2022. július 12., kedd

Egy kis tudomány

Hogy mik vannak....

Pár napja ezt mazsoláztam ki a hírözönből, ami naponta az emberre hullik…- ezt a cikket. (mindenesetre a háborús híreknél jobb, még ha el is gondolkodtam elolvasása után…Ja, és a cikk nem április elsején jelent meg....)
Felfedezték az öntisztuló anyagot – napfény hatására magától megtisztul.
Az öntisztuló ruhákat nem kell mosni, egyszerűen ki kell teregetni őket a napra, és maguktól eltűnnek a szennyeződések, izzadtságfoltok és a kellemetlen szagok.A Shanghai Jiao Tong Egyetem mérnökei olyan kémiai bevonatot fejlesztettek ki, amely hatására öntisztulóvá válnak a ruhák, ha napfény éri őket. A foltok és a kellemetlen szagok is maguktól eltűnnek, írja a BBC.

Részletek itt olvashatók:
https://impressmagazin.hu/felfedeztek-az-ontisztulo-anyagot-napfeny-hatasara-magatol-megtisztul/

Az öntisztuló hatást kiváltó anyag a titán-dioxid, amelyről már korábban kiderült, hogy képes lebontani a szennyező anyagokat. A kutatók többek között ezzel az anyaggal vonták be a pamut ruhaanyagokat, melyek így öntisztulóvá váltak.

Titán-kristály-változatok

Itt van a cikkhez némi kiegészítés:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Tit%C3%A1n-dioxid
Ezt olvasom benne: Sok területen használják fehérítésre, festékekben, naptejekben és ételszínezékként (E171).
A titán-dioxid tudományos kutatások szerint rákkeltő, génkárosító hatású, ezért az Európai Bizottság 2022 júliusától betiltotta élelmiszer-adalékanyagként való használatát az Európai Unióban.
Itt olvasható még némi érdekesség a titán-fajtákról:
https://mttmuzeum.blog.hu/2020/04/15/asvanytani_hungarikumok
Annak már nem néztem utána, hogy Földünkön hol, mennyi titán van, de van Magyarországon is.
Nos mosószer-gyártók reszkessetek !
(Vagy mi reszkessünk ? - Már semmi sem biztos eben a zavarodott világban...)

 

3 megjegyzés:

  1. Nahát!Akkor ez a Frans Timmermans is olvashatta a cikket?Vagy mégsem,hiszen csak úgy ala natúr kellene szerinte mosás helyett "szellőztetni" a ruhákat...
    lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hááááááááááááát... lehet, hogy olvasta....

      Törlés
    2. Kedves Lélekajtós! Frans Timmermans megjegyzése - kiragadva a környezetből-nevetségesen hangozhat, de nagyon is helyén való, ha ismered a hollandokat vagy más nyugatiakat, főként a fiatalokat (a férjem holland, 5 testvérrel, számtalan unokahúggal, házastársaikkal és gyerekeikkel). A holland nők, ha már elővették a ruhát, nem teszik vissza a szekrénybe, megy a mosásba. A 6 éves kisunokánkon 1 óra hosszat volt a ruha lefekvés előtt, bent a lakásban játszott, másnap nem vehette már fel, ment a mosásba. Barátnőm meséli, hogy az Angliában élő menye egy napig hordja a farmernadrágját (és hasonló igaz a férjére és a gyerekeire). Szerinted ez NORMÁLIS?
      Még egy adalék: 6 éve vettem a mosógépemet állami támogatással. Hollandiában voltunk éppen, volt egy kis időnk, villamossági bolt előtt vártunk, mondom a férjemnek, ugorjunk be, nézzük meg, mit veszünk. Nos, az én gépem 6 kg-os (ketten vagyunk a háztartásban), Hollandiában volt abból a típusból, de kizárólag 7 és 8 kg-os. Vajon miért? Mert itt nem vennék meg a 6 kg-ost,még az egyszemélyes háztartások se.
      Ezért javaslom, hogy mielőtt félrevezetően kiragadott idézetekről véleményt mondunk, ellenőrizzük az igazságtartalmát.
      Magyarországon ezzel csak az a baj, hogy sokan semmilyen idegen nyelvet nem beszélnek, így elhisznek minden ostobaságot, amit a kormány a médiákon keresztül a fejükbe akar sulykolni.
      Helga

      Törlés