2021. március 27., szombat

Gondolkodom és leírom

https://qubit.hu/2019/04/01/magyarorszagon-eszik-a-legkevesebb-zoldseget-az-eu-ban

Elolvastam ezt a cikket, majd mélyen magamba néztem és megállapítottam, igaza van... 

"Magyarországon a népesség 40 százaléka vesz magához naponta gyümölcsöt, ennél kevesebben csak  Litvániában, Bulgáriában és Lettországban vannak a gyümölcsevők.... ....Ami a zöldségevést illeti, Magyarországon lesújtó a helyzet, csak a népesség 30 százaléka eszik naponta ilyesmit, az uniós átlag ennek több mint a duplája."

Kigondoltam, pár hétig felírom, miket eszem, de ahogy az elmúlt napokra és/vagy a következő napi "terveimre" gondoltam, rájöttem, nem kell nekem semmit felírnom, nagy valószínűséggel egy vagyok azok közül, aki miatt ilyen a statisztika, amilyen. Részben szokások, részben anyagiak miatt van ez így - és nem hiszem, hogy én már sokat változom. 

Ez a vizsgálat csak egy valamire nem tér ki, nevezetesen a jövedelmek és az árak viszonyára. És nem a narancs, hanem pl. az alma árát sokallom - habár nagy valószínűséggel már régesrég nem magyar alma kerül a polcokra, piacra és nem is a termék előállításának költsége, hanem pl. a szállítás, tárolás kiadásai emelik meg az árakat.

Én túlzásnak tartom egyébként ezt az "árubőséget" - mert igenis pazarlásra ösztönöz. 

Na de, mivel senki sem kíváncsi az én véleményemre - ez itt most csak afféle kis "magamnak-dödögés" volt. Nem oszt, nem szoroz. Szívesen beszélnék erről másokkal - de nem sokakkal vagyok beszédes viszonyban...És ők többnyire ugyanúgy élnek, mint én. Na, akkor meg miről beszéljünk ? Hogy hogyan kellett volna élni ?  Ez most már talán kissé késő...



2 megjegyzés:

  1. Szerintem, nincs késő mindennap zöldséget enni. Én két éve változtattam a szokásaimon, és azóta minden nap eszem nyers zöldséget, gyümölcsöt. Igyekszem hazait fogyasztani. Sokáig ettem a telken termett körtét, almát. Nagy kedvencem a sárgarépa, de fekete retket, céklát, és sok káposzta torzsát eszek nyersen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, a napi egy alma, vagy zöldpaprika, vagy tányér gyümölcsleves, vagy uborkasaláta a napi szükségletnek hány %-a ? Én úgy gondolom, ahhoz képest, amennyi zöld- és gyümölcsfélét enni kellene, ahhoz képest én bizony igencsak keveset eszem.

      Törlés