2022. augusztus 13., szombat

Havasi gyopár és társai

Itt https://kedvemrevalok.blogspot.com/2021/08/meselo-viragok-havasi-gyopar.html   olvastam a havasi gyopárról és azonnal a -valószínű közismert- dal jutott róla eszembe:


...és az is eszembe jutott, hogy kerestem én a havasi gyopárt a Júlia Alpok-beli csatangolásaim során is, de soha még csak a levelét se láttam...
Pedig "elvileg" élhet ott is...

https://hu.wikipedia.org/wiki/Havasi_gyop%C3%A1r

Hát nem fantasztikus teremtmény (ez is) ???
Ha ezt a csoda-virágot nem is találtam meg, azért csak "felfedeztem" másik kettőt: épp akkor nyílott a  ciklámen (nem tudtam egyébként, hogy vad formája is van és hogy fenyőfák között, sziklarepedésben is megél...)


A mások "csoda" a száratlan bábakalács volt. 36 éve Szlovéniából, az uskovnicai szállásom melletti rétről hoztam egy "időjósló"  virágját ( termését ?) - ma is megvan. Érdemes elolvasni róla az ismertetőt: 

Semmi pénzért oda/el nem adnám....36 éve őrzöm....

A természet tele van csodákkal. Nekem rengeteg hasonló élményem van...Nem is tudom, miért foglalkozom állandóan mazochista módon a ma lélekgyötrő bajaival.....




6 megjegyzés:

  1. A férjem (holland) a családjával járt az Alpokba síelni és nyaralni, és akkor még rengeteg gyopár volt, meséli. Igaz, a szálloda tulaj fiával mentek fel oda, ahol volt. s képzeld, 50 év múlva megtaláltuk ezt a "fiút", újabb 3 szállodát épített a családi helyen. Amikor a férjem rákérdezett a keresztnévvel, hogy ismerik-e, mondták a recepción, hogy hiszen ő a tulaj, és azonnal adtak nekük10% törzsvásárlói kedvezményt. th

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 1. Na ja - de ez nem Magyarországon történt...itt az Andersen mesék szólnak ilyesféle csodáról.
      2. És találtak ismét havasi gyopárt ?

      Törlés
  2. Szép dal, szép virágokkal és szép tájakkal!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom, hogy a zene, nem valami "divatos" - de nekem kedves. A virágok meg... hát lehetnek azok "nemszépek" ?

      Törlés
  3. Csodás! Képzeld csak, még mi sem láttuk élőhelyén a havasi gyopárt, pedig mennyi lehetőséget adtunk már neki. Viszont a szépséges szártalan bábakalácsokból én is őrzök már egy zacskónyi fejet. Mindig azon csodálkozom, hogy bírja ki a telet, szelet, hónyomást, jeget. Tavasszal, nyáron szép egészséges megszáradt fejeket találok az előző évről. (egy kavics)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Irigyeltem is régen, mikor olvastam a meséket a túráitokról, hogy milyen szép helyeket tudtok túrázni...Én ezt a kis "időjósló" virágot nagyon csodálom.

      Törlés