2021. február 6., szombat

Veresgyűrű som

Mai sétám során a Havi-hegyen láttam/találtam ezt a csodaszép bokrot:

Rögtön eszembe jutott, hogy gyerekkoromban nagyapám tél elején mindig csinált vesszősöprűt. A kertünk meredekebb, „hegyoldalnak” nevezett felső részén nőtt egy bizonyos bokorféle, aminek a vesszejét igen alkalmasnak találta a söprűcsináláshoz. És ez a fenti képen látható veresgyűrű som volt, az aminek télre bepirosodnak az ágai. (Mikulásvirgácsot is csináltak anno belőle…)

Ebből aztán egy jó nagy csomót szorosan összedrótozott, és egy régi söprűnyelet beledugott a közepébe. Kész is volt az új söprű.  Volt ugyan „rendes” cirok  söprűnk is, de ezzel jól lehetett a leveket, sőt úgy emlékszem, néha télen még a laza havat is söpörni.



Sok sok évvel ezelőtt,  amikor a Gyükésbe  jártam a kutyáimmal, egyszer ez a dolog eszembe jutott, vittem ki metszőollót és vágtam gallyat én is, és az a söprű jó sokáig meg is volt – aztán (nem is tudom miért), már nem csináltam újat. Vettem azt a ritka-fogú u.n. levélgereblyét – és részben azzal, részben a rendes cirokseprűvel söprögetem a millió levelet  ősszel a házam körül.

Az már csak este jutott eszembe, látott-e ilyent egy mai városi gyerek ? Tudna-e ilyent csinálni ?  Miért mennek feledésbe a praktikus, olcsó, házilag is könnyen előállítható dolgok ?
Miért esznek az emberek kész kitudjamibőlkészült ételeket,  amikor nagyon finom dolgokat lehetne házilag készíteni ? Egyszerűeket, és biztos vagyok benne, hogy nem drágábban, mint amennyibe a csak melegítésre szoruló műkaják kerülnek.
Mert nincs idő ?
És akkor mire van?
Amire van, az több, jobb, értékesebb, mint ezek  a dolgok ?
Haladni kell a korral ?
Na de mindig és minden áron ?
Hová ?
Hová haladunk ?
Van valaki, aki tudja ?




2 megjegyzés:

  1. Szép bokrot fotóztál ! A sok kérdésedre választ nem érdemes keresni és ha tudja is valaki azokra úgysem hallgatnak .Mindenki megtudja majd saját tapasztalatából bár lehet hogy akkor már késő....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedvelem ezt a bokrot. Merem azt mondani, hogy ez így, csupaszon szinte szebb, mint levelesen.

      Törlés