2022. augusztus 18., csütörtök

Csak rossz híreket találok

Valami nincs rendben nálam - vagy a világban - vagy nem tudom.... Bármit keresgélek a neten 100 %-ig biztos, hogy valamiféle katasztrófa-hír jön velem szembe... 

Pl.ezek:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220816/az-idei-aszaly-csak-az-izelito-egesz-magyarorszagot-kiszaradas-fenyegeti-561387#

https://qubit.hu/2022/08/08/bibliai-lepteku-aszaly-sujtja-europat-svajctol-lengyelorszagig-elfogy-a-folyokbol-a-viz?

A legpesszimistább előrejelzések szerint a század végére augusztusban a teljes Alföld a száraz kategóriába eshet a klímaszimuláció-modelljük alapján, a legoptimistább számítások szerint csak a Tiszántúl egyes része van ilyen veszélyben. A kutatók kalkulációja szerint, forgatókönyvtől függően 2021–2040-re az erdős-sztyepp-klíma kiterjedésének növekedése valószínűsíthető, amely így átlagosan 43–62%-ot foglalhat el az országból. A század végére viszont az ország szinte teljes területére ez lesz jellemző.

Tele a net vészjósló és tényközlő cikkekkel.... találhatsz száz másik hasonlót ezen kívül is.

Engem ez a téma (is) annyira nyomaszt, hogy már azon gondolkodom orvoshoz kell mennem, mert valami elromlott az agyamban.
Pár napja írtam, hogy a Karasica teljesen kiszáradt. Jó, tudom én, nem egy "főfolyó" - de az én szívemnek kedves és folyton csak arra gondolok, mi lett a benne élőkkel ? És miből isznak a környékbeli állatok ???
Hát nem lehet, vagy nagyon rossz  úgy élni, hogy félelemmel kelsz és fekszel...

Már szinte örülök hogy előbb-utóbb "lelépek" , de század végét biztos nem élem meg....

Na jó, de mi lesz a gyerekekkel ??? Nem disszidálhat mindenki Svédországba... bár ki tudja, őket meg nem önti-e el a felolvadt sarki jég miatt az Északi  tenger....?



(Csak zárójelben: az azért érdekes, hogy a jövőt illetően egyetlen blogos ismerősöm se ír semmit. Élnek a mában, a mának, max. a holnapnak. Mintha nem lenne fontos, ha nem is nekik, de pl a gyerekeinknek, hogy milyen jövő vár a világra. Vagy mindenki magába zárja a negatív gondolatot és kifelé a vidámat mutatja ? Nem csalás ez egy picikét? Vagy nincs köze "a világnak" az én bánatomhoz ? Vagy nem "megfelelő" blogokat olvasok ?)



16 megjegyzés:

  1. Fodorka, még a holnapi időjárást se tudják pontosan megmondani, akkor milyen lehet ennek a pontossága? 2003-ban is majdnem kiszáradt a Balaton, aztán ma is élő. Illetve azon is el kell gondolkodni, hogy vajon nem az a cél ezekkel a cikkekkel, hogy mindenki szorongjon, és félelemben éljenek az emberek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tartom kizártnak, hogy van igazság soraidban. Ami jelenleg körülöttünk (csak Magyarországon !!!!) történik, tényleg tán jobb, ha nem tudjuk és "csak" a klímaváltozás miatt aggódunk...És sajnos azt sem tudom kizárni, hogy a félelem-keltés a legjobb korbács...csak meg kell mutatni és már reszket is mindenki.

      Törlés
  2. Mindennek ára van,Most nyögjük az "okos"elődeink döntéseinek árát.Ha nem nyúlnak a Tiszához,nem szabályozták volna,akkor most nem lenne ekkora a baj.Nem véletlen,hogy ott a legnagyobb a baj.Olvass csak utána,mi lett a következménye és mi várható.(A Tisza szabályozásának következményei).Mindenki tudja,hogy mi várható holnap,de tehetsz valamit ellene?Nem sivatagosodna el az Alföld,lenne bőven vizünk,ha nem nyúlnak a Tiszához...Az ártérre régen sem építettek házakat.Ha minden rémhír miatt aggódnék,az életem semmit sem érne.A magam részéről mindent megteszek,hogy ne ártsak a környezetemnek,tegye meg más is...ültessen kb. százötven fát,mint életemben én,ne fűnyírót toljon a telkén falun,hanem termelje meg magának a zöldséget,mint őseink.Ja,hogy az fárasztó?Munka?Majd ha nem tudja kifizetni a zöldséget,krumplit...stb.,majd tisztelni fogja a földet,ami eteti az embereket.
    Ne panaszkodj,most hozzászóltam!Mi most nyögjük az ősök elhibázott döntéseinek következményét,holnap meg unokáink nyögik a mostani döntésekét.Nem kell régre visszamenni.Rendszerváltás után bezárták a bányákat.Itt csücsülünk a jó minőségű feketeszénen és megfagyunk télen,ha nem lesz mivel fűteni.Szenet (orosz és lengyel) alig tudta megfizetni az ember,most meg egyáltalán nem is kapható,borsos áron sem.Bezárták a cukorgyárakat,kivágatták a szőlőket,levágatták a marhákat...nem sorolom.Hogy legyen többszörös áron megvenni az uniótól.Nem hiába mondják,hogy fejétől bűzlik a hal.Mindig így volt és így is lesz...Tehetünk ellene?Nem.
    Anci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem tehettek volna a jelenlegi helyzet ellen többen is, mert "szabad választás" volt. Bár nem tudom más színű pártvezérekkel mennyivel lett volna jobb. Én alapvetően "az emberben" látom a hibát - de ki, hol, hogyan kezdett el "romlani" ? Naphosszat tudnék erről beszélgetni...

      Törlés
    2. Én nem a választásról beszéltem.A Tisza szabályozása 1846-ban kezdődött,a rendszerváltás sem most volt.Az emberek sem rosszabbak,mint régen.Csak a tolerancia hiányzik.Ha valaki másban hisz,azt gyűlölni kell...A baj az,hogy nincs hite az embereknek.Csak a maga igazsága számít...Pedig egy igazság létezik:"Szeresd felebarátodat,mint tenmagadat!"
      Anci

      Törlés
    3. Nem tudom hányan olvassák a bibliát - de szerintem nem sokan...
      Szerintem meg rosszabbak az emberek, mint régen - mert okosabbak...
      Bár ez ellentmondásnak tűnhet, de nem az.

      Törlés
  3. Gondolom nem csalás az ö gondolkodásuk. Mások is látják a negativumokat, de nem engedik hogy ezek uralkodjanak rajtuk. Ez egy természetes önvédelmi reakció, szemben az önromboló negativumokat állandóan ismétlö magatartással. Elnézést kérek, nem kivánok senkit személyesen megbántani, de figyelemmel kell lennünk erre a magunk lelki és testi egészségünk érdekében. Hiszen még élünk és élni szeretnénk minden más egyébb ellenére, mert az élet szép, az ö sok csodáival. Erre kell forditani érdeklödésünk iránytüjét és minden megváltozik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De amikor olyan nehéz ! vagy nekem nehéz csak ? Az én módszerem, hogy leírom és tőletek kapom a gyógyító tanácsokat. Köszönöm !

      Törlés
    2. Igazad van Jégmadár!Mi szabhatunk határt félelmeinknek és gondolatainknak.
      Az életünk irányítói mi vagyunk.Tőlünk függ,hogy széppé tesszük azt vagy keressük a negatívumokat és rettegünk...
      Anci

      Törlés
  4. https://xforest.hu/klimaszorongas/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, ez volt a mai nap, az elmúlt hét, a múlt hónap és talán az idei év legszebb ajándéka - számomra. Nagyon jó cikk, ki fogom emelni, külön bejegyzésben megjelentetem, hogy más is olvashassa. Nagyon köszönöm, hogy elküldted, akárki is vagy.... ♥♥♥

      Törlés
    2. Igazán örülök, hogy ekkora örömet okoztam. Bárcsak ne kellene ilyesmin szorongani. Nyilván én is szoktam (14 éves a kisfiunk), ráadásul a férjem szerint az aggódás a hobbim. :) Az én környezetemben a Te korodbeliek egészen más dolgok miatt aggódnak. Bocsánat, hogy elfelejtettem aláírni. Berni voltam.

      Törlés
    3. Néha gondolom, milyen jó is lenne személyesen elbeszélgetni bizonyos témákról...most pl. veled. Vajon a környezetedben az idősek miért aggódnak ? Mert kevés a pénzük és ami ránk vár egyáltalán nem biztató ? Én azt mondom, az idősek jobban fogják bírni a várható megpróbáltatásokat, hiszen abba (nehéz világ) születtünk bele. Nekem nem lesz újdonság a szegénység, nem is félek tőle, vannak trükkjeim, gyerekkoromból... De mi lesz azokkal a fiatalokkal, akik csak a hamburgert és a pizzát ismerik, azt se maguk készítik, hanem veszik ? Mi lesz, ha nem lesz (vagy pizza, vagy pénzük rá) ???????????

      Törlés
  5. Rossz híreket sajnos minden nap találni, hallani. Én is úgy vagyok vele mint gondolom sokan mások, hogy nem is akarok rágondolni, hisz változtatni nem tudok rajtuk. Csak reménykedni lehet, hogy talán minden, vagy valamennyire rendeződik majd. Tudom ez struccpolitika, lehet hogy nem helyes dolog, de inkább a szép dolgokra figyelek oda, amennyire tudok....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó neked, ha ennyire tudod irányítani a gondolataidat - és gondolj kettőnk élete közti különbségre. Egyedül, öregen minden sokkal nehezebb....

      Törlés
    2. Igazad van!Én is így teszek Katalin!

      Törlés