2022. december 9., péntek

Nem tudom az ígéretem betartani...

Azt írtam tegnap, nem fogok minden nap rossz hírekkel jelentkezni....

Jó, de minden második nap ?

Ma pl. ezzel:

A következő hónapokban az átárazások várható folytatódása miatt kismértékben tovább emelkedik az infláció. Decemberben 26% közelébe emelkedhet az infláció, azonban a jövő év elejétől bázishatások miatt már az infláció eleinte fokozatos, majd az év közepétől meredek mérséklődésére számítunk.  

- A tartós fogyasztási cikkek árait jelentősen növelte a forint érdemi gyengülése, a nyersanyagárak elszállása, az alkatrészhiány, a szállítási költségek elszállása is, az új autók árának emelkedését azonban a lényegesen magasabb műszaki tartalom is befolyásolta.

- A faárak elszállása érezteti hatását a bútorárakban is.

- A széleskörű áremelkedést tükrözi, hogy időjárási tényezők, a klímaváltozás, a zöldátállás, valamint egyes geopolitikai feszültségek miatt még a gyapot és a cellulóz ára is elszállt, ami a ruházati és papírtermékek árát növeli.

- A lakbérek és más piaci szolgáltatások árnövekedése is gyorsult.

- Az üdülési szolgáltatások árait jelentősen mérsékelték a járvány második hulláma miatt meghozott újabb utazási korlátozások és az idegenforgalom ismételt zuhanása, míg a korlátozások feloldása után érdemben növekedtek,

- A közeljövőben pedig az energiaköltségek elszállása, az élelmiszerek drágulása, valamint a munkaerőhiány miatt erősödő bérverseny miatt várható további áremelkedés.

- Az élősertés felvásárlási árak az elmúlt hónapokban meredeken, egyes beszámolók szerint 50-70%-kal ugrottak meg, ami már megjelent és a következő hónapokban is folytatódhat a feldolgozott húsok áraiban.

- A búzaárak tavaszi emelkedése és az energiaárak elszállása miatt a következő hónapokban folytatódhat a liszt nagykereskedelmi és a

- A takarmányárak és energiaköltségek emelkedése miatt az áremelkedés a tej- és tejtermékek, valamint a tojás esetében is folytatódhat, noha ez utóbbi termék árát szintén korlátozták.

- A jövedéki adóemelés a dohánytermékek és szeszesitalok, a chipsadó (neta) emelése számos feldolgozott élelmiszer árát emelte.

- Az egyes szektorokban bevezetett extraprofit adó szintén egyre több szolgáltatás árában jelenik meg, míg a kiskereskedelmi vállalkozások az egyes termékeket érintő árkorlátozások miatti veszteségeik áthárítására kényszerülnek.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20221208/megszolaltak-az-elemzok-a-kiabrandito-magyar-inflacios-adat-utan-csak-most-jon-a-feketeleves-584078#

Amikor egy cikk+blogbejegyzés végére érek, legszívesebben a falba verném a fejemet. Miért KELL nekem ezt elolvasni, miért kell írnom róla, miért húzom fel magam ilyen híreken, miért nehezítem az egyébként amúgy sem könnyű napjaimat ?  Pedig egyfolytában azon igyekszem, hogy a világ mocskos hírei elkerüljenek. Annyi magánéleti baj vesz körül, elég lenne csak azokkal törődnöm. 

És mégsem megy. És mégis elolvasom és mégis felhúzom magam, és ráadásul ide beteszem. Komolyan mondom szégyellem magam...Na de jön a január  1, az új életkezdés lehetőségének napja. Na majd akkor. Na majd attól...

Ja...

Lehet, hogy attól kezdve semmit se írok ....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése