2011. április 4., hétfő

Új kiállítás a Zsolnay-galériában



Most Tóth Menyhért festőművész kiállítását rendezték meg itt.
Ajánlom a személye után érdeklődőknek elolvasni itt az életrajzát: http://artportal.hu/lexikon/muveszek/toth_menyhert 
A magam részéről vegyes érzelmekkel jöttem el a kiállatásról, megint (mint szinte mindig) megoszlottak az érzéseim. Volt, ami tetszett, volt, ami egyáltalán nem. A szobrokat  jónak találtam, szeretem az efféle „jól megfogható” alakokat, még ha a formájuk nem is  klasszikus.. A képek közül a két szélsőséges példát rögtön itt az elején megmutatom: a „Pihenő állat” nekem nagyon tetszett, az „Isten áldd meg a magyart”  pedig rettenetes. (Egyszerűen nem értem, ilyen képet miért kell kirakni ?)



Kétszer is végigsétáltam a kiállítás termeiben, próbáltam a képek alapján azonosulni az alkotóval, a lefestett szituációkkal, arcokkal, ám ez elég kevés alkalommal sikerült. A „fehér-a-fehéren” képeket érdekesnek találtam, ezekbe én valamiféle havas téli hangulatot láttam bele, még ha nem is arról szóltak. A portrék között is találtam különöseket, de olyant is, amiről  egy 5 éves kisgyerek rajza jutott eszembe.
Persze hajlandó vagyok elfogadni, ha valaki azt mondja rám, nem értek én  igazán a festészethez…
De talán épp az a jó a művészetben,  hogy olyan sokféle, amilyen sokfélék vagyunk mi emberek is. Vagyunk fehérek, sárgák, feketék és ezek színkombinációi majd 7 milliárd féle variációban. Van, aki  el se tudja képzelni az életét más bőrszínű emberrel, s van, aki épp egy ilyennel boldog.
Úgy gondolom, én is megengedhetem magamnak, hogy azt írjam, vannak nekem tetsző képek és sok van, ami nem az én világomat tükrözi vissza. Nem hinném, hogy ez baj lenne. Szeretni, értékelni,  igazán csak azt tudom, ami kedves a szívemnek/szememnek. Nem fogok érzelmeket hazudni, amikor nincsenek és nem hiszem, hogy ez szégyen lenne rám nézve.







































6 megjegyzés:

  1. (1.) Na, igen... én nem lázítok !- én nem hozakodom elő azzal, hogy volt az a PEK 2010 !- voltak a honlapok, vagy mik ?- aztán -valahogy- végük lett ?- Bocs',bocs'- vagy csak én nem kutakodom utánuk ? Bár... anno... majd 10-15 percem ment el azzal naponta, hogy a SAJÁT iWiW és/vagy facebook oldalamról töröljem a kéretlen (?) üzeneteiket. OK !- hagyjam.
    Bár kedvelt mondásom : " A polihisztorok kora lejárt !"- stb. - csak-csak tartsunk egy PRÓBÁT !
    Hol van most )2011) Európa kult. fővárosa ?- melyik település (!) az az idén ? [ Bizonyára nagyképű,demagóg, beképzelt...egoistának tartanátok, ha én ezt megírnám!- mert pl. én tudom! -de ez max.lényegtelem!-itt és most. ]
    Ezt sem először írom,- bár csak "írók" vélekedéseit ismerem- a legtöbbjüket nem nagyon érdekli, hogy az "olvasóiknak" mi a véleményük ! [Persze, gyakran rinyálnak, az eladott pl.szám miatt - stb. -de az is egy más téma. ]
    Sajnos ?- vagy szerencsére ?- ennyit most, én 09 órakor terveztem volna az OFF-ot ! :-) :-)
    Persze, ez senkit ne befolyásoljon! :-) :-)

    VálaszTörlés
  2. Az utolsó előtti fotón látható "ágas-bogas" és előtte kb. a negyedik, a "vitolás" nekem nagyon kedves. Mindkettőt szívesen nézegetném a nappalimban is. Az elsőt a finom, hullámos vonalak, a másodikat a finom színei miatt. Manapság egy kortárs kiállítás képei közül, ha már kettő tetszik, az nem rossz arány. Igazad van, az a "mélymagyar" tényleg nagyon mély. Oda én sem szívesen követném az alkotót.

    VálaszTörlés
  3. (Nyelni-köpni nem tudok! ) :-)
    Aki nem látta volna ma délután a Mindentudás Egyetem 1.előadását,- ma este 20.30.m2 megnézheti !
    Barabási Albert : Kiszámítható-e az emberi viselkedés dinamikája ?
    vagy itt ?
    Az előadások
    Szokás szerint ?- elképesztően érdekes volt.

    VálaszTörlés
  4. Gopál!
    Egy sz ízlésünk!Nekem is az a két kép nagyon tetszett.Vannk még érdekes képek.
    Köszönjük a tárlatlátogatást,vezetést!

    VálaszTörlés
  5. Csak egy megjegyzés.Vaszary János volt a példaképe.Az itt látható pár képén ez látszik is.És ez nagyon jó!

    VálaszTörlés
  6. (6.) Igazolás ! - olvastam az későbbi hozzászólásokat is !
    OK!- rendben ! :-) :-)

    VálaszTörlés