2022. július 22., péntek

A kenyér meg a héja

A tikkasztó melegben mit lehet csinálni tévézésen, olvasáson, rejtvényfejtésen és természetesen netezésen kívül ?
Hát kóborolok a neten eleget. Találtam teljesen véletlenül egy blogot ill. valami miatt ennek az alábbi bejegyzését olvasva kezdtem el gondolkodni és írni…
http://altatnietetni.blogspot.com/2022/07/a-kenyerhej.html#comment-form

A téma az volt, hogy meg kell-e/lehet-e enni a kenyér héját ? Becs szó, kétszer is végigolvastam a kommenteket – mert azt hittem elsőre, valamit félre-nézek…De nem. …



Nálunk a családban soha, senki nem rágta ki a kenyér belét, s dobta el a héját (vagy fordítva, miképp ez a kommentek között olvasható). A nagyszüleimnek (akikkel együtt éltem) is volt műfogsora – tehát volt mivel elrágni – de ez nem is rágás kérdés….Nem tudom milyen kérdés, talán „szegénységi kérdés”.
Nem szégyellem, (viszonylag) szegény családban nőttem fel. Habár saját házunkban laktunk mindig, de nagyon beosztósan éltünk. Igaz az én gyerek- és ifjúkoromban nem is volt lehetőség rongyrázásra. 1945-ben születtem.
Étel se lett kidobva, az egészen biztos, mert a nagymamám nagy átalakító volt – amit, szerencsére valamiképp én is ellestem tőle. Nem is tudok nagyobb bűnt elképzelni, mint kidobni az ételt.

De az az érzésem, ez az elmélet velem és a korosztályommal együtt fog kihalni….


Nem tehetek róla – akármilyen témával kezdek foglalkozni a végső következtetésem minden esetben az, hogy megérett a világ a pusztulásra…persze nem csak a kidobott kenyér miatt. Elromlott itt már szinte minden.


4 megjegyzés:

  1. Érdekes témákra bukkansz sokszor, de most csak a véleményedet olvastam el . Nálunk sem volt divat a kenyér héját levágni, bár mostanában láttam már fél kenyeret is eldobva sajnos:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amit a hivatkozott linken lévő kommentekben olvashatsz - hát attól megáll az ész... Hogy emberek miért dobnak el kenyérhéjat, vagy egyesek meg a belsejét - hát azt én már sosem fogom megérteni....Nem kívánom, hogy a sors azt adja nekik, hogy még a morzsának is örülniük kelljen....de megérdemelnék.

      Törlés
  2. Kenyeret mi sem dobunk el soha, ami megmarad megszárítjuk és ledaráljuk morzsának. Biztos jobb mint a bolti, azt sem tudni, hogy abba mit darálnak bele.
    A héját is mindig megettük, a friss kenyér ropogós héja pedig egy igazi csemege 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De tudsz rá valami értelmes magyarázatot, hogy "fiataljaink" miért nem ezt teszik ??? Mert én nem értem.

      Törlés