2020. szeptember 6., vasárnap

Szeptember 6 – bányásznap lett volna – vagy az is ?



A bányásznap (szeptember első vasárnapja) hosszú múltú hagyományra tekint vissza. 1951 előtt bányavidékenként eltérő időpontban rendezték ezeket az ünnepségeket a bányászok nehéz és küzdelmes munkájának megbecsülésére.

- Szent Borbála a bányászok védőszentje, így hagyományosan az ő napjához, december 4-hez kötődött eredetileg az ünnep.
- Tatabányán a Bányalelkészség Szent István király temploma védőszentjének ünnepén augusztus 20-án tartották a búcsút, itt ez volt a bányásznap is.
- 1951-től szeptember első vasárnapján országosan egységesen tartják a bányásznapot, az 1919. szeptember 6-án eldördült tatabányai csendőrsortűz áldozatainak emlékére.

Voltam sokszor Komlón, de inkább a május elsejei felvonulásokra emlékszem. Ezer éve… tán igaz se volt.
Idén a bányásznap megünneplése  IS elmarad.
Nincs is nagyon kedvem ehhez semmit hozzáfűzni.

A youtube-on is vannak változatok a bányászhimnuszra, de nekem ez tetszett a legjobban: (nem tudom másképp ide betenni...) 



Ez a video nem túl jó minőségű, de a régi Komlóról szól:






Itt pedig sok jó fotó látható:

 
De sokszor láttam ezt a képet.....

Lehet, nem mindenkinek jelent valamit ez az ünnep. Nekem azért - több ok miatt is - fontos volt és az is marad.




6 megjegyzés:

  1. Talán nincs még egy ország, ahol ilyen eszement módon tettek volna tönkre mindent egy csapással, mint itt 1990 után, néhány hónap/év leforgása alatt. És ami megmaradt volna, és esetleg más funkcióval használható lenne, azt sem tudtuk kihasználni, az elmúlt 30 évben. És most már az emlékezők is egyre kevesebben vannak, és emlékezés is egyre kevésbé van (több okból is).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mert nekem sem az ellen van kifogásom, hogy a szén kitermelése/használata megszűnt. Tényleg környezetszennyező...de az a sok építmény és minden, ami használható lett volna....azok is gajdeszba mentek. Meg kell nézni, Németország a Ruhr vidékből mit csinált. Már rég nem termelnek szenet, s mégis bőven profitálnak belőle....MI csak elherdálni tudjuk amink van. Bár nem is tudom, miért azt írtam, hogy "mi" ? nekem nem sok beleszólásom volt/van ilyesféle dolgokba.Szavazni is voltam, nem tehetek róla, hogy nem nyertek.

      Törlés
  2. Micsoda ünnep volt! Az én emlékeim: Keresztapám megbecsült bányamester volt. Ilyenkor kapta a hűségjutalmat, az nekem is ajándékkal járt.;) Mentünk az iskolával koszorúzni a szabolcsfalui Mártírok emlékművéhez, énekeltünk a kórussal. Aztán nagy kanállal ettünk mindannyian. A sok játék a vurstliban... és a sok özvegy..., akik elvesztették férjüket, fiúkat bányarobbanáskor... Rémes! Sosem lettem volna bányászfeleség!
    Egyébként én úgy tudom, hogy Pécsett, az Ágoston téren koszorúztak és a polgármester is beszélt Borbála napon.(?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pécsett ez volt:
      https://www.bama.hu/helyi-ertek/postabontas/a-banyasznap-nem-szunt-meg-irja-olvasonk-2011027/
      Kétségtelen, nem lehet elvárni, hogy olyan szintű ünnepségek legyenek, mint hajdanában voltak. De azért én sajnálom...

      Törlés
  3. Ez tavalyi cikk. Koszorúzások egyébként voltak idén is Pécsett, és Komlón is, sőt mindkét városban 2020 szeptember első napjaiban jeles ünnepségek, emlékezések voltak, erről képgaléria is megtekinthető a neten, pl. itt:

    https://www.bama.hu/galeria/koszoruzassal-kezdodtek-az-idei-banyasznapok/

    Pécsett is volt esemény is, pl. https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/felavattak-a-vasasi-emlekparkban-az-uj-szent-borbala-tarot-2838590/

    https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/megemlekezesekkel-indul-az-idei-banyasznap-2829413/

    https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/megtartjak-a-banyasznapot-komlon-2815343/

    https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/ma-is-dobog-a-banyasz-sziv-2789336/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg - ezek szerint - volt megemlékezés több helyen. De azért ez sajnos már nem a "régi bányásznap". Igaz, a régi bányászok se élnek már mind....

      Törlés