2022. augusztus 5., péntek

Szappanfű

Egyik gyakran nézegetett blogomban találtam egy szappanfű fotót - erről jutott eszembe, hogy
1. milyen rég láttam
2. hogy mit is tudok róla.
Az orvosi szappanfű a szegfűfélék családjába tartozó, árkok és utak mentén, töltéses helyeken sokfelé előforduló, évelő növény.
A növény virágos hajtásait kell gyűjteni. Kb. 4 kg frissből lesz 1 kg száraz.
Régen a gyökerét is gyűjtötték. Ha a növény bármely részét vízben eldörzsöljük, a víz habzani kezd. Nem véletlenül hívják szappanfűnek.

(Ez jutott rögtön eszembe, amikor  megláttam azt a fotót, mert ezt valahonnan mi -gyerekek- is tudtuk és ki is próbáltuk. Megjegyzem, nekem nincs olyan emlékem, hogy valami intenzív módon habzani kezdett volna. Talán kissé "síkos" lett tőle a tenyerünk. Sok mindent kipróbáltunk mi kisgyerek koromban... de szép idők is voltak és milyen szerencsésnek érzem most magam, hogy olyan volt  gyerekkorom, amilyen...)  

Népies neve egyébként lábmosófű, legénycsalogató, szappanvirág, habzófű.(Vajon miért kapta a legénycsalogató nevet ? - mert a többit még csak meg tudom magyarázni.)
Valamikor rég még az én kertemben is volt - már nem is emlékszem, mi lett vele - de most már nincs és mivel nem járok réteken, rég nem is láttam. Remélem él még valahol....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése