2022. augusztus 1., hétfő

Talán tényleg közeleg a világvége...


2019.06.22

https://index.hu/belfold/2019/06/22/villamarviz_katoly_baranya_megye_felhoszakadas/

„…a hömpölygő víz percek alatt árasztotta el az utcákat. Az áradás ajtókat szakított le, ablakokon át öntötte el a víz a házakat. Az erős sodrás mindent magával vitt, ami az útjába került, kerítéseket, korlátokat emelt ki a helyéről. Nagyon sok háziállat nem élte túl az áradást….”

Ugyanitt - most

2022.08.01.

https://www.bama.hu/helyi-kozelet/2022/08/eltunt-a-patak-vize-telesen-kiszaradt-a-karasica-medre

…A legtöbbször észrevétlenül csörgedezett a festői patak, de arra is volt példa, hogy nyolcvan méter szélesre duzzadva kilépett a medréből. A víz több épületet elárasztott, többek között iskolát is. ……

Most azonban megtapasztalhatjuk a másik végletet is. Sorra jönnek a hírek, hogy a Magyarországot sújtó aszály miatt több patak, illetve folyó is kiszáradt. A legtöbb helyen vödörrel hordják a vizet a patak környezetén élő állatoknak, hogy azok ne pusztuljanak szomjan. Erre a sorsra jutott ezúttal a Karasica-patak is. Pár hete még csordogált, mostanra azonban már teljesen kiszáradt a közel nyolcvannégy kilométer hosszú patak. A látvány megdöbbentő, és félő, hogy nem ez volt az utolsó vízfolyás, amely teljesen eltűnt.

 

Ilyen volt...

Kép: http://ddvizig.hu/hu/keptar/25c897a9-ac7b-4354-a519-c40dfcf6b07c


2 megjegyzés:

  1. Tragikus a helyzet, pusztul minden növény, de már a fák is. A Baranyai-dombságban szinte már sehol sem jutnak az erdei állatok vízhez. Több halastóban egy csepp víz sincs, a halak mind kipusztultak. Egyetlen forrás maradt már csak, ami működik, talán Isten ajándékaként épp a máriakéméndi kegytemplom közelében. Bár vize ennek is egyre fogy... A megszokott 15 liter helyett ez is már csak 5 literrel csorog percenként.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ijesztő és nem látni/tudni a végét. A met.hu előrejelzése egyenesen félelmetes, 35-36 fokokkal....Bizony van néha olyan érzésem, hogy mi (emberek) megérdemeltük - no de az állatok ??????????

      Törlés