2011. április 14., csütörtök

Hátborzongató

Ahogy elolvastam/megnéztem az alábbi hírt, komolyan mondom, a hideg futott végig rajtam… Huxley: Szép új világ-a itt van tehát ! Szörnyű, hogy naponta kell szembesülnöm valamivel, amire azt KELL mondjam, nem értem, miért van erre szükség ? És ugyanakkor belső lelki vitákra is kényszerítenek ezek a dolgok – ha már mással nem nagyon van lehetőségem megvitatni - mert hát tényleg, a robotoknak van előnye: hiszen nehéz, veszélyes emberi munkát helyettesíthetnek, emberi életeket kímélhetnek meg. Na de muszáj ilyen szintre emelni a robot-technikát ? Kell az nekünk, hogy egy élettelen anyag hozzánk (emberekhez) ilyen hasonló legyen ? Ha kell, akkor miért ? Jobban uralhatjuk, mint a másik „igazi” embertársunkat ? Ez a vágy hajtja a tervezőt ? Kérdések, kérdések. Ki válaszol jól ? 




Megtévesztően emberszerű robotot mutattak be - megdöbbentő videók

Hiroshi Ishiguro professzor az Oszakai Egyetem Intelligens Robot Laboratóriumától megalkotta azt, amit eddig csak filmekben láthattunk: a geminoid robotot, amely képes szinte teljesen élethűen utánozni magát az embert.
Henrik Scharfe a dán Aalborg Egyetem docense, a számítógépes vezérlés ismeretelméletével foglalkozó központ igazgatója, nem csoda tehát, hogy ő volt a legjobb alany Ishiguro geminoid robotjához, amelyet a neves professzorról mintázott….

Azt is kutatják a kísérletek során, hogy milyen kulturális különbségek vannak egy ember-robot interakcióban (például az amerikaiak az emberszerű robotokat inkább potenciális veszélyforrásnak, jobb esetben eszköznek tekintik, a japánok viszont egyre inkább a társadalom részeként gondolnak rájuk).
Készült tehát egy Henrik Scharfe geminoid (és egyáltalán nem ez az első), amely megszólalásig hasonlít az eredetire, és képességeit még fel sem tudják mérni rendesen. A ’klón robot’-nak gúnyolt droid, a frizurájától kezdve, a szemszínen át egészen a vállvonogatásig és pillantásig mindenben remek másolat, de persze magától még képtelen az életre, számítógéppel irányítják mozdulatait, reakcióit.

Ez az irányítási mód megfelel Scharfe jelenlegi céljainak, de később természetesen más lehetőségeket is alkalmaznak majd. Teljesen kézenfekvő például, hogy a telepresence használat esetén kinetikus vezérlésű robotok létrehozása a cél, mely során a geminoid lemásolja használójának mozgását, mozdulatait.

Ez azért elég ijesztő, a vége akár egy olyan android is lehet, amely képes helyettesíteni minket a napi kommunikáció terén, és persze elég sci-fi filmet láttunk már ahhoz, hogy tudjuk, milyen veszélyes is lehet ez a forgatókönyv.
Ishiguro és Scharfe szerint ugyanakkor a robotok egyre nagyobb részben vannak jelen mindennapi életünkben, és napról napra egyre megszokottabbá válik jelenlétük, így egy pár év múlva meg sem fogunk lepődni egy ilyen kommunikációs technológián. Persze az már más kérdés, hogy ezek robot pincérek, robot dolgozók vagy robot katonák lesznek. Van tippünk, de reméljük a legjobbakat.

5 megjegyzés:

  1. Lehet, hogy megoldódik az "egy időben több helyen jelenlevés " misztikus képessége. Mindenesetre nagyon zaravba ejtő számomra ezen a fokon a robotika. Nem is szívesen gondolom végig.

    VálaszTörlés
  2. Pocsék idő van ma ! Kb. mostanra ugyan kisütött a nap,és az eső is elállt,-de szeles az idő és kb. ha +11 C°a max. A kazánt beindítottam és visszavonultam. (olvasás)- csak,hogy ne aggódjon feleslegesen értem senki sem.

    VálaszTörlés
  3. Lassan leszakad a karom Vágvölgyi B.András : Tokyo underground c. könyvének olvasása közben ( Japánról)- gondoltam tartok egy kis szünetet. Nem tudom,néztétek-e
    Itt a honlap (ha működik) és benne Production-ra katt és ott pl. video:hands
    Látható ott egy nő is, pár éve már láttam a tv-ben. Lehet,hogy csak pillanatnyi hangulatom okozza ?- különösebben nincs rám hatással ez az egész téma. Csinálják, ha jónak látják. Szerintem vannak ennél "borzalmasabb" (?) dolgok is, amiről nem tudunk még. Ha-ha-ha :-( én pl. még nem tudom, hogy ismerősömnek kell-e 98% adót fizetnie végkielégítésének egy része után ?... és sok egyéb ilyesmi ! :-(
    Hát, ennyit.
    *********************************

    VálaszTörlés
  4. Jutott eszembe, régebben olvastam ezt,- bár ezt is tv-ben láttam előbb,-
    Geminoid
    A témához : nem először hallom, pl. már napjainkban (!) sem kellene pilóta a repülőgépekre !- Viszont,mivel az utasok döntő többség szabályosan be lenne tojva ettől [- "üres pilótafülke"- ] - hát, még mindig emberek vezetik a repülőgépeket. Azt a katonai alkalmazás elleni nagy aggódást meg nem is értem ! Jelenleg, napjainkban, már olyan (titkos) dolgaik vannak,- ( persze nem "emberszabásúak" ) - ugyan má' miért kellene nekik ilyen robot ?
    Hát, csak türelem!- ( már akik megélik ennek a történetnek a végét ! )

    VálaszTörlés
  5. (péntek)
    "Benéztem" ide - ma reggel is.
    Összegzés-féle : a helyzet(em) változatlan.
    Igaz, a nyugd. szakszervezet ma ?...vagy az egyik napon taggyűlést tartana ? - ki tudja, mit hoz a holnap ?- vagy a ma ?- és egyebek.
    ********************************
    Valahogy tán' a "tegnapról" a legkönnyebb szólni ?- vagy ellenkezőleg ! :-)
    *********************************

    VálaszTörlés