2009. április 9., csütörtök

Matematika ? Fizika ?


 "Ez mi ez" - mondta volt 27 évvel ezelőtt TH. Na, én is ezt tudnám csak mondani.

Be kell valljam férfiasan, én erről még nem hallottam, de nagyon különösnek találom, ezért bemásolom ide – bocs azoktól, akik már profik gömböc ügyben….  

A Gömböc egy háromdimenziós test, melynek specialitása, hogy összesen kettő – egy stabil és egy instabil – egyensúlyi helyzete van. A Gömböc megalkotása konstruktív bizonyítása Vlagyimir Igorjevics Arnold orosz matematikus 1995-ös sejtésének, mely szerint létezik olyan homogén test, melynek négynél kevesebb egyensúlyi pontja van. Ezt a tulajdonságot nevezik úgy is, hogy a test mono-monostatikus. Várkonyi Péter és Dr. Domokos Gábor, a BME Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének oktatói fedezték fel ezt a különleges tulajdonságú testet, s munkájuk felkerült a tekintélyes Mathematical Intelligencer folyóirat címlapjára is 2006 őszén. A Gömböc formája rendkívül érzékeny, egy 10 cm átmérőjű Gömböc mérettűrése 0,01 mm-es tartományban kell legyen ahhoz, hogy a matematikailag igazolt forma a valóságban is működjön. Ezt a követelményt jelenleg legjobban a számítógéppel vezérelt marás (CNC technológia) segítségével lehet megvalósítani. /wikipedia/  

Be kell valljam, az én matematikai?fizikai? nemtudommilyen tudásomtól csillagévnyi messzeségben van ez a téma. El nem tudom képzelni /=gyenge a fantáziám/, hogy ez az egész pontosan mire is /lesz/ jó ?

http://www.gomboc.eu/site.php  
http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/a_gomboc_tananyag_lesz_a_harvardon/2053164 ezeken a címeken további részleteket olvashatsz róla. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése