2022. április 5., kedd

Összekutyultam

 …és milyen finom lett ! 😋


A késztermék neve "Rakott-izé" lett....


Leolvasztottam a nagy mélyhűtőt, rendezgettem fiókjaim tartalmát és több maradék, ill.  félkész dolgot találtam.

Tehát: volt rizs (mindig főzök egy jó nagy adagot, lefagyasztom és csak annyit veszek elő belőle, amennyi egy adagnyi ételhez kell), volt kevés hagymával párolt darált hús maradék, vegyes franciasaláta zöldségalap, (répa, borsó) főtt sonkáról levágott szalonnacsík. Mivel tegnap vettem egy aranyos kis fej kelkáposztát, ami talán főzeléknek sok is lett volna, ennek a leveléből levágtam néhányat és megfőztem. És ezeket szépen összeraktam rétegesen. Tetejére került a sonka-kocka - és megsütöttem a kis grillezőmben. Komolyan mondom, nagyon finom lett, céklasalátát ettem hozzá, hogy fokozzam a „színorgiát”.

Nagyon haragszom mindenféle pazarlásért, az étel-pazarlásért pedig különösen. Állítom, csak fantázia kérdése és minden maradékból lehet valami másféle ételt készíteni. És közben még az az öröme is megvan az embernek, hogy valami újat alkotott.  
Érdekes módon nem hiányzott ebből az összevisszaságból semmi extra, se főzőbanán, se jamgyökér, se batáta, se articsóka, se marakuja... ill. egyéb ismeretlen, divatkaja....
Felőlem ezek az izék maradhatnak ott, ahol eddig voltak....



8 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyesen használtad fel a maradékokat, biztos finom volt. Ételt mi sem dobunk soha ki, mert mindent lehet hasznosítani, sokszor egész más "köntösben" mint ahogy most te is. 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem akarok szidni senkit (a fiatalokat se) - de sokszor van egy olyan érzésem, hogy nem is gondolják végig, mit, hogyan lehetne átalakítani, netán kicsit takarékoskodni. Tartok tőle, hogy az elkövetkező időben erre jobban kell figyelnie mindenkinek.

      Törlés
  2. Finom lehetett hiszen mindegyik összetevője ízletes , váljon egészségedre! Eddigi életem során de sokszor alkalmaztam ezt a módszert:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nem árt, ha elkezdjük "előásni" a régebbi receptjeinket. A fiatalok pedig kezdjék el megtanulni....

      Törlés
  3. Ez a "Rakott izé" finom lehetett. Ilyet még nem csináltam, de főztem már úgy, hogy csak itthon levő "alkatrészeket" használtam és finom lett. Bevallom, volt olyan próbálkozásom is, ami egyáltalán nem ízlett. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem ezzel szerencsém volt, de amúgy is igyekszem minden étel-maradékot "felhasználni" - nincs cocánk, aki megenné - tehát nekem kell elfogyasztani. :-)
      És mivel három nap nem szívesen eszem ugyanazt...hát kreálok valami újat...

      Törlés
  4. A legtöbb fiatal főzni sem tud, nemhogy átgondolni miből mit lehetne. A legtöbben a készételeket vásárolják. Egészen megdöbbentő, hogy pl. lehet kapni a nagyáruházakban túrós tésztát műanyagdobozban, de sok minden mást is teljesen készen. Kb. négyszer annyiba kerül, mintha magad készítetted volna el (megfőzöd a tésztát és ráteszed a túrót.) Ezek szerint erre is van igény, megveszik egyesek. És még felesleges műanyag csomagolóanyagot is pazarolunk vele. Még több szemetet termelünk így.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem értem és nem értem...Ki, hol, mit rontott el ??? Az én 40 éves gyerekeim (fiúk) tudnak és főznek is rendszeresen - bár tény, néha rendelnek egy pizzáét, de ez ritka alkalom, mert azt is tudnak sütni. Akkor a mai fiatalok szülei valamit elrontottak, mert nyilván nem azt látták ezek a gyerekek otthon, hogy anya (vagy apa) főz és az milyen jó...
      Bolond világ...De most talán majd rákényszerülnek egyesek kiadásaik átgondolására.
      Ha ez a téma előjön, szeretem elmesélni, hogy 77 évem alatt egyszer vettem hamburgert, amibe egyszer beleharaptam ugyan, de a második harapás előtt a szemétbe dobtam, mert úgy éreztem, nem bírom megenni/lenyelni. Azóta se kísérleteztem másikkal...

      Törlés