2021. február 21., vasárnap

Sás-völgyi séta

Szombat délelőtt nem volt elég a szőlőhegyi séta, felhívtam a barátnőmet, lenne-e kedve velem valamerre elcsavarogni ? Volt kedve, mi több, ötlete is, hogy hová menjünk.... Így aztán eljutottam egy olyan helyre, ahol eddig nem jártam, csak hírét hallottam. Nagyon megérte, ez volt az útvonal:


Ez a Sás-völgy, (Hetvehely közelében) nagyon kellemes, szép hely és dacára a jó időnek, meg a városi ember bezártságának, meglehetősen kevesen voltak csak - amit cseppet sem bántam... Az út egy szép, elég széles  völgyben haladt, majd elértünk az erdei  táborozásra lehetőséget adó szálláshoz, ami persze most nem üzemel. Szalonnasütő hely, "bio"WC-k is vannak itt, de az igazi különlegesség a sétaút a fák koronája között.

https://www.mecsekerdo.hu/lombkorona-tanosveny

Nem emlékszem rá, mikor láttam ilyen rengeteg nyíló hóvirágot, kár hogy ezeket a "virág-mezőket" nem tudtam igazán jól fényképezni. Érdekes módon itt hunyor alig volt, viszont egy helyen sok csillagvirág kéklett (persze igazából ezt se tudtam jól fotózni...) 







A házakhoz érve már látszott a hatalmas fák közé épített "magaslati sétaút" - ilyent még nem láttam és még ha nem is valami "óriási" létesítmény, de különlegessége miatt nekem nagyon tetszett.  Végigsétáltunk rajta:






Amikor zöld az erdő bizonyára még szebb....




A gyerekekre többféle játék is vár....








Ilyent se láttam még...


A végére hagyom azt, ami nem tetszett. Egy óriási tölgyfa körül  csemetevédő csövek sorakoztak. Jó részük már a földön és nem voltam rest oda menni, megnéztem, összesen 4 csőben volt élő facsemete... Kérdeném akkor illetékes elvtársat, mi a fenének volt értelme a csöveket ide hozni, ha a felállításuk után senki sem törődik a csemetékkel ?
(Na jó, ez csak költői kérdés volt...Tudom.... Magyarországon vagyunk...) 


Mindent egybevetve, azért a Sás-völgy szép hely, érdemes ide elmenni...



12 megjegyzés:

  1. Nagyon szép út volt!A hóvirágos részt ismerem,tényleg sok a virág arrafelé.
    Azért azt nem tudom,hogyan kerül Pécs mellé Marócsa az útvonaladon,mert Marócsa Sellye mellett van.
    Ideje lesz nekem is útra kelni,mert már viszket a talpam...
    Anci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenkinek ajánlom ezt a helye,t Pécstől nincs messze és nagyon kellemes a környezet. (Igaz, most nem voltak sokan...)
      Marócsa ügyben nem tudok lépni, én nem vettem észre, de most már fél órát próbálkoztam a guglinak jelezni a hibát, de nem vagyok benne biztos, hogy sikerült is. Kissé bonyolult az ügy intézése...De köszönöm, hogy szóltál.

      Törlés
  2. Jól tetted, hogy ide ellátogattál. Itt soha nincsenek sokan. Azért ez nem egy állatkert vagy extrémpark, ahol naponta több százan/ezren fordulnak meg. Ez egy erdei látnivaló, ami bár egyre ismertebb, de ez így is csak napi 20-30 főt jelent + az erdei iskolás csoportok, ha a helyzet engedi. De nem is kell minden helynek tömegbázissá válnia. Ha azt vesszük, ez egy erdei munkásoknak készült házikó volt, ami sokáig üresen, elhagyatottan állt, aztán megnagyobbították, modernizálták, és megépült mellé a lombkorona tanösvény és egyebek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem nagyon tetszett, egészen biztos, hogy el fogok ide még menni.

      Törlés
  3. Borzalmas ez a műanyagcsöves megoldás, amit az erdészet és tökkelütött vezetői erőltetnek. Rettentő arányú a facsemeték pusztulása ebben, saját szememmel látom mindenütt. Elvben jó lenne, hogy a vadaktól védje és akkor nem kell vadkerítés, csakhogy a szél állandóan ledönti őket, eltörnek benne a csemeteék. ezt állandóan ellenőrizni kellene, de erdészeiknek nincs erre kapacitása. (Akkor mire van???) Az is baj, hogy, ha túl is éli, akkor sem veszik le róla időben, sokszor szabályosan megfulladnak benne a csemeték.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan ezt gondolom én is, hogy egy ötlet hiába látszik jónak, ha a létrehozása után "magára hagyják".
      Soha nem fogom megbocsátani a Havi hegyre ültetett kicsike mandulafák halálát, melyek ott száradtak el öntözés, gondozás híján a sziklás dombtetőn. Fájt a szívem értük. De azért azon elgondolkodtam, hogy pl. a közelben lakóknak nem jutott eszükbe 30 fokos melegben néha egy kanna vizet odavinni ? Jó, a Sás-völgyben nincsenek "lakók" - de ha nem törődünk valamivel, akkor annak az lesz a vége, amit itt látunk.

      Törlés
  4. Az a baj, hogy nem tudatosan végezzük munkáinkat. Régen a parasztember a vetéstől az aratásig egyetlen munkafolyamatot sem hagyott ki, egész éven át időben elvégezte, amit kellett. Ma nem így van. Van egy vállalkozó, annak azért fizetnek, hogy csemetét neveljen. Van egy másik, annak meg azért, hogy elültesse. Van egy harmadik, aki meg műanyagcsövecskéket gyárt. Van egy negyedik, aki ezeket kihelyezi. Mindenki elvégzi a rászabott, pillanatnyi munkát, és a teljes folyamattal nyilván nem törődik, hiszen azzal nem bízták meg, pénzt másért nem kap. Nyilván a terület kezelőinek kellene a fák további sorsával törődni. De nem teszi. Sajnos ilyen a világ ma, és ez az élet szinte minden területére igaz. Én ebben látom a baj okát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Maximálisan egyetértek....
      Csak felteszem a kérdést: most már ez mindörökké így lesz ?
      (Mondhatnám költői kérdés volt....)

      Törlés
  5. Válaszok
    1. Örömmel látlak itt Pipulka ! :-)
      Ha módod adódna, látogass el errefelé, biztos tetszeni fog a táj !

      Törlés
  6. De jó kis kirándulás volt :) Valóban gyalogosan tettétek meg ezt a hosszú utat, ahogy a térkép mutatja? Ha igen akkor fogadjátok hatalmas gratulációmat!! Egyre több helyen létesül már az országban lombkorona sétány. Én is csak egyet jártam eddig végig Makón (Blog 2018 Dec.). Érdekes dolog az biztos, egészen új perspektívából láthatjuk a lombkoronák életét. Egy dolog viszont elengedhetetlen hozzá, mégpedig egy távcső! Nálam sem volt akkor sajnos, de legközelebb biztosan viszek egyet magammal :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, nem, nem gyalog tettük meg, de a guglitérképen nem tudom máshogy, csak az emberkével kijelölni az utat...Amit sétáltunk, az jó, ha 2-3 km, vagy tán annyi se...Nem is a megtett táv a fontos, hanem annyira tetszett a környezet ! Mindenkinek ajánlgatom azóta is az ismerőseim között, Pécstől nincs messze, és kisebb nagyobb túrára is alkalmas a terep, mert ha valaki megnézi a turista térképet, azon látszik, hogy ez valójában egy kör-séta részlete volt, amin mi jártunk.

      Törlés