2022. december 13., kedd

Álom, álom....

A könnyebb elalvás és a mélyebb álom titka

https://ma7.sk/kavezo/az-almok-jelentese-alom-vagy-valosag


Hűvösebb szobában jobb aludni

Alvás közben testünk átlag-hőmérséklete csökken, míg kezünké és lábunké enyhén megemelkedik. Emiatt általában nehezebben alszunk el, ha szobánkban melegebb van. Érdemes 15-23 Celsius-fok között tartani a szoba hőmérsékletét (például párologtató segítségével), de amúgy egyénenként változhat az alváshoz ideális klíma. Az is segíthet, ha lefekvés előtt nem sokkal forró fürdőt vagy zuhanyt veszel, ugyanis tested így hamarabb kezd lehűlni, ami azt jelzi az agyad számára, hogy közeleg az alvás ideje.

Használjuk a 4-7-8 légzéstechnikát

Egyesek szerint ettől a légzéstechnikától villámgyorsan elalszol. Először is fújd ki szádon át a levegőt, miközben egy „sssshhh” hangot hallatsz, majd csukd be a szád, és számolj el négyig, miközben nyugodtan beszívod a levegőt az orrodon és a szádon keresztül. Ezután tartsd bent a levegőt, amíg hétig számolsz, végül lassan, egyenletesen fújd ki, miközben nyolcig elszámolsz.

Fontos a rendszeresség

Sokkal könnyebben elalszol, ha pontosan tudod, hogy mindennap mikor fekszel le, mikor kelsz. Szervezetünk bioritmusa huzamosabb távon hozzáidomul szokásainkhoz, így nem fogsz felriadni éjszaka, ha tested „tudja”, hogy ekkor aludnia kell. Fontos továbbá, hogy mindig aludd ki magad, és hogy lefekvés előtt relaxálj egy félórát, hogy agyad és szervezeted felkészülhessen az alvásra.

Legyen sötét körülötted

Egyszerűbb elaludnunk, ha sötétség vesz minket körül, hiszen testünk és elménk hozzászokott ahhoz, hogy éjszaka, a sötétben aludni kell, míg napfénynél aktívnak kell lennünk. Lefekvés előtt ne felejtsd el leengedni a redőnyt és behúzni a függönyt. Emellett fontos az is, hogy napközben elegendő fényhez jussunk, hiszen így szervezetünk nem fogja azt hiányolni éjjel.

Jógázz és meditálj

A különböző meditációs technikák és jógagyakorlatok megnyugtatnak és ellazítanak bennünket, segítenek a stressz leküzdésében, mely szintén gyakori oka a nehéz alvásnak. Érdemes kísérletezned a különböző légzéstechnikákkal is, illetve kipróbálnod a „mindfulness” gyakorlatokat, melyek lényege, hogy csak a most-ra koncentrálsz, ezzel együtt kizárod az elmédből a gondokat, aggodalmakat.

Sose nézz az órádra

Gyakorta megesik, hogy felriadva az éjszaka közepén azonnal óránkra pillantunk, próbálván megtudni, mennyi lehet az idő. Ez a lehető legkárosabb szokás, ugyanis rossz beidegződésekhez vezet. Belénk ivódik az érzés, hogy nincs elénk időnk rendesen visszaaludni, és ezért nem is leszünk rá képesek. Sőt, agyunk akár új rutint is kialakíthat, melynek következtében minden éjjel felébredünk. Mélyre rejtsd el tehát az órádat!

Kerüld el a nappali alvást

Előfordulhat, hogy ha nem jutsz elegendő alváshoz éjszaka, megpróbálod napközben pótolni a kimaradt szundit. Ez azonban – a különböző kutatások tanúsága szerint – csak további alváshiányhoz vezet, ezért lehetőleg ne próbálkozz vele.

Nem mindegy, mit eszel

Számtalanszor bebizonyították már a szakemberek, hogy táplálkozásunknak mennyire jelentős hatása van alvásunkra. A szénhidráttal teli ételektől gyorsabban elalszunk, de álmunk kevésbé lesz zavartalan, míg a rostokban gazdag fogások esetén mélyebb és nyugodtabb alvásra számíthatunk. Ezért érdemes lefekvés előtt minimum négy órával abbahagyni a szénhidrátok fogyasztását.

Hallgass megnyugtató zenét

Nem véletlen, hogy a buddhista szerzetesek liturgikus énekléssel hangolódnak a meditációra. Ha lefekvés előtt kellemes, relaxációs hatású zenét hallgatunk, agyunk megnyugszik, kedélyünk fellazul, így könnyebben hajtjuk álomra fejünket.

Mozogj napközben

A rendszeres testmozgás is segíthet a jó alvásban, ugyanis serkenti az agyban a szerotonin termelődését, egyúttal csökkenti a „stresszhormon”, a kortizol szintjét. Arra viszont ügyelj, hogy sose edzd túl magadat, ugyanis a túlzott fizikai megterhelés gyakran nehéz alváshoz vezet.

Fontos a kényelem

Csodákat tud tenni alvásunk mennyiségére és minőségére nézve, ha kellően kényelmesen érezzük magunkat éjjel. Ehhez hozzájárulhat a megfelelő matrac kiválasztása (lehetőleg se túl puha, se túl kemény ne legyen), párnánk és takarónk milyensége (a memóriahabos párna erősen ajánlott), sőt még az is, hogy elegendő kényelmet nyújt-e az éjszakai viseletünk.

Kapcsold ki a kütyüket

A különböző elektromos berendezések által keltett statikus zörejek és fények roppant károsak lehetnek alvásunkra, ezért lefekvés előtt érdemes kikapcsolni ezeket. Továbbá az sem ajánlott, hogy késő estig tévét nézzünk vagy videójátékozzunk, ami felrázza agyunkat, ezzel megakadályozza, hogy könnyedén elszundíthassunk.

Gondolkozz pozitívan

A folyamatos aggódás és a negatív gondolatok szintén nemkívánatosak az elalvás előtt. Igyekezz minél inkább a jó dolgokra koncentrálni, esetleg naplót is vezethetsz, melyben minden este összeírod, hogy milyen kellemes élményekben volt részed az adott nap alatt.

Ne igyál sok kávét

A koffein hatása szervezetünkre közismert. Legtöbbször azért fogyasztunk kávét, hogy reggel könnyebben felrázhassuk magunkat, napközben pedig kevésbé érezzük magunkat álmosnak. Ellenben ha este, lefekvés előtt túl sok kávét vagy koffeintartalmú üdítőt, például kólát iszunk, akár órákon át hiába próbálkozhatunk álomra hajtani a fejünket. Igyál inkább egy csésze kamillateát vagy más, hasonló nyugtató hatású forró italt.

Fontos a jó alvási pozíció

Nem mindegy, hogy milyen helyzetben töltjük ágyunkban az éjszakát. Sokáig azt hitték, hogy a háton fekvés a legjobb alvási póz, ez a tévhit azonban már régen megdőlt. Mint bebizonyosodott, azok, akik a hátukon alszanak, kevésbé képesek ellazulni, sőt ez a pozíció a légutak elzáródásához és horkoláshoz is vezethet. A szakemberek szerint oldalt fekve tudunk a legkényelmesebben és legjobban aludni, bár természetesen ez is egyénenként változó lehet.

Olvass elalvás előtt

Az sem véletlen, hogy a gyerekek szívesen hallgatnak esti mesét elalvás előtt. Egy jó könyv megnyugtat, rendszerezi gondolatainkat. Fontos viszont, hogy mindig klasszikus, papíralapú könyvet olvass, ugyanis az e-könyvek mesterséges fénye gátolhatja az alváshormon, a melatonin megfelelő mennyiségű kiválasztódását.

Fordított pszichológia

Nem szabad folyamatosan azon görcsölnöd, hogy minél gyorsabban elaludj, ugyanis az ebben az igyekezetedben felhasznált energia és az általa megnövelt stressz-szint éppen az ellenkezőjét fogja eredményezni. Egyes szakértők szerint éppen a fordítottja hatásos: ha szeretnél minél sikeresebben elaludni, igyekezz minden erőddel ébren maradni. Egyszerű, nem?

Innen hoztam: https://divany.hu

No, nekem ezek egyike se jön be, ha épp olyan időszakom van.....vagy  mondjuk hajnali 2-3  között....és az agyam, mint valami motolla, csak forog, forog..."Gondolkozz pozitívan" - ajánlja az író...Hát gyere, elmesélem a gondolataimat és az után mondd ezt a "pozitív izét"....Persze mindegy... ennél nagyobb bajom ne legyen....


2 megjegyzés:

  1. Két egyforma éjszakám nincs, és ezt nem tudom mi befolyásolja csinálhatok én bármit. Természetesen mondhatják hogy ezt meg azt kell csinálni de ez nem megy csak úgy megrendelésre:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mint írtam, nekem is gondjaim vannak - de nem nagyon akarnék rászokni az altatókra - inkább össze-vissza alszom. Persze nem tudom, ez jó-e ez a szervezetemnek - de ez van...

      Törlés