2024. május 6., hétfő

Tavasz Máriakéménden

 „Előzetes bejelentkezés alapján látogatható az április elején átadott máriakéméndi Kegyhelytörténeti Múzeum. A templomban, illetve a kegyhelyen idegenvezetés is kérhető. (Az erre vonatkozó igényeket Biki Endre Gábornál lehet jelezni a 06-30-452-4579-es számon.)”

Olvastam ezt a hírt a neten, s felkerekedtem – úgyis régen jártam már Máriakéménden….

Nem csalódtam…A park gyönyörű, lassan kis arborétummá kezd alakulni. Az öreg, beteg fák egy részét már ki kellett vágni, helyettük fiatal csemeték kerülten ültetésre – reménykedni és fohászkodni kell az újabb kéméndi csodáért, t.i. hogy meg is maradjanak ezek a kicsi fák – mert nyáron, ha nem lesz víz a kútban, gond lesz az öntözéssel. Márpedig a forróságban nekik nagy szükségük lesz a locsolásra, miként a fű is csak a víztől tud zöldülni…… Jó lenne, ha sikerülne átvészelniük a nyarat…

Megnéztem a restaurált oltárképet – be kell valljam, érdekes volt ezt egy, a megszokottól eltérő helyszínről, az oltár háta mögül szemrevételezni…

A templomtörténeti kiállítás az oltár feletti galériában található, ahol több év alatt összegyűlt, a templom múltjához, történelméhez kapcsolódó tárgy látható. Csak ajánlani tudom az arra járónak a kiállítás megtekintését.

Jó volt most így Kéménden lenni, hogy csend volt körülöttem - legutóbb búcsúkor voltam, az egészen más hangulatú, mint egy ilyen békés szemlélődés…

Szeretem ezt a helyet….Hazafelé jövet épp elgondolkodtam: már 12 éve tart ez a „szerelem”…Szinte hihetetlen, hogy ennyi idő telt el a „felfedezése” óta….Pedig jól számoltam….













6 megjegyzés:

  1. Nagyon örültem, hogy Máriakéménden töltötted a délutánt. Köszönöm a kellemes beszélgetést. És nagyon köszönöm a reklámot, mert a máriakéméndi kegyhelynek reklám kell, persze nem magunkat reklámozva, hanem, hogy ránk találjanak, és felfedezzék ezt a békés és nyugalmat árasztó szent helyet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Naugyemondomén ! Aki békességben, csendben, jó levegőn, fák, virágok és a kék ég alatt akar tölteni pár órát, menjen Máriakéméndre ! Érdemes.

      Törlés
  2. Gyönyörű lett a templom, a templomkert és a tágabb környezete. Jó és nagyon érdekes volt végig követni a felújítást a blogodon keresztül. Az őrangyalok pedig azóta is jól végzik a dolgukat :) Máriakéméndről először itt olvastam a blogodon. Rajta van a listámon, mindenféleképpen megnézzük, ha arra járunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha időt egyeztetsz a gondnokkal (telefonja a bejegyzésben), akkor alapos ismertetőt fogtok kapni. Nagyon ajánlom !

      Törlés
  3. Szép templom, szép helyen! Csend, nyugalom árad belőle!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenkit szeretettel várna! Gyertek el, megnézni érdemes.

      Törlés