2022. december 22., csütörtök

Pitypang

Tisztában vagyok vele, hogy tél van és hogy a pitypangra még hónapokat kell várnom. De most találtam ezt a cikket, gondoltam kicsit megvidámítom vele (legalább) magamat.....A World of Creatures  FB oldalán találtam. 

Íme néhány érdekesség a pitypangvirágról:

- A pitypang az egyetlen virág, amely a napot, a holdat és a csillagokat jelképezi.  A sárga virág a naphoz, a sok beérett mag együtt a teliholdhoz, a szóródó magok pedig a csillagokhoz hasonlítanak.

- A pitypang virága kinyílva a reggelt köszönti, este bezárul aludni.

- A pitypang minden része hasznos: gyökér, levelek, virág. Élelmiszerre, gyógyszerre és színezésre is használható.

- Egészen az 1800-as évekig az emberek kihúzták a füvet a gyepükből, hogy helyet csináljanak a pitypangoknak és egyéb hasznos "gyomoknak", mint a tyúkhúr, mályva és a kamilla.

- A pitypang elnevezés a francia „dent de lion” szóból származik, amely oroszlánfogat jelent, a durva fogú levelekre utal.

- A pitypangoknak van az egyik leghosszabb virágzási időszaka minden növény közül.

- A pitypang magokat gyakran elszállítja egy széllökés, és úgy közlekednek, mint az apró ejtőernyők. A magokat gyakran akár 5 mérföldre is hordja a szél az anyanövénytől !

- A madarak, rovarok és pillangók nektárt vagy pitypang magját fogyasztják.

- A pitypang virágokat nem kell beporozni ahhoz, hogy magot képezzenek.

- A pitypang bor és gyömbérsör előállításához használható. A pitypang gyökér kávé helyettesítőként is használható.

- A pitypangok mélyen gyökereztek a történelembe. Jól ismerték őket az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak, és több mint ezer éve használják a kínai hagyományos orvoslásban.

- A pitypangot a népgyógyászatban fertőzések és májbetegségek kezelésére használják. A pitypangból készült tea vízhajtóként működik.

- Ha a pitypangot lenyírod, rövidebb szárakat növesztenek, hogy bosszantson.

- A pitypangok valószínűleg a létező legsikeresebb növények, a túlélés mesterei világszerte.

- Egy nem túl szórakoztató tény: Az országok évente milliókat költenek gyomirtó szerekre, hogy egységes gyepük legyen a nem őshonos fűből, és az ország vízkészletének 30%-át használjuk fel zölden tartására.

Itt a wikipediás leírása, érdemes ezt is elolvasni:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gyermekl%C3%A1ncf%C5%B1



 

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis leírás - nem is tudam ennyit erről a pitypangról :o) Köszönöm a megosztást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem legjobban az tetszett, hogy ha lenyírom rövidebb szárakat növeszt - mert ezt tudom, és tényleg így van, de nem gondoltam hogy mindez az én "bosszantásomra" történik. Szeretem az ilyen szövegeket... :-)

      Törlés
  2. Kedves Fodorka! Legyen szép a karácsony neked, és egészséges a jövő éved. És írjál, írjál és írjál. Köszönöm ezt az évet . Vagy mosolygós, vagy egyetértve szomorkás voltam olvasás közben. Hátha tuléljük 😀

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszön szépen kedves, biztató soraidat, kívánságaidat. Örülök, ha olvasóim között maradsz, és igyekezni fogok néha jót/szépet/örömtelit is írni - de mostanában ez nagyon nehezemre esik....

      Törlés