2021. március 26., péntek

Szeretek fotózgatni séta közben...

Az ember sétál, géppel a kezében és kattintgat. Aztán itthon este órákat tölt azzal, hogy kitalálja, mi a csodát is fotózott.

Pl. mai képek:

Egy bokor (nem, sok bokor) ágán ilyen kis "tasakok" függnek. Kettő leszedtem, az egyikben "valaki" épp kibújni akar, a másikban már ki is bújt a gombóc-tulajdonos. Elég sokáig keresgéltem a neten, mire (azt hiszem jól) végre  meghatároztam, hogy ez mi lehet:

Ilyen kis lakás-bugyrok lógnak a bokrokon...


Ez valószínű egy kéreglakó lisztbogár (Jobb tippem nincs rá...)

https://www.izeltlabuak.hu/faj/kereglako-lisztbogar



Ezeket egy pocsolyában találtam, gőzöm nincs róla, mik lehetnek, talán csak összeálló agyag/föld morzsa, nem hinném, hogy valami élő dolog. De nagyon tetszettek....Mint kis szigetek az óceánban - ez jutott róluk eszembe. A második akár egy kis "sár"kány-gyerek is lehet  :-) 


6 megjegyzés:

  1. Az utolsó képen, amik a pocsolyában vannak, azok algák. És méghozzá élőlények. Wiki: "Az algák vagy moszatok különböző, fotoszintézisre képes, nagy vonalakban hasonló élőlények – mindazon, oxigént termelő élőlények, amelyek az embriós növények (Embryophyta) előtt jelentek meg.[1] A csoport erősen polifiletikus, tehát ez a köznyelvi megnevezés nem rendszertani kategória. A cianobaktériumok kivételével eukarióták. "

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudok/merek/akarok vitatkozni, de annyira valószerűtlen, hogy ez élőlény... Egy pár napig "tartó" pocsolyában is lehet ? Persze valószínű, lehet. És jönnének a kérdéseim: hogy került oda ? hol volt eddig ? talán itt valahol, csak nem láttuk, tudtuk és azért nem "jelentkezett" mert pl. vízre volt szüksége ahhoz, hogy megmutathassa magát ? És mi lesz vele, ha kiszárad a pocsolya ? Meghal, vagy csak „átmeneti állapotba” kerül egy következő esőig ? De akárhogy kerestem is a neten semmi ehhez hasonlót nem találtam. Mindenesetre az én fantáziámat igencsak megindította - és sajnálom, hogy 1-2 meleg nap után meg fog semmisülni.

      Törlés
  2. Ezek az algák a nem friss, inkább a poshadó vizekben keletkeznek a napfény és a hő hatására.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tele vagyok kérdőjelekkel. Tanulmányoznom kell a témát ! Itt van egy cikk, elég sok mindent megmagyaráz:
      https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0021_Agro-okologia/ch04s03.html

      Törlés
  3. Erdekesek a kepeid! Latom en is a sar-kany :) gyereket. Attol fugg milyen szemszogbol nezem ketfelekeppen is "kijon". Ha szembol nezem 2 feje van es elegge remult arcot vag,foleg a bal feje. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bingó ! Pontosan ezt éreztem/gondoltam, ez egy "beijedt" kis sárkánykölyök. :-)
      Örülök, hogy jelentkeztél, remélem (a körülményekhez képest) minden OK. felétek...

      Törlés