezés időpontját, hogy biztos legyen kísérőtök.

      Törlés