2022. április 6., szerda

Olvastátok ?

Fogadkoztam itt pár napja, hogy nem írok a háborúról, a világ helyzetéről.....hát nem tudom megállni, amikor ilyen cikkeket olvasok, mint ez, még ha közvetlenül nem is a harci eseményekről számol be:

https://forbes.hu/napi-cimlap/aremelkedes-alapanyag-ellatasi-lanc-haboru/

Olvastátok  ? És ti is aggódtok ?

Megnéztem az eheti reklámújságokat, hát majdnem kiejtettem a kezemből mert a 2-3 héttel ezelőtti árakhoz képest horror árakat láttam...Nem részletezem. Kezdődhet a nadrágszíj megszorítás - és  kíváncsi vagyok, merre vezet "ez az út" ?

Nem mintha az aggodalom bármiféle segítség, vagy válasz lenne a bennem előbukkanó kérdésekre...

Csak úgy kérdeztem... és csak úgy elmeditálok... Bocsánat...

(Szégyellem a gyengeségem....mert azért általában be szoktam tartani a szavam...)

Kép innen: 

12 megjegyzés:

  1. Németországban (!) nem lehet a háború kezdete óta napraforgóolajat és buzalisztet kapni. Nemsokára talán az energiaszolgáltatást is csökkenteni fogják. Ez csak a kezdet. Hogy mit hoz a jövö nem tudjuk, de biztos nem lesz jobb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látom a kinti helyzetet, hiszen csak német tévadókat nézek.És abban is biztos vagyok, hogy ez most nem csak európai probléma. Készülődik itt már valami évek óta....

      Törlés
  2. Nem nagyon olvasok ilyeneket, mert én ezt az egészet egy szándékosan generált válságnak tartom. Nem bosszantom magam a sok hazugsággal, ami a médiában megjelenik. Ettől a lényeg még eljut hozzám, és tudom, hogy bármilyen disznóság elképzelhető/várható, de abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy hiányzik belőlem az aggódás képessége.
    Inkább dühös vagyok, hogy vannak emberek, akik láthatóan szinte mindent megtehetnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én egyet tudok, a 40 év egy helyen dolgozás utáni 150.000 Ft-os nyugdíjamat eddig is nagyon be kellett osztanom. És ahogy nézem az árakat, ez nem fog javulni. Sőt.

      Törlés
    2. Nagyon sokan vannak ilyen helyzetben. Egy kezdő tűzoltó vagy pedagógus fizetése is kb ennyi. Botrány.

      Törlés
    3. Az. De ha tűrjük ?...........

      Törlés
  3. Az infláció ellen mi,kis emberek semmit sem tehetünk.Az élelmiszer drágulás miatt idős korom ellenére szép nagy területet felszántattam és elvetettem,hogy legalább a zöldségféle,burgonya,hagyma,bab stb megteremjen.Nem kis erőfeszítéssel.Aztán egyik szomszéd megkérdezte,hol van a kert?Neki száz méterre tőle van egy gyümölcsöse.Azt mondja,nem akar elkeseríteni,de semmit nem hagynak nekem a termésből,mindent ellopnak a környéken.Nem megélhetési bűnözők,hanem gazdag emberek!Magyarok...Ha tényleg így van,egy kapavágást sem teszek jövőre...mert ezt sem tudjuk kivédeni.Mivé lett a világ?Gyerekkoromban falun ezt elképzelni sem lehetett.Az ajtót sem zártuk,ha elmentünk otthonról.Most akkor is zárni kell,ha otthon vagyunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem az, hogy lopnak, hát az Magyarországon nem újdonság...

      De ma ezt a cikket olvastam: https://index.hu/gazdasag/2022/03/28/atlagkereset-brutto-gazdasag-magyarorszag/
      Így kezdődik: „Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 467 300 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 322 100 forint volt.” (Persze tudom, az átlag micsoda, benne van a takarítónő 150 ezre, meg a professzor 800 ezre…)

      De ezt olvasva azonnal az jut eszembe, hogy 40 év munkaviszony, és becsülettel bejelentett minden fillér plusz jövedelem után nekem miért csak 150.000 a nyugdíjam ? Mit követtem el én, hogy ez a „büntetés” ? Nem én építettem azt, amin most az ország áll ?

      És ilyeneket is találok:
      https://24.hu/fn/gazdasag/2022/03/28/inflacio-mnb-majus/
      https://24.hu/fn/gazdasag/2022/03/28/haboru-22-szazalekkal-megemelhetnek-globalis-elelmiszerarak/
      Nem tudom a „elszámolásnál” majd kinek lehet panaszkodni – bár akkor már semmi értelme nem lesz.
      Hja, van egy jó mondás erre :
      „Tetszettek volna forradalmat csinálni…”
      Hát ez az. Nem csináltunk, csak éltünk. Csendben.
      És szép lassan meghalunk. Csendben.

      Törlés
    2. Én már azt sem értem, hogyan számolnak vajon? Gyerekem apja tavaly érte el a nyugdíjkorhatárt, az addigi nem valami sok munkaviszonya alapján sok jóval nem bíztatták. Ehelyett már az első hónapokban 140 000-et kapott, amit azóta felemeltek 180-ra.
      Mi még dolgozunk, de fogalmam sincs mi lesz, lesz-e egyáltalán nyugdíjunk, mire odakerülünk?

      Törlés
    3. Nem értem én ezt az egészet és szeretném tudni, ki az az országban, aki tökéletesen tisztában van a miértekkel és a hogyanokkal....
      Én csak azt mantrázom, hogy azért tartom magam "szerencsésnek" - mert éltem sokkal rosszabb körülmények között is, és nem fogok meglepődni, ha visszakerülök oda, ahonnan indultam.Nem leszek túl boldog, de ismerem a szegénység trükkjeit - a fiatalokkal ellentétben....

      Törlés
    4. A nyugdíj nálunk felosztó-kirovó rendszerben működik, semmi köze a befizetett járulékokhoz. A rendkívül bonyolult képletet minden évben valami szorzóval szorozzák, ami a közlönyben jelenik meg. A 2010-ben megválasztott fidesz kormány kivette a Bajnaiék által bevezetett svájci indexálást, beírta az infláció követést, ami miatt az én 8 éves nyugdíjam összege most kb. 45%-kal kevesebb, mintha maradt volna az indexálás (aminek lényege, hogy figyelembe vette az előző évi átlagbéreket is). Ehhez képest választási porhintés volt a 13-havi, amit most osztottak.
      Az átlagbér, amit írsz, egy rendkívül csalós adat, mert csak az 5-nél több főt foglalkoztató cégek béreiből számolják. Márpedig a magyarok 65%-a nem ilyen cégekben dolgozik, hanem mikro-, és kisvállalkozásoknál. És akkor még nem beszéltem az olyanokról, mint a helyi bolt, ahol az alkalmazottak 8-at dolgoznak, de csak 4 órára vannak bejelentve, így az itteni 10 dolgozó 5-kéntjelenik meg (vagyis nincs a statisztikában, csakúgy, mint a zsebükbe fizetett alamizsna). A professzorok se 800-at keresnek, hanem inkább annak a dupláját.
      A miért tűrjük? kérdésed nagyon rossz, mert nemhogy tűrjük, de 53% hozsannázva újraválasztotta és jóváhagyta a soha nem látott mértékű lopásokat és korrupciót.
      th

      Törlés
    5. Nem tudom "az egyszerű nép" soraiból hányan vannak, akik követni tudják az ország és vezetőinek pénzügyi manővereit. Gyanítom nem lehetnek sokan...
      Egy biztos, a vasárnapi "meccs-eredményt" én sem értem. Na, de nem vagyok egyedül....

      Törlés