2022. július 31., vasárnap

Spórolási javaslatok/ötletek a várható "szép" jövőnkre nézve...

https://www.penzcentrum.hu/otthon/20220725/itt-a-rezsisporolas-bibliaja-ezzel-a-40-trukkel-minden-magyar-rendesen-lezuzhatja-a-szamlait-1127304 - itt olvasható a teljes cikk, ebből ollóztam ki a spórolási javaslatokat. Érdemes elolvasni....(Csak zárójelben: azért nem gondoltam volna, hogy a "vége felé" oda jutok, ahol 70 éve kezdtem...Két luxusom volt, a folyóvizes mosogatás és az esti kényeztető zuhany...hát pá drágáim, el kell válnunk...) 


Alacsonyabb áramfogyasztás

LED-izzók: érdemes takarékosabb izzókra váltani, ugyanis ezek akár 80%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, ráadásul az élettartamuk is hosszabb, amivel még többet spórolhatunk.

Szerezzünk be egy fogyasztásmérőt: ezzel meg tudjuk mérni, hogy a különböző elektromos eszközök fogyasztása mekkora, sőt, még az árát is kiírja a készülék áramhasználatának.

Figyeljünk a huzatra: ha szeles az ablak vagy az ajtó, azt megállíthatjuk párnákkal, szivacsokkal. Kisebb huzat mellett valószínű kevésbé fázunk, és lejjebb tekerhetjük a fűtést.

Szigetelés: nézzük meg, milyen az otthonunk szigetelése, esetleg van-e lehetőség ennek a bővítésére. Kézenfekvő megoldás, hiszen így kevesebb energiát kell a fűtésre fordítani.

Korszerűsítsük a bojlert: akinél bojler biztosítja a meleg vizet, érdemes körülnéznie, van-e környezetbarátabb modell, ami kevesebb áramot igényel.

Kapcsoljuk ki, amit nem használunk

Az elektromos eszközök stand-by módban is használnak áramot, ezt pedig nem érdemes hagyni. Éves szinten tízezrek maradhatnak a zsebünkben, ha csak annyit megteszünk, hogy kikapcsoljuk ezeket.

Ne essünk a túltöltés hibájába: az emberek 49%-a pazarol azzal energiát, hogy túltölti az okostelefon vagy a laptop akkumulátorát. Erre feleslegesen megy el az energia, ráadásul az aksinak sem tesz jót.

Ne hagyjunk semmit feleslegesen bekapcsolva,  ugyanis nem csak felesleges áramot használnak így a készülékek, de túl is melegednek, amivel csak tovább növelik otthon a hőmérsékletet a kánikulában.

Spóroljunk főzéskor

A sütőt 5 perccel előbb kikapcsolhatjuk, ugyanis tovább meleg marad, így ugyanúgy elkészül az étel, csak alacsonyabb energiahasználat mellett. Sőt, melegben nyitva is hagyhatjuk a sütő ajtaját, miután elzártuk: ezzel a maradék meleg fűti a konyhát.

Használjunk pont akkora lábost vagy serpenyőt főzéskor, mint a tűzhelyünk melegítő része, valamint használjunk fedőt, amikor lehet, így kevésbé szökik el meleg, és kevesebb energiát használunk.

Hagyjuk a mosogatógépet dolgozni, ugyanis ez sokkal energiagazdaságosabb megoldás, mint a kézzel mosogatás, bármilyen hihetetlennek is tűnik.

A vízforralóban melegítsünk vizet, ne kannában vagy lábosban. Mindig csak annyi vizet forraljunk, amennyi kell, hiszen a fölösleges víz melegítésére is áramot pazarolunk.

Ne állítsuk egymáshoz túl közel a tűzhelyét és a hűtőt, fagyasztót, ugyanis a melegben több áramot használnak el a háztartási eszközök a megfelelő hűtéshez.

A fagyasztott élelmiszereket éjjel, a hűtőbe téve olvasszuk ki, és ne mikróban: ez egyrészt hatásosabb, másrészt nem kell a mikrót feleslegesen használni.

Legyen tele mélyhűtő: érdemes jól megpakolni a fagyasztót, hiszen üresen csak a levegőt tartja hidegen, ráadásul akkor több energiát is igényel a működéshez. Akár vizesüvegekkel, vagy újságpapírral is kitömhetjük.

A hűtőknél fontos arra is figyelni, hogy mindig rendesen becsukjuk az ajtót. Ha erre nem figyelünk, akkor nem csak megromolhatnak az ételek, de teljesen feleslegesen fogyasztja az áramot a hűtőszekrény vagy a fagyasztó.

Mossunk gazdaságosan

Jó időben teregessünk kinn, vagy a lakásban, de mindenképp kerüljük a szárítógépek használatát: ezek sok áramot fogyasztanak, miközben a ruhák gyorsan megszáradnak a melegben egyébként is.

Vasaljuk ki a ruháinkat még kissé nedvesen, így sokkal könnyebb eltüntetni a gyűrődéseket. Ezzel kevesebb ideig használjuk a vasalót, ami szintén csökkenti az áramszámlát.

Figyeljünk viszont rá, hogy ne teregessünk a radiátorra, mert ez lefogja a meleget, és erősebben kell fűtenünk.


Használjuk okosan a háztartási eszközöket

Figyeljünk a vízkőre: ellenőrizzük azokat az eszközöket, melyek ki lehetnek téve a vízkőlerakódásnak, ugyanis már egy vékony réteg is nagyban csökkentheti a hatásosságukat.

Cseréljük a szűrőket: porszívó, szagelszívó, szárító, mosógép, mosogatógép: mindegyikben van szűrő. Ha ez tiszta, akkor az nagyban növeli ezeknek a hatékonyságát, amivel szintén energiát spórolunk.

Ahol lehet, válasszunk környezetbarát- vagy gyorsprogramot, hiszen ezeket az energia- és pénzspórolásra találták ki.

Csak akkor indítsuk be a mosógépet, ha már tele van: egy fél adagot kimosni ugyanannyi vízbe és áramba kerül, mint egy egészet.

Ha bármilyen új készüléket vásárolunk, mindig ellenőrizzük az energiatakarékosságát, és olyat válasszunk, ami legjobb besorolást kapta ebben a kategóriában. Ezzel hosszú távon spórolunk magunknak.

Takarítsuk le a hűtő és a fagyasztó hátuljáról a port, különben még több áramot használnak ezek a készülékek a hűtéshez.

Ne tegyük el a fiók aljába a használati utasítást, hanem tanulmányozzuk át alaposan, nézzük meg, mi az adott készülék megfelelő jó karbantartása. Lehet, találunk pár hasznos tippet arra is, hogy csökkentsük az áramfogyasztásunkat.

Szereljünk otthon: ha valami elromlik, nézzük meg először, mi meg tudjuk-e javítani. Ha szerencsénk van, megspóroljuk a drága szakít. Érdemes rákeresni a neten, hogy van-e leírás vagy videó az adott készülék javításáról. 

Ne pazaroljuk a vizet. Ne hagyjuk csepegni a csapot, javítsuk meg a rossz telepet, ugyanis éves szinten akár tízezreket is spórolhatunk így.

Turbózzuk fel a zuhanyt: érdemes körülnézni, milyen víztakarékos zuhanyfejeket és csapokat kapni, ezzel megint csak nagyot faraghatunk a vízszámlából.

Nem kell annyi víz a fogmosáshoz: zárjuk el a csapot ilyenkor, így akár 6 literrel kevesebb víz megy el minden alkalommal.

Elő a vödrökkel: ha tudjuk, hogy esni fog, kapjuk elő a vödröt, dézsát, ezzel ugyanis megspórolhatjuk a locsolást később is.

A legjobb tipp: felejtsük el a hosszú fürdőket. Talán kézenfekvő tanács, hogy a zuhanyzás sokkal kevesebb vizet igényel, mint a hosszú kádfürdők. Az igazi profik 3 perc alatt fürdenek, szappanozás közben pedig elzárják vizet, hogy maximumot hozzák ki a spórolásukból.

Fűtsünk okosan

Szigeteljük a kazánt otthon, mert tényleg érdemes. Így sokkal kevésbé szökik el a meleg és nem fűtünk feleslegesen, éves szinten pedig biztos megtérül ez a befektetés.

Ne mossunk kezet forró vízzel: a nagyjából 60 fokos víz használata az ideális. Így garantáltan nem égetjük meg magunkat mosogatáskor, és a vízmelegítésre is kevesebb energia megy el.

Tekerjük le a radiátort: ha csak egy fokkal alacsonyabbra állítjuk a hőfokot, azzal már tízezreket spórolhatunk, úgyhogy aki tudja szabályozni otthon a fűtést, tegye meg.

Ha falra szerelt radiátorunk van, akkor tegyünk mögé a meleget visszasugárzó anyagot, például alufóliát, ezzel növelve a fűtés hatékonyságát.

Figyeljünk a nyílászárókra: a dupla ablakok nem csak jobb szigetelést biztosítanak, de csökkentik a párásodást, ráadásul csendes és egyszerű megoldás jelentenek arra, ha jobban szeretnénk benn tartani a meleget.

Kapcsoljuk ki a fűtést ott, ahol nem kell: figyeljünk rá, hogy az üres szobákban ne fűtsünk feleslegesen, illetve tartsuk zárva az ajtókat és az ablakokat, ezzel is segítve, hogy a meleg jobban megmaradjon otthon.

Kép: https://www.otthonokesmegoldasok.hu/



9 megjegyzés:

  1. A folyóvizes mosogatás nálam úgy néz ki, hogy edényeket kitöröl, ha olyan, aztán forró vízzel átöblít, utána hideggel-langyossal leöblít. Ketten vagyunk, nem vettem észre lényeges különbséget a vízhasználatban.
    Úgy összességében meg nálunk eddig se volt pazarlás, kutunk van és szigetüzemű áramellátásunk, úgyhogy annyira pocsékolni eddig sem lehetett, meg valahogy igényem sincs rá. Nem ahhoz vagyok szokva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én bizony folyóvízben mosogattam és jó sokáig zuhanyoztam. Nincs luxusom más - tán még az autóm - de hát írtam valahol: szegénynek születtem, szegényen is fogok meghalni. Kinek mi jutott. Nekem ez.

      Törlés
    2. Mivel törlöd ki, kedves Katalin? Papírtörlővel? Hamarosan az is hiány lehet (én még emlékszem ifjúságomból, amikor hipp-hopp 16 oldallal kevesebb lett az újság): Jó mosogatógép esetén pedig valóban nagy a különbség, a miénk 6,5 literrel mosogat el 12 terítékes adagot, amit mi, bármennyire is spórolnánk, nem tudnánk elérni. A különbséget pedig azért nem veszed észre, mert nem literben méri az óra a fogyasztást, hanem köbéterben (1000 l), és a mosogatás a wc, a zuhany, a mosás, esetleges locsolás fogyasztásához képest nem sok. Ahogy most haladunk, vízhiány is lehet, és akkor már késő a gondolkodás.
      Helga

      Törlés
  2. Tudom folytatni saját ötletekkel: Ha veszel mosószódát és abba beáztatod a ruhát, akkor fél nap áztatás után a legalacsonyabb hőfokon (20 v 30 fok) a legrövidebb programmal is szép tisztára moshatod a ruhát.
    A tojásfőzésnél elég a vizet felforralni és elzárni, majd annyi percig a forró vízben hagyni, amíg szoktad,3 perc a lágytojáshoz. A tészta kifőzéshez nem kell tízszeres bő víz, elég a kétszeres. A tészta alatt is el lehet zárni, majd letakarva állni hagyni, megpuhul magától. A tészta főzővizéből azon melegében lehet levest főzni, azzal legalább egy rész megtakarítható, ami a felmelegítéshez kell.
    Nagyon fogyasztó az elektromos sütő, ami túl nagy teret melegít fel, így nem célszerű fél adagokat sütni. Én, ha már a sütőt akarom használni, több félét sütök, akkor csak egyszer kell előmelegíteni. De mivel ketten vagyunk, rászoktam, hogy a kenyeret is a grillsütőben sütöm meg, 35 dkg lisztből, a sütési idő 30 perc a grillben, ami 1400 W, nem 2400, mint a sütő. Még jobb, ha valaki tud légkeveréses sütőt venni, olyat, amiben több félét lehet sütni (én éppen egy hónapja vettem ilyet), abban 25 perc a csirkecomb, 20 perc a kenyér, 20 perc a rakott krumpli.
    További takarékosság a hűtők jó karbantartása (és a jó szellőzés körülötte). Itt említem meg a hűtőrendezőket, azok nagyon célszerűen pakolhatóak, és akkor az ember rövid ajtónyitással ki-,és bepakolhat.
    A fenti ötleteket nem azért találtam ki, mert rászorulok, hanem azért, mert aggódom a túlfogyasztás miatt, és a diplomám szerint (amit régen nem használok) szakember lennék.
    th

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fenti válaszomban említett két "luxus" -on kívül (mosogatás, zuhanyozás) én is meglehetősen takarékosan élek. Évtizedekre visszamenőleg tudom közölni a pontosan vezetett pénztárkönyvem összegzéseit . Kíváncsi vagyok hogy hányan tudnának ilyesmit felmutatni. Tényleg nincsenek luxusaim, a fentebb is említett 'vízpazarlásokon kívül - de nagyon meg kell gondoljam, mikor, mire, mennyit adok ki...De természetesen tudom, hogy nagyon sok embernek még ennyi sincs -mint (40 év egy helyen töltött munkaviszony után) nekem....Hát majd még jobban spórolok. Fog ez menni....csak azt ne várja senki, hogy közben daloljak is.

      Törlés
  3. Én évtizedek óta használok a zuhanyrózsa mögé csavarható zuhanystopot,amit egy gombnyomással leállíthatok és indíthatok újra szappanozás után.Hihetetlen mennyiségű
    vizet spórolva.A mosogató csapnál is használok olyan fejet,mint a zuhanyrózsa,kevesebb vizet ad nagyobb felületen,mintha vastagon folyna a víz.Ehhez nem kell szakembert hívni,mindenki felrakhatja.
    lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ezek után most én is érdeklődtem....az enyémek még "régimódiak".

      Törlés
    2. Óriási előnye a zuhanystopnak,hogy egy gombnyomásra a már beállított hőmérsékletű víz folyik,ha folytatjuk a tusolást. A mosogatónál is megéri a zuhany.Éppen most cseréltem újra,300 Ft körül volt.Örülök,hogy felfigyeltél a tippre,nem bánod meg a beszerzését.

      Törlés
    3. Mindenképp utánajárok, őszintén szólva eddig nem is tudtam, hogy ilyen is létezik...

      Törlés