2022. április 26., kedd

Üvegvisszaváltó

Kamra-takarítást tartottam tegnap, és úgy döntöttem, a karácsony/szilveszter óta  csendben várakozó 3 borosüveget visszaviszem a boltba.

Nos közölhetem csak egyet fogadott el az automata. Ott hagytam ugyan a többit is - csináljon vele a Tco amit akar - ám ugyanakkor az alábbi cikkre bukkantam, teljesen véletlenül, nem a téma után kutakodva:

https://impressmagazin.hu/finnorszagban-fizetnek-a-szelektiv-hulladekgyujtesert-le-lehet-vasarolni-a-boltokban/


Szeretném tudni, hogy mi (=M.o.) miért vagyunk ilyen szörnyen primitív, elmaradott és barbár hely ? - és nem csak az üveg-visszaváltás terén ...

Jó ideje foglalkozom a kivándorlás témájával ( sajnos már csak gondolatilag) - de amit eddig a finnekről olvastam, jó helynek tűnik.

Ergo: oda szeretnék "leszületni" következő életemben...


Kép:https://hulladekpres.hu/ecovend-visszavalto-automatak/ecovend-1000-uvegvisszavalto-automata/


8 megjegyzés:

  1. A kérdésed ugye költői? Mert ha nem, akkor elárulom neked, hogy itt egy ember akarata mozgat mindent, és ha az ő családja nem nyer az üzletből, akkor nem érdekes. Munkám révén hallottam ezt-azt a napelemekről, és a hulladék-feldolgozás dologban pedig unokabátyám egyik gyereke volt érintett, amíg a kormány egy tollvonással - Nagyonvallásos Zsolt által éjfél körül benyújtott 100-nál több oldalas salátatörvénybe rejtett rendelkezéssel - le nem nyúlta a közel 20 éve épített vállalkozásukat.
    Itt a környezetvédelem maximum hívó szó lehet, nem valós meggyőződés. Nézd meg az elnököt, aki nap mint nap a környezet-, és vízvédelemről papol, majd a neki általunk adott lakot 320 nm-ről 700 nm felettire bővítették, és a kerületben kötelező 30%-os beépítést megváltoztatták 40-re a zöldterület hátrányára, kiemelt beruházással. Így a zsenge bébikorban 4,4 millió havi nyugdíjjal rendelkezőnek nem kell szűkösködnie, gondolom, a rezsit is majd az adófizetők állják. Vagy nézd meg apolitikusok össze-vissza röpködését, külügyminiszterünk Pozsonyba és Szekszárdra is helikopterrel ment.
    Van még kérdés a környezetvédelemről, hulladékhasznosításról, az emberek érdekéről?
    TH

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, sajnos nincs se kérdésem, se túl sok mondanivalóm. Tudom, nagyrészt látom/olvasom a helyzetet - csak azt szeretném kérdezni MÁSOK nem látják (látták), vagy ha igen, akkor miért az lett az eredmény ami ?
      Mindegy is. Én totálisan reménytelennek látom a helyzetet - akárhonnan próbálom közelíteni. Már rég nem reménykedem abban, hogy az én életemben valami pozitív változás fog bekövetkezni. Sőt... Egészen mástól félek....

      Törlés
  2. Ha javasolhatom,a nyáron keresd fel az ezer tó országát,mielőtt oda kívánnál leszületni!Elképzelem,mennyi szúnyog lehet azon a rövid nyáron,ami ott van.Aztán a hideg telek!Nemcsak a Lappföldön...Nem is javasolom,hogy télen keresd fel.Aztán eldöntheted,oda születnél-e le.?

    VálaszTörlés
    Válaszok

    1. Ha csak szúnyogok vannak, de az emberek normálisabbak mint itt, akkor nem bánom a szúnyogokat és majd veszek bundás csizmát. :-)
      És érdemes ezt elolvasni….
      https://utikritika.hu/finnorszag
      Szóval gondolkodom, hogy hová kívánkozzam a következő életemben…

      Törlés
    2. Kívánkozhatnál Hollandiába is, ott is kedvesek az emberek, a boltban a pénztáros, z utcán az idegenek. Az utcák watsapp köröket hoznak létre, a frissen odakötözőket csokival köszöntik, kérés nélkül átveszik egymás csomagját.
      Vissza a környezetvédelemre: 2007-ben voltam Norvégiában, ott nem volt egyetlen eldobott műanyag palack se, ha jól emlékszem 5-6 koronát adtak érte visszaváltásnál (7 korona volt 1 db alma vagy banán, 20 kr egy gombóc fagyi, de kettő csak 21, 3 meg 22). Ez jobb megoldás, mint nálunk a tesco 1-2 forintja.
      A fentiekre, hogy MÁSOK miért nem látják? Mert saját érdekeik elnyomják tisztánlátásukat, vagy nem néznek utána a dolgoknak, így egy 13.havi nyugdíj, egy csok vagy egy 7személyes autó éppen elég a szavazás irányának meghatározására. Még azt se veszi észre, hogy közben ennek az összegnek a sokszorosa tűnt el úgy, hogy nem arra a célra ment, ami a nép életének javulását okozta volna. Meg azt se, hogy a felmerülő veszteségeket majd a népnek kell kifizetnie, akkor is, ha a pénz magán alapítványokhoz, ner lovagokhoz vagy családtagokhoz vándorolt és tűnt el visszavonhatatlan módon. - th

      Törlés
    3. Nos, lenne min változtatni itt és akkor rögtön nem kívánkoznék sehová. De ami még fontosabb, ha változás lenne (lett volna) nem is mentek volna el olyan sokan – főképp fiatalok – máshová kipróbálni, a tőlünk nagyon különböző élet-lehetőséget.
      Sajnos az is tény, hogy az emberek jó része kis „juti-falatokkal” meg van vezetve, mert valahogy a meghatottság könnyei mögül nem látják a valóságot….
      Az pedig, hogy a „Divide et impera” (oszd meg és uralkodj) szemlélet milyen pompásan működik, azt nálunk nagyszerűen lehet tanulmányozni.

      Törlés
  3. Ha az automata hibájából nem veszi be a készülék, akkor be lehet vinni a vevőszolgálatra, és ott visszaváltják, kifizetik az árát. Ha viszont a típus miatt nem, mert sajnos egy csomó fajta üveget nem lehet visszaváltani, akkor sajnos nincs mit tenni, csak bedobni a szelektív üveggyűjtő kukába, ami megint csak hatalmas pazarlás, hiszen egy ilyen vastag sörös vagy boros üveg még számtalanszor felhasználható lenne, nem kellene összetörni, és újra hasznosítani, ha egyáltalán valóban újra hasznosítják a törött üvegeket...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem hinném, hogy az automatával volt baj - bár ki tudja azt ellenőrizni...és azzal nagyon egyetértek, hogy az üvegek nagy részét lehetne újra tölteni/használni - s nem kellene kidobni. Nem is tudom, mit csinálnak vele, újraolvasztják ? vagy másra használják ? Itt találtam egy érdekességet: https://w1.dtkh.hu/Pages/hasznosithato-uveg

      Törlés