2009. október 29., csütörtök

Csütörtök 2. A fehér cápa

Akinek a hír „szakállas” attól bocsánat. Én ez esetben „újszülött” vagyok – nem hallottam még az alábbi sztorit. /Egyébként ahogy kiderítettem, 2005-ös esemény/

Szóval ma lehetőségem volt egy Dél-Afrika partjainál megjelölt és Nicol névre keresztelt fehér cápa útját követni egészen Ausztrália partjáig.
Egy két részes film volt, amiben sok mindent láttam és még többet hallottam. Én pl. azt sem tudtam, hogy a mára már kihalt Carcharodon megalodon a legközelebbi rokona, vagy pl. máig nem tudják, hogy eleven-szülő-e, mert még sosem volt módjuk a tudósoknak ezt megfigyelni. Arról már nem is beszélve, hogy a fent írt távolságot megtenni csak azért, hogy megfelelő helyre és társra találjon… Hát nem semmi.
A sok érdekes és különös dolog mellet azért egy félelmetesen szomorú mondat is elhangzott, nevezetesen, hogy a legnagyobb pusztítást a cápauszony-leves-zabálók igényét kielégítő „ipar” okozza. Ez esetben ugyanis a kifogott cápáról csak az uszonyt vágják le /enélkül persze nem tud életben maradni/ aztán visszalökik a vízbe, ahol kínok között elpusztul. Döbbenet volt számomra ez a mondat. …Kétségtelen, hogy kipusztulásuk okául megjelölt „második helyezett” sem sokkal jobb, mert ez a világóceánok szemete, az elhagyott/elszakadt neccek, nylonzsinórok, és hasonló szemetek, amibe belegabalyodik, s abban pusztul el. Komolyan mondom, sokszor van, hogy az „emberiség nevében” szégyellem magam….
Ettől a szomorú ténytől függetlenül szeretem az ilyen filmeket. És bár sokszor dühít/elkeserít a TV, ám ugyanakkor elismerem, eszméletlen mennyiségű információ dől ki belőle. Gyakran jut eszembe drága jó Nagymamám, /a Dédiről már nem is beszélve/- hogy csodálkoznának ők most, ha egy órára ide ülhetnének mellém a TV elé...

Itt vannak cikkek róla:
http://123.hu/123/cikk/201399
http://www.divecenter.hu/hirek/557/a-nagy-feher-capa-tavuszo-rekordot-dontott
http://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_feh%C3%A9r_c%C3%A1pa
http://valasztas2006.origo.hu/tudomany/elovilag/20080805-18-tonnas-erovel-harapott-a-megalodon-a-nagy-feher-capa.html
Kép: http://valasztas2006.origo.hu/i/0805/20080527capa.jpg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése