2022. augusztus 6., szombat

Kedvencem a katáng





Ha tegnap virág volt, legyen ma is az !
Félkábultan a hőségtől kóborlok össze-vissza a neten - dolgom nagyjából semmi, csak az este várása - és néha látok képeket, találok verseket (meg félelmetes szövegeket)...
Talán mégis jobb, ha az utóbbiak közlését elhagyom és maradok a semmitmondó, de elviselhető, egyszerű témáknál.
Mindezt magamnak írtam, annak igazolására, hogy ezért kell blogot vezetnem: t.i. hogy leírjak néhány gondolatot, ha már beszélgetni nem nagyon van kivel...
Amúgy a katáng azért jutott eszembe, mert vagy két hete a járda mellett találtam egy kisebb példányt, amit sikerült gyökerestől kihúznom. Hazahoztam, egyelőre cserépbe ültettem, kényeztettem - s úgy látom, megmarad. 
Nem tudom, mi vezérli az ember ízlését, de nekem tul.képp mindenben, a virágokban is az egyszerű tetszik. Szóval a katáng: 

A mezei katáng vagy vad cikória az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Nemesített változata a cikória. Parlagon hagyott területeken és utak mentén elterjedt lágy szárú, évelő növény, amely az 1 m magasságot is elérheti.
Kiváló máj- és veseméregtelenítő hatása miatt a mezei katángot főként a máj és a vese működési zavarainak kezelésére ajánlják. Elősegíti az epekiválasztást és hatékony bizonyos emésztési zavarok tüneteinek kezelésében. Kiegészítő kezelésként a köszvény és különböző bőrbetegségek esetén alkalmazzák. A mezei katángnak még tartós kezelés esetén sincs mérgező hatása.

Érdemes ezt is elolvasni:
https://hobbikert.hu/magazin/katangkoro-kavepotlo-es-delikat-salata.html
(A képeket is innen hoztam.)









2 megjegyzés:

  1. Én is szeretem a katángot, sokszor fényképezem kirándulásaink során.
    Hogy jótékony hatása van, nem is tudtam. De hát mindig tanul az ember! 😊
    Kívánom, hogy megmaradjon, amit hazavittél, és majd nálad is virágozzon!

    VálaszTörlés