2022. november 5., szombat

Sajnálom

Idén valahogy nem akar sikerülni nekem a csillaghullás csodájának látványa. Nyáron/ősszel is majdnem  mindig felhős volt az ég és most is az lesz...

https://www.idokep.hu/hirek/akar-fenyes-tuzgomboket-is-lathatunk-a-kovetkezo-ejjeleken 

Tauridák egy évente visszatérő meteorraj, amely az Encke-üstökössel kapcsolatos. A Tauridák meteorraj valójában kettő, egy déli és egy északi komponensből áll. A Déli Tauridák az Encke üstökösből, míg az Északi Tauridák a 2004 TG10 aszteroidából származtak, amely hasonló pályaparaméterei miatt valószínűleg az Encke egy nagyobb töredéke.[1] Nevüket a Bika csillagképben lévő radiáns pontjukról kapták (látszólag innen indulnak). Október végi és november eleji előfordulásuk miatt halloweeni tűzgömböknek is nevezik őket.


A jelenség csúcspontja november 5-én van, aznap éjjel a sok hullócsillag között akár öt tűzgömb is megfigyelhető. A Tauridák annyira fényesek ilyenkor, hogy a Hold fénye ellenére is láthatók szabad szemmel.

A meteorhullás idén különösen látványos lesz, mivel a Föld keresztezi a Jupiter gravitációja miatt szabályos pályán mozgó törmelékcsomó útját. A Tauridák lassabban mozognak a hullócsillagoknál, élénk zöld fényüket füstnyom is követi, megsemmisülésük robbanásszerű villanással jár. 

Annyira sajnálom, hogy erről lemaradok.....



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése