2022. december 11., vasárnap

Robothal

 


 „Jó ideje dolgoznak már azon a tudósok, hogy valahogyan megtisztítsák a tengereket a műanyag szeméttől. …..

Eleanor Mackintosh, a brit Surrey Egyetem hallgatója egy versenyre készítette el a szerkezetet, amit a mérnökök egy koncepciós eszközből valódi termékké konvertálnak. Mackintosh egy 50 centiméteres robothalat készített, ami képes akár a 2 mm-es mikroműanyagot is felszippantani – írta meg az Interesting Engineering.

A nagyjából lazac méretű szerkezet kopoltyúin keresztül szűri meg a vizet, hogy a benne lévő műanyagokat kihalássza a tengerből. Úszni a farokúszójával tud – a robot ezt mozgatja a haladáshoz –, a száján át beáramló víz pedig szintén szűri az oda nem illő dolgokat.

A Robo-fish nagy előnye, hogy képes éjszaka is dolgozni, ehhez pedig még a környezetét is meg tudja világítani. A prototípus egyelőre csak egy vezetékes távirányító segítségével képes mozogni, de a szakemberek a jövőben megváltoztatnák a formáját, erősebb farokúszóval látnák el, valamint megoldanák, hogy vezeték nélkül is képes legyen úszni.”

https://hvg.hu/tudomany  és

https://www.nice.hu/mesterseges-intelligencia/mesterseges-intelligencia-diak-tervezte-3d-s-robothal-szivja-ki-a-mikromuanyagot-a-vizbol

Na jó, de…

… hány millió ilyen robothalat kell gyártani a világ nagy vizeiben úszkáló töménytelen mennyiségű szeméthez ? És miután a „hal” összegyűjtötte, mi lesz a szeméttel ?                                          

Erről nem szól a mese…

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése