2021. március 28., vasárnap

Kockás liliom

Barátnőm ötlete volt, de elmegy valamiféle húsvét előtti meglepetésnek is.  Azt ajánlotta, menjünk le a Dráva mellé kockásliliomot keresni - most van a virágzás ideje ! Én ha valamikor nagyon rég láttam is, már elfelejtettem, hogy hol és mikor - hát szívesen mentem, bár szívesen megyek én bárhová ki, a természetbe, mert máshová úgyse lehet.
Az alábbi nehezen "megdolgozott" térképeken látszik, hol is kell keresni ezt a ritka és szépséges virágot. (A guglitérkép nem igazán akar nekem engedelmeskedni,de azért a lényeg látszik...) 

(Persze nem gyalog, autóval mentünk...) 

A kockásliliom lelőhelye, közvetlenül a Dráva menti ártéri erdőben

Egészen az országhatárig kell menni, ott is a Dráva menti ártéri erdő bizonyos részein nő csak - és most mi "telibe találtuk" - rengeteg volt. Sajnos azok a képek, ahol az erdő egy részét fényképeztem a liliomokkal, nem igazán "érvényesül", hiszen kicsi virág, és a fűben, avarban nem annyira "mutatós" - de épp ezért készült sok közeli kép is.                                                          Jó volt látni a Drávát, nekem kedves emlékeket ébreszt mindig, bár kétségtelen, a sokszor megemlegetett árvíz se múlt el belőlem nyomtalanul. De most csendes volt a víz, az erdőben összesen ha 10 emberrel találkoztunk, s kissé borús időben indultunk, mégis később kisütött a nap. 
Találtam fagombákat, volt pár csodás, hatalmas, ősöreg fa is, kár hogy ezeket nem lehet jól fényképezni, a képen nem látszik igazi nagyságuk. Láttunk egy, vagyis két hatalmas, épp virágzása teljében lévő szomorúfűzet - messziről "zengett" a fa, a rajta virágport gyűjtő szorgos méhektől.
Csodás  délután volt, 138 képet készítettem most 1/4 12 (éjjel) - kész vagyok, a szó minden értelmében. Gyorsan berakom ide a képeket, és lefekszem, és remélem elalvás előtt gondolatban még egyszer végig tudok sétálni mai útvonalunkon, lehunyt szemem elé idézve a szépséges mai képeket.
Köszönöm neked - itt is - barátnőm !
(Nagyon nehéz válogatni.... )


Nos kérem, itt egy kis gyűjtemény az én kockásaimból: 









Ezek a kedvenceim, tudom, hogy élősködő a fagyöngy, mégis engem elvarázsol ahányszor látom...



És a fagombák, meg úgy általában a gombák is a kedvenceim. A negyedik az kucsmagomba gyerek...








A nyíló szomorúfűz....


Süntök tavalyi elszáradt termése


Bogláros szellőrózsa

Sárga tyúkteréj

Ibolya-gyülekezet


Fantasztikus fatörzs-minták

Ez a pici pitypang azért került ide, mert egy hatalmas elkorhadó kidőlt farönkön telepedett meg és ott éli világát...

A Gordisai csatorna itt torkollik a Drávába




Odúk és lyukak a fákon...

Őt csak azért fényképeztem le, mert egy tőből 11 törzs nőtt ki !


Ezt valószínű őzike, vagy tán vaddisznó kóstolgatta...


A Dráva, ha nem árad, akkor kedves, csendes folyó....




Az alábbi képet azért tettem ide, mert olyan, mintha egy sebesen úszó sárkány szelné a vizet - pedig csak egy motorcsónak...



 
                      A sétaút egy részlete, amin jártunk...

Remélem a képek valami kevéskét visszaadnak ennek a csodaszép délutánnak az élményeiből. Szokás szerint írom, ha senki se nézi meg, akkor is érdemes volt ide tennem, mert nekem biztos még évek múlva is kellemes emlékeket fognak felidézni !
Köszönöm barátnőm  ♥

8 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Nagyszerű kirándulás volt, és lenyűgöző látvány.

      Törlés
  2. Fantasztikus képeket készítettél! Nekem is nagy kedvencem ez a kockás, olyan igazi, mesébe illő! Még sosem láttam a természetben, nagy élmény lehet!:) Csodás kirándulás lehetett, az ilyen élményekből töltődik igazán az ember! Rád fért!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hálás is vagyok kellőképp a barátnőmnek ezért az ötletért. Mert együtt kirándulni is jó - de ilyen élményeket nem mindig szerez/talál az ember...

      Törlés
  3. Fantasztikus az élmény! Még így a fotókon is, de a valóságban!😊
    Aranyosfodorka!
    Nem kell más ajándék, ebben minden benne van!
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye,milyen különlegesek, milyen szépek ! Annyi csodálni-való van/lenne a világon, néha nem is értem az emberek miért olyan "vakok" ???

      Törlés
  4. Én nagyjából ugyanígy állok a kockás liliommal, az idejét sem tudom mikor láttam utoljára. Örülök, hogy sikerrel jártatok és elhiszem, hogy egy-egy ilyen különleges "találkozás" hosszú ideig megmarad az emlékezetedben. Ezzel én is így vagyok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örültem én is ennek a sikerült kirándulásnak, ugyanígy voltam sok sok évvel ezelőtt, amikor a bánáti bazsarózsás felfedező úton voltam:
      https://aranyosfodorka.blogspot.com/2016/04/

      Törlés