2011. április 3., vasárnap

Megaszálloda – meg-a-gondolataim




Ezeken a képeken a  Dubai Kempinski Hotel Emerald Palace  látható.
Ahogy most utána kutattam a neten, ez a szálloda már kb. 2 éve üzemel, de én a napokban egy filmben az építkezés finisét, a megnyitás előtti utolsó munkálatokat láttam. Ettől  is elkerekedtek a szemeim…Tudom, hogy nem ez az egyetlen, sőt mára már – ebben a gigantomániás világban - talán nem is ez a legnagyobb szálloda, mégis szinte szájtátva néztem a berendezéseket, a végső simításokat a nyitásra váró, 7 emeletes, 318 szobás  szállodában. Legfőképp talán az a része volt érdekes, ahogy bemutatták, fél éven keresztül miképp dresszírozzák be a világ minden tájáról idesereglett személyzetet. Tényleg van itt mindenhonnan ember, Afrikától Indiáig és Japántól Spanyolországig.

Aztán amikor kikapcsoltam a TV-t, elgondolkodtam ezen a filmen, vagyis inkább magán az irányzaton, hogy mire jó, miért kell ez a fajta eszméletlen luxus, és úgy egyáltalán a luxus ? Cseles kérdés ez, mert egy afgán, vagy etióp nőnek/embernek az én életkörülményeim is  fantasztikus, csodálatos, valóságos luxusnak tűnhetnek. De azért ha őszinték akarunk lenni, egy átlag középeurópai csak csak tudja, hogy mit kell/lehet a luxus kategóriába sorolni.
Mit tennék én, ha dubai herceg lennék ? Mondjuk készakarva nem hercegnőt írtam, mert az esetben, gyanítom, semmit se tehetnék…ülnék lefüggönyözve valahol, vagy ha nagyon modern a családom, akkor tanulhatnék külföldön, de testőrök figyelnének…Ha beleszülettem volna a még számomra is elképzelhetetlen gazdagságba, akkor bizonyára természetesnek tartanám, s apám példáját követve élnék luxus-életet.
De ha a beduin-sátorból küzdöttem volna fel magam a csúcsra –  akkor nem tudom, képes lennék-e elfelejteni azokat, akikkel együtt éltem.  Hogy a legelemibbet mondjam, ott a sivatagban, akiknek nincs lakásuk, nincs vizük, akik  - európai szemmel nézve – elképesztő szegénységben élnek.  Nem azokat a sorstársaimat segítettem volna először ? Gyanítom, én ezt tettem volna – ám lehet, hogy aztán épp ezért, valahol meg is feneklett volna az én  meggazdagodás felé vezető utam…
De – mert gyakran még önmagammal is vitába keveredem – azért azon a kérdésen is el lehet gondolkodni, akarná-e a sátras beduin a másfajta/modernizált/civilizált életet ? S ha nem,  akkor kell-e, lehet-e rákényszeríteni ?

Egyébként valójában akár el is feledhetem Dubait, látom én a Monacoban villogó gazdagokat is épp eleget. Sose voltam képes megérteni, hogy egy nőnek abból álljon ki az élete, hogy ruhákat, ékszereket vásárol magának, vagy hogy egy pasinak az a legnagyobb boldogság, hogy az övé a leghatalmasabb jacht…….

És menjek még egy lépcsővel lejjebb ? Hát itt Magyarországon ? Itt milyenek a gazdagok ?  Adakozók ? Szegényt segítők ? Na ugyan már…

Szóval Dubai ide, vagy oda, el van ez rontva alaposan !
Ki tehet róla ?

3 megjegyzés:

  1. (vasárnap)
    Gondolom,ezt nem láttad szombaton este.[Igaz,én is teljesen véletlenül.]
    Érdemes megnézni,ill.meghallgatni. (szerintem)
    A jövő Budapestje
    Többet majd esetleg később,mert épp" most ébredtem. Na, igen,mert kb. 11.30.-tól már megint rajtam a nagy magány ! (Reménykedem, vasárnap tiltott dolog a "rendrakás!" )

    VálaszTörlés
  2. (2.) Ismétlem, kissé kómás vagyok még. Félreértettem. (...) Mert ez a szálloda Dubaiban van,- nem Bp.-en,- na, lényegtelen, mert csak-csak van Kempinski szálloda Bp.-en, ott dolgozott egy elég közeli ismerősünk (!) régebben, csak aztán (inkább) elvégzett egy egyetemet. :-) Viszont,jelenleg egy másik elég közeli ismerősöm dolgozik egy Kempinskiben,- igaz Párizsban!- lehet,őt is ismered. Összegezve : egyik leány sem mondta,hogy túl tragikus lett volna a "beilleszkedésük" , a napi munkájuk. Igaz, nem mosogatni vagy takarítani mentek oda.
    Jó téma volt,- már eszembe jutott,kb. épp' azon a filmen aludtam el (délben ?)- ami mutatta a Burdzs Dubai építését + benne a Taipei 101- (stb.) (Azok az eléggé magas toronyépületek,- stb.)
    Emlékezetből egy bulvár újság híre (?) - régebbről ?- Karsai Zita (?) unja a nagy jólétet Dubaiban. ( vagy valami ilyesmi) - vagy tv-ben láttam ?
    Na, most megnézem az említett 2 Kempinskit a neten. (Bp. meg Párizs)

    VálaszTörlés
  3. (3.) remélem, sikerült a képgalériát megnézni ? Úgy tudom, egy-egy szálloda-lánc törekszik arra, hogy a színvonal minden országban azonos legyen. Bár nem sokat tudok a "magyar gazdagokról"- adakozásokról, - sokan nem akarják,hogy egyáltalán megtudja más. Esetleg még itt egy friss cikk
    az USE

    VálaszTörlés