2024. május 23., csütörtök

Magok

Használom, szeretem, valamikor régen írtam is már az egyikről-másikról, de akkor most több magról mesélnék, mindegyikről, melyek mind itt sorakoznak a szekrényemben.....

Az első az útifű maghéj.


Alkalmas mind közvetlen felhasználásra, mind italokba keverve (víz, tea, gyümölcslé), mind ételekbe keverve, azok sűrítésére is (müzli, joghurt, levesek, főzelékek, stb.), de kapható tablettaként is. Rendszeres, vagy kúraszerű fogyasztása esetén sem alakul ki hozzászokás.
Étkezés előtt és gyógyszerbevétel után minimum egy órával használjuk.

Egy valamire felhívnám a figyelmeteket: nem szabad összekeverni az itthon termő/élő három másik útifű-félével ! Az alábbiakban olvashattok ezekről ill. mutatom a képeket.
Nagy útifű: 
https://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_%C3%BAtif%C5%B1


Lándzsás útifű: 
 

Réti útifű:

 

Képek: http://www.hamarepodhe.com

A másik kedvencem a lenmag.
https://sobors.hu/gasztro/lenmag-egeszseges-hatasai/  beáztatva, vagy ledarálva ajánlják a fogyasztását - hát én belesütöm a kenyerembe - jó az úgy.

A harmadik a szezám mag, szintén a kenyerembe kerül. Bár, itt jegyzem meg, ha eszembe jut épp mondjuk keksz-sütés, avagy néha még saláta-készítésközben is, beleszórok sok mindenbe egy-egy kanállal valamelyik magomból.


Ne maradjon ki a napraforgó mag se - ebből is teszek a kenyerembe: 

Nem tudom, a boltokban létezik-e ilyen mag-összetételes kenyér - őszintén szólva nem is  érdekel....Nemrég engedtem a csábításnak és vettem egy "sokmagvas"-nak hirdetett kenyeret.....Hát nehezen fogyott...Hiába, én a sajátomat szeretem, ízét, állagát, összetételét tekintve már kitartok ennél...

Komolyan mondom, nem"nagy ügy" a kenyérsütés. Próbáljátok ki. Sok maggal még finomabb és egészségesebb.

Nemrég érkezett a "gyűjteménybe" újdonságként a chia mag.

Itt olvashatsz róla:https://chia-mag.com/  Immunerősítő, emésztést segítő, csontok, fogak, izmok erősítője, vérnyomás normalizáló, inzulinszint-rezisztencia  csökkentő - vagyis majdnem egy csodaszer - és nem csak az azték és maja harcosok állóképességének növelésére, erejük megőrzésére volt jó.

Összefoglalva a sok fecsegést: egyél magokat, mint a madárka - tán egyszer még majd repülni is fogsz tudni tőlük.... 😊.





2 megjegyzés:

  1. De szép a kézírásod! A kenyér recepted fent van a blogon?Berni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt a pontos leírás: https://aranyosfodorka.blogspot.com/2007/08/kenyer.html

      Törlés