2022. augusztus 7., vasárnap

A szúnyogok, meg a ruhád színe....

Nyár-esti küzdelmem szereplőiről találtam egy érdekes cikket. Tán nem olvasta mindenki... 

Most már csak azt kellene kitalálnom, hogy mit tegyek a CO2 kibocsátásom ellen ? Milyen színű ágyneműt használjak, merthogy van fehér, lila és kék színű  - de akkor is jönnek, ha ezekben alszom - vagy hagyjam abba egyszerűen a lélegzést ?

Az emberiség harca a szúnyogokkal véget nem érő történet. Tudjuk, hogy egyeseket kedvelnek, másokat elkerülnek a vérszívók, látszólag különösebb ok nélkül. ..  Egy új tanulmány arra mutat rá, hogy a szúnyogok a színeket is nézik, vagyis egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ruhába öltözünk.

Úgy tűnik, hogy bizonyos színek mágnesként vonzzák a szúnyogokat, miközben más színeket teljesen figyelmen kívül hagynak a vérszívók.

Egy 2022 februárjában megjelent tanulmány (Nature Communications) a Washingtoni Egyetem kutatóinak vizsgálatait mutatja be. A kutatók egy tesztkamrában nőstény egyiptomi csípőszúnyogokat figyeltek meg....        Az eredmények szerint a szúnyogok először a piros, narancs, fekete, ciánkék foltokra repülnek, ha megérzik a CO2 forrást. CO2 nélkül azonban egyáltalán nem foglalkoznak a foltokkal, legyenek azok bármilyen színűek. A fehér, zöld, lila, kék színeket viszont még akkor sem kedvelik, ha érzik az ’ember szagát’.

A szúnyogok elsődlegesen a szagokat használják annak megállapítására, hogy van-e áldozat a közelben. ....A vörös és a narancs vélhetően azért vonzza őket, mert ezekről az emberi bőrre asszociálnak.

További vizsgálatokban a kutatók különféle emberi bőrszíneket megjelenítő kártyákat vagy csupasz emberi kezeket használtak és azt találták, hogy a szúnyogok csak akkor repülnek rájuk, ha egyben a szén-dioxidot is érzik. Ha a kéz zöld kesztyűt viselt, vagy a hosszú hullámhosszokat kiszűrték, még akkor is figyelmen kívül hagyták azt a rovarok, ha egyébként a CO2 jelen volt.

Ezt követően genetikailag módosított szúnyogokkal vizsgálódtak. Ha a hosszú hullámhosszú színek látásért felelős,vagy a szén-dioxidot kiszagoló gént módosították, a rovarok nem reagáltak a vizuális ingerekre, ami azt jelzi, hogy a táplálékvadászatnál mindkét inger fontos.

(Innen hoztam: https://termeszeti.hu/nem-mindegy-hogy-milyen-szinu-a-ruhank-ezt-kedvelik-a-szunyogok/)

(Utószó és csak zárójelben: a cikk elolvasása után elkezdtem gondolkodni azon, miképp is lehet a szúnyogot "genetikailag" módosítani...Hát biztos valami óriás-nagyító kell hozzá, vagy nem tudom mi...  
Bocs...az agyamra ment a hőség 😊 )


4 megjegyzés:

  1. Ne hagyd abba a lélegzést!Nálam mindenhol szúnyogháló van,se légy,se szúnyog nincs a házban.A nyugalmad miatt megéri ezt a régi jól bevált módszert alkalmazni.
    Anci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fél megoldás lenne az ablak szunyoghálózása, mert nálam este az ajtók is tárva-nyitva vannak úgy 11-ig - és a dögök ott jönnek be - mert azt hiszem az ablakok előtti függönyön nem tudnak átrepülni...bár ki tudja...

      Törlés
    2. Az ajtókon is szúnyogháló van mindenhol.Szúnyogháló ajtó.

      Törlés