2021. március 11., csütörtök

A pécsi kálvária dombon jártam.

Nincs húsvét, ráadásul a kedvem is mélyponton, nem nagyon értem, miért jutott ma eszembe épp az, hogy felmenjek a kálvária dombra. Igaz, tegnap kaptam egy csodás fotót ( CIVERTAN foto) - és valószínű ez indított el felfedező utamra. Szégyen, de még  nem láttam a lépcsőt és a kilátót, pedig több éve már, hogy építették. Akkor most ezekből a képekből mutatok meg néhányat.

Ezt a csodás "Civertan" légifotót kaptam


A kálvária csak nagypénteken van nyitva


Ez a lépcsősor vezet fel a kálvária jobb oldalán a kilátóhoz


A láthatáron a Szársomlyó

Néhány pad is van, ahol a lépcsőzés közben meg lehet pihenni.

Ágoston téri templom

A panoráma terasz

A nyolc boldogság terasza

A székesegyház

A Havihegyi templom

Nyugatra a kétpúpú Makár- hátrább a Jakab hegy

A kálvária kápolna

Jobb képet nem tudtam róla készíteni és sajnos a kedves énekét se tudom mellékelni - de jó volt hallani...

Azt hiszem ez vadszilva...(vagy nem tudom mi)

Ez egészen biztos mandula

Érdemes volt elmenni. Egyetlen emberel se találkoztam, elfogadható tisztaság van (ismerve más helyszíneket) és a kilátás minden irányban pompás.  

Már készen volt az anyag és nyilvánosságra is hoztam, amikor kaptam még egy légifotót - s bár ez régebbi felvétel, mert nincs rajta a lépcsősor, de téli és nekem nagyon tetszik, ezért ezt is közreadom: 


Forrás: Facebook  Hámori Gábor képe


4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép helyen jártál. Én a kilátóról nem is tudtam, na de majd egyszer én is felkeresem. A kálváriánál is rég jártam. Még jó, hogy a kilátóponthoz oldalról fel lehet menni, merthogy a kálvária területe folyamatosan zárva van. Annyi értéke lenne Pécsnek, ami kihasználatlanul és zárva áll, évtizedek óta nem látogatható. Pl. meg lehetne nyitni a látogatók számára a Jakováli H. dzsámi minaretjét (persze előbb rendbe is kellene tenni, fel is kellene újítani, mert tudomásom szerint belül nincs jó állapotban.) Nem látogatható az Idrisz Babab türbéje sem. A Városháza tornya is lehetne idegenforgalmi látványosság, vagy több föld alatti pince(rendszer), de a katolikus templomok is nyitottak lehetnének. És még mennyi minden más is nyitva lehetne, ami jelenleg lezárt objektum. (Nem a Covidra gondolok, hanem arra, hogy Pécsett egyes helyszínek több évtizede nem látogathatók, vagy talán sosem voltak azok.) Jót tenne ez az idegenforgalomnak. De hát úgy tűnik, nincs hozzá sem személyzet, sem akart, hogy ez változzon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A lezárásoknak - részben - az az oka, hogy manapság felügyelet nélkül már semmit se lehet hagyni. Látod, a templomok is zárva vannak. Az más kérdés, hogy a tulajdonosoknak nem érné-e meg, egy-egy felügyelőt tartani. De nem hinném, hogy e téren bármiféle változás lenne.

      Törlés
  2. Teszik nagyon a bejegyzésed. Akartam reagálni egy számomra kedves település kálváriáról a jákiról Alföldön élek jelenleg, de gyermekkoromban itt éltem egy darabig és többször is visszalátogattam már oda, szívemnek kedve hely. Azonban itt megtaláltam a bejegyzést, mely szerint ismered ezt a helyet:http://csendhegyek.blogspot.com/2014/05/jak-kalvaria-h.html üdvözlettel Margó mama

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha tetszett, amit megmutattam. A kálváriákat én "csak" összegyűjtöm, az "igazi munkát" a számtalan segítőm végzi, én ugyanis Pécsről nem nagyon tudtam volna a sok száz helyszínre eljutni.

      Törlés