2021. március 5., péntek

Új és régi kedvenc

Egy ismerősömmel szóba kerültek a csírák, vagyis a csíra-evés. Én még sosem próbáltam, gondoltam, egy kicsit érdemes esetleg kísérletezni. Csak egy csomag - a lehető legolcsóbb - magot vettem, görögszénát - úgy, hogy fogalmam se volt, jó-e valamire. Tényleg csak az árát néztem. Aztán elolvastam a tudnivalókat - nos, biztos nem fog ártani. A 10 dk úgy emlékszem 350.- Ft körül volt. Kísérletre nem sajnálok ennyit.

És kiderült, a csíráztatott mag igen jó, olyan "üdezöld" íze van -(=semmilyen, mint a fű),  de a reggelimet mégis feldobta kicsit. Most új csíráztatási módokat is ki fogok próbálni és veszek más magot is. ....Elvan a gyerek, ha játszik.

Ja, jut eszembe és vettem kefir-gombát is ! Így aztán naponta van friss kefirem. 

Valamikor nagyon rég játszottam ezzel is, nos, most újra próbálom. A gombák is jól érzik magukat.

Egyelőre én is....



10 megjegyzés:

  1. Látom, törődsz az egészségeddel, hajrá!:)
    A csíráztatás jó dolog, ad egy kis friss zöldet, amire ilyenkor nagyon vágyik már az ember! Emlékszem anno a kis iskolámban a gyerekekkel csíráztattunk és az uzsonnájukra mindig szórtunk belőle, nagyon élvezték, győztük elszórni a magokat!:) A kert zsázsa a kedvencem, kicsit csípős, tormaszerű íze van, próbáld ki!
    Még létezik a kefirgomba? Rengeteget használtam, aztán egyszer ráuntam a törődésre és elpusztult, pedig finom volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen adok kefirgombát, ha újrakezdenéd. Azt olvastam, hogy egy kis ideig akár le is lehet fagyasztani. Nekem 1-2 nap múlva annyi lesz, hogy már feleslegessé válik, ha erre jársz, adok, ha nem megpróbálkozom a fagyasztással.

      Törlés
    2. Köszi, egyelőre nem járok semerre, ha nem muszáj! Majd, kb. egy hónap múlva, ha lesz újabb "sokasodás" nálad, jelezd! ;)

      Törlés
  2. Én 8 éve csíráztattam retekmagot, ezt többször megismételtem, mert nagyon jó retek íze van a csírának. Tudom ajánlani ezt. Most, hogy írtál róla, azt hiszem előszedem én is a csíráztató tálam :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó, ha ajánljátok, meg fogok próbálkozni a retek maggal is, de nekem ez a görögszéna kifejezetten ízlik.Tudom ajánlani.

      Törlés
  3. Hajrá, váljon egészségedre! Kefir-gombát én is használtam jó régen !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magam se tudom, hogy évekkel ezelőtt miért hagytam abba a kefírezést (tán macerásnak tartottam) - pedig finom. Most kipróbáltam desszertnek is, belekevertem egy kevés eper lekvárt, nagyon finom lett.

      Törlés
  4. A zöldborsó is nagyon finom. Újabban szinte divat, hogy mindent zöldborsó hajtással díszítenek (legalábbis tavaly nyáron így volt Németországban és Hollandiában) th

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy érted, hogy zöldborsót kell csíráztatni ? Utána fogok járni - egyelőre ezzel a görögszénával nagyon jó barátságot kötöttem. Ízlik. Szinte minden nap eszem.

      Törlés