2021. február 14., vasárnap

A zselatinról

Valamikor nagyon, nagyon régen egyszer az ízületi gyulladásra ajánlott káposzta pakolásos bejegyzésemnek a neten hihetetlen visszhangja lett. A mai napig nem értem - de gyanítom vagyunk páran, akik ízületi gondokkal küzdünk....

Amiről viszont - úgy emlékszem - nem írtam, az a zselatin évek óta történő rendszeres használata.

Leírom, de előtte ide biggyesztek egy cikket, ami egyértelműen egy 15 ezer Ft-os  gyógyszer reklámja. Hát döntse el mindenki, hogy melyikkel kísérletezik. A zselatinból 20 dk. kb. 1200.- Ft,  én évente 4 ilyen (20 dekás) kúrát csinálok.

https://artroflex.hu/blog/zselatin-valoban-hasznal-izuleti-porckopas-eseten

Egész eddig azt tettem, hogy a reggeli teám egy részében feloldottam a zselatint, majd a többi teához kevertem  és megittam. Hazudnék, ha azt mondanám, jobb lett tőle a tea - de meg lehetett inni. És most hallottam, hogy a zselatin hideg/megdermedt formájában is használják egyesek. Nosza, kipróbáltam. Bizony azóta nagyon vissza kell fogni a kezemet, hogy mennyi zselatint tömök a számba, mert annyira finom. Persze, aki a gumicukorkát nem szereti, az ezt se fogja. 

Kép a fenti cikkből

Így készül: egy kb. 3 dl-es bögrébe a normálisnál kicsit erősebb szörpöt (én málnaszörpöt) készítek. Ezt felforrósítom és ebben keverem el a zselatint. Aztán hagyom hűlni. Ha kész a csodás málna-zselém. Egy nap ennek a mennyiségnek a felét eszem meg. De ez nehezemre esik, mert az egész bögrényit legszívesebben azonnal felfalnám. Nos, ha valakinek kedve van, próbálja ki. Nem tudok garanciát vállalni rá, hogy mindenkinek segít - én csak a magam esetéről tudok mesélni. Én már  76 éve használom a térdeimet - és bár nem mondom, hogy tökéletesek, de egész jól elvisznek még erre-arra.... Talán épp a zselatin-kúráimnak is hála.



8 megjegyzés:

  1. Ezt eddig nem tudtam jó hogy megosztottad velünk. A pillecukrot szeretjük legutóbb meggylével készítettem. Gondolom a szörpöt amit zselének csinálod vízzel hígítod ilyenkor és ebbe a mennyiségbe mennyi zselét teszel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy nagyobb, kb. 3 dl-es bögrében forralom fel a szörpös vizet és ebben két csapott evőkanál zselatint oldok fel. Ennek a bögrényi zselatinnak felélt eszem meg egy nap.Zselatint ne 1-2 dekásat vegyél az ABC-ben, hanem bioboltban, (esetleg Metróban - ha van közel) 20, vagy 50 dekás kiszerelést, mert így olcsóbb.

      Törlés
  2. Köszi az ötletet,kicsit megkésve érkezett, de nagyon jó. Igaz, hogy évvel fiatalabb vagyok nálad,de itt-fáj, ott-fáj és éppen4 napja rendeltem egy efféle étrend kiegészítőt. Igaz, az csak 3 hónapra elég.
    th

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki, amit vettél, jó lehet más is, de gyanítom, drágább, mint a zselatin. És a zselatin - ahogy leírtam - inkább "desszert" - mint gyógyszer :-)
      És neked is írom, ne élelmiszerbolti 1-2 dekásat vegyél, hanem keress bioboltban 25, vagy 50 dekás kiszerelést. Egészen biztos olcsóbb, mint a kis zacskós.

      Törlés
  3. Eszembe nem jutott volna, de végtére is, a zselatin, zselatin marad édesen is és ha valóban hat, így dupla élvezet!:) Egy biztos, az étrend kiegészítőknél sokszor olcsóbb, hogy melyik használ jobban? Meggyőződésem, amelyikben jobban hiszel! EZ ártani nem árthat!
    Egy ismerősöm feloldja és zselés borogatásként teszi a térdére. Mindenki másképp csinálja!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan ez az én véleményem is. És inkább ebben hiszek, mint valami összekutyult patikai méregben...

      Törlés
  4. Borbás Marcsi tv műsorában bőrös ételeket főzött. Ő is megjegyezte kollagénhez így is hozzá lehet jutni, mint drága pénzen vett készítményekkel. Nem azt mondom mindig ilyen ételt kell fogyasztani, de időnként az is belefér. Most van a kocsonyának ideje.....(aki szereti). Ezt az édes változatot köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vigyázz az "édes változattal" én már kezdek "függő lenni" :-)

      Törlés