2021. március 19., péntek

Egy kis geológia

Az űrkutatás és csillagászat témakörén kívül gyakran  foglalkozom geológiai érdekességekkel is. Minden alkalommal sajnálom, hogy nem valami ilyesféle pályára sodort az élet….A napokban  találtam pár jó anyagot – és hogy ne felejtődjön el a hely, ahol megtaláltam, meg amit megtaláltam, bemásolom – magamnak megőrzendő –  ezeket:

Tehát

A litoszféra a Föld külső, a kéregből és a felső földköpeny merev szilárd részéből álló kőzetburok, amely a köpeny asztenoszféra nevű képlékeny részén úszik. A litoszféra szokásos vastagsága 70–150 km: az óceánok alatt vékonyabb, a kontinensek alatt vastagabb. A litoszféra nem egységes héj, hanem több, különböző méretű kőzetlemezből áll. Ezek mozgásának természetével és okaival foglalkozik a lemeztektonika.

http://tamop412a.ttk.pte.hu/files/kornyezettan9/www/out/html-chunks/ch07s03.html  (Nagyon jó, közérthető cikk !)

Nagyszerű kis térkép, még a hozzám hasonló tudatlanok számára is érthető...

Sokáig tudok tanulmányozni egy ilyen térképet…. Ugyanis elképzelem magam - a légypiszoknál is kisebb élőlényt - ezen a térképen. Ugyebár sehol sem vagyok látható. És mégis része vagyok. Csúszkál alattam a Föld - ide-oda. Nem csoda, ha az ember néha oly bizonytalanak érzi magát...

Manapság szívesebben foglalkozom ilyen gondolatokkal, mint azokkal, melyek kidőlnek a médiából és már tényleg az őrület határára kergetik az embert.

És a témához kapcsolódóan itt egy  másik térképecske is, csak mint érdekesség. Járkál az ember (=én) pl. a Mecseken, vagy a közelben és lát sokféle követ. Nos, itt van rá a magyarázat, miért van itt minden, mi  "szem-szájnak-ingere". Micsoda kavarodás volt itt a múltban... Járunk rajta/mellette és nem is tudjuk...






Valamikor tengerfenék, folyópart lehetett erre mifelénk....laza, selymes homok, kis csigákkal...és egyszer csak összelapult, meggyűrődött. Micsoda erő kellett hozzá ! És milyen jó, hogy azért mégis megmaradt némi dokumentum ebből az időből !


2 megjegyzés:

  1. Valóban ez sokkal izgalmasabb téma, mint a C. Én szívesen olvasom itt is, és néha a neten is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan sok érdekes, néha egész hihetetlennek tűnő részletet lehet megtudni böngészés közben. És vannak közérthető, laikus számára is élvezetes leírások.

      Törlés