2024. április 3., szerda

Klímaváltozás grafikon

Annyi érdekes és esetleg más miatt ijesztő téma található a neten, hogy erre az alábbi cikkre valószínű nem sokan figyeltek fel, pedig az a diagram, amit ide alább bemásoltam, elég rémítőnek látszik - legalábbis számomra.
Környezetemből egyetlen ember sem hozta mostanában szóba az időjárást, az esetleg várható fejleményeket. Igaz, nagy valószínűséggel az én korosztályomat a "végkifejlet" már nem érinti....Na de a gyerekeidet ? Az unokáidat ????

A klímaváltozás azonban túlmutat a környezetvédelmen.  A szakemberek egy jelentős csoportja azt mondja, ha nem állunk neki azonnal drasztikusan a probléma kezelésének, az emberiségnek soha nem látott kihívásokkal kell majd szembenéznie. Mások szerint már most is késő, a vonat elment, a kérdés csak az, hogy az „ítélet napja” mikor és hogyan jön el.

Mert bizony: "...Még jőni kell, még jőni fog...." 

Ha kell, ha nem kell, bizony én is azt hiszem, hogy még "jőni fog" !

A Magyar Meteorológiai Szolgálat az elkövetkezendő napokra 25-28 (!!!!) fokos nappali csúcs-hőmérsékleteket jelez előre Pécs térségében, már csak ezért is érdemes megnézni régebbi magyarországi adatokat.
A KSH adatbázisából kigyűjtöttük az elmúlt 50 évre vonatkozó magyarországi fagyos napok (kék) és a hőségnapok (narancssárga) számát.

A diagramból egyrészt kirajzolódik az éghajlat kaotikussága: ha az egyes éveket nézzük, hatalmas kilengéseket találunk mind a hideg, mind a forró napokat tekintve.

Igaza van tehát annak, aki azt mondja, hogy korábban is voltak a mostanihoz hasonlóan enyhe telek és forró nyarak, de ha meghúzzuk a trendvonalakat, akkor egyértelmű, hogy mi történik. És mindez azért – fogalmazzunk úgy – aggasztó, mert mindössze kurta ötven évről van szóÉs nem sok optimizmusra ad okot, ha meg is hosszabbítjuk ezeket a trendvonalakat.

Az persze jó hír, hogy a fűtésszámlánk kedvezően alakul majd a jövőben, az viszont nem annyira, hogy hatására az egész civilizációnknak megroggyanhat a térde.

Ehhez képest nem nagyon izgatjuk magunkat.....

https://www.nyugat.hu


Bár..............legyek őszinte ? 

"Nekem már nem trombitálnak..............." - mondta Moldova és igaza volt....



4 megjegyzés:

  1. Kétségbeejtő a helyzet. És most is durva az időjárás: felénk 3 hónapja nem volt csapadék (a kéthetente eső 1-2 mm-t ne is számoljuk, porzik a föld). Március második felében 28 fokok. Ez késő májusi időjárásnak, de inkább június elejeinek felel meg. Több, mint két hónap jön. Ha így folytatódik, nyáron 50 fok lesz pár éven belül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem tudlak megcáfolni és hogy én nem, az még csak hagyján, de tartok tőle, hogy a tudós meteorológusok se...és ez az igazi baj....Lesz gondjuk az utódainknak....

      Törlés
  2. Nagyon rapszodikus az időjárás, sajnos! És ez senkinek és semminek nem jó....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy dolgot nem tudok, hogy képes lenne-e az emberiség (valami csoda folytán) ezen változtatni ? Sajnos, azt hiszem, nem, ez nagyrészt tőlünk függetlenül történik.Lehet benne "kis sarunk" nekünk is, de a Föld nélkülünk is változna.

      Törlés