2022. november 20., vasárnap

Vízellátás Pécs

Találtam egy térképet...nem mintha enélkül nem tudtam volna, hogy a víz, amiért több mint 700.- Ft-ot fizetek m3-enként, igencsak rossz minőségű - hiszen gyakran kell vízkőteleníteni a csapjaimat...de most kiderült, hogy ólomszennyezés szempontjából is rosszul állok... vagyis áll a hely, ahol lakom. Itt a térkép, mint hiteles dokumentum. 

https://efop180.antsz.hu/csapviz-olomtartalom-kockazati-terkep.html

Kár, hogy a mésztartalomról nincs ilyen térkép. Eddig azt hittem, csak a Ca tartalom magas, de lám, kiderült az ólomtartalom is veszélyes. Arról viszont nem olvastam, hogy ennek megszüntetése érdekében bárki, bármit tenni akarna/tervezne. Így hát marad az a variáció: hogy palackos vizet veszek/iszom, vagy az egyik családtagom "víztisztítóján" átszűrt vizet iszom - amit 5 l-es kannánként hordok haza. A mészlerakódás miatt pedig gyakran cseréltetem,  ill. tisztítom a csapjaimat. (Csak zárójelben mondom, háromszor "szültem" már vesekövet, s a harmadik után tanácsolta az orvos, hogy ne igyak csapvizet...És ugyancsak zárójelben, nem tudom, mennyire "egészséges" és jó a műanyagüvegben tárolt víz...de hát ez van....) 

A csapokat nem fényképeztem most le, de mivel épp tegnap hoztam be a kertből a nyári virágokat, ide teszem a kukoricavirág néhány levelét "tanú"-nak, hiszen ezt a virágot is csapvízzel öntöztem egész nyáron. Nos, ilyen lett:




2 megjegyzés:

  1. Én forrásvizet iszok, egy lágyabb fajtát, ami nem kemény és kevésbé meszes dombsági agyagból fakad. Jó ízű, jó vizű, minden héten tankolok pár nagy kannával. De, ha utam másfelé vezet, akkor más forrásokból is iszom, pl. karsztforrásokból, de azok rendszeres fogyasztása valóban nem javasolt az erős mésztartalom miatt. Valóban a műanyagban való tárolás nekem sem tetszik, de mibe hozhatnék autóval 20-30 litereket, hogy ki ne folyjon és otthon is eltárolható legyen??? Sajnos az élelmiszerek döntő többségét is műanyag csomagolásból/dobozból fogyasztjuk...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem nagyon talál az ember "jó" megoldást.De nem tudom, hogy a 21.szd-ban miért olyan lehetetlennek tűnő feladat a víz "normálissá" tétele. Igaz, persze a szeméttel "sem bírunk" ....aztán mennyire "oda van" az ember attól, hogy ő ember...Az állatoknak semmi hozzánk hasonló gondja nincs.

      Törlés