2020. április 6., hétfő

A séta-mese folytatása...

....a folytatás szépről is meg rondáról is szólni fog.
Nem akartam külön választani, hogy a rondát kicsit ellensúlyozni tudjam a széppel....

Mert hát milyen is lehet egy ilyen jellegtelen, elhanyagolt, elvadult rét? Hinné az ember,  hogy nincs itt sok érdekes...pedig bizony mennyi minden van a lábunk alatt/körül, csak észre se vesszük. Vagy észre se veszi az, aki nem kíváncsi szemmel és fényképezővel sétál köztük.
Vannak szépségek, és persze annak rondaságok (sajnos). A szépséget a Természet/Jóisten teremtette - de itt úgy érzem, mi csak a rondaság létrehozására vagyunk alkalmasak. 

Lehet, hogy nem érti meg mindenki, vagy nem ért velem egyet, de nekem minden jól sikerült virágfotó akkora öröm, mintha valami különleges ajándékot kaptam volna. Ha az mondjuk, a tizedik általam szépnek/jónak ítélt pitypang-fotó - akkor is örülök. Nem, nem fényképezőgép kérdése ez, mert gépem - köszönhetően egy jótevőmnek - az van. De hogy a kép jó lesz-e, vagy se, azt én az elkattintás pillanatában sosem tudom. Amikor itthon leülök, néha akkor csodálkozom el, hogy mit látott a gép, amit én nem láttam...

Tehát akkor jöjjenek a virágfotók:


Ez pár éve egy egész soványka kis aranyvessző bokor volt...mekkorát nőtt ez is !

Hogy kerül ide barackfa? madár hozta a magot, vagy hanyag sétáló dobta el a maradékot?

Csodás, hatalmas kökényfa

Vadszilva

Már elnyílt a barka....

Csillaghúr

Másik kedvencem: Farkas kutyatej



Hivatalos nevén fürtös gyöngyike, én csak kulcsocskának ismerem....




Madársaláta és árvacsalán




Kerekrepkény




Ibolyák




Medvehagyma - itt még csak "terjeszkedik" - pár év múlva zöld lesz mindenhol


                            Sose fogom megunni: a pitypangvirág az egyik kedvencem....




Salátaboglárka




Árvacsalán




És akkor pár "sztárfotó" egy nagyon ritka növénykéről: ő a kónya vicsorgó. Az egész nagy réten EGY helyen van és én azt a helyet ismerem!  Évek óta fotózom.... 




Fogalmam sincs milyen bogár. Ha valaki ismeri, kérem, írja meg a nevét. Én nem találtam....


És a végére hagytam a rondaságot. Sorry.... Nem, nem ennyi szemét van ott, csak pár fotót teszek be ide - nekem ennyi is bőven elég, a többi képe a fejemben van rögzítve....(meg a gépemen.) 



Bioszemét. Ezért, vagy az ilyenekért nem is haragszom annyira, habár nem értem, miért nem az u.n. "zöld-járattal" vitették el. Egész évben heti rendszerességgel elviszik a külön edényben gyűjtött zöld-hulladékot.....


EZ PALA! Veszélyes hulladék! Speciális szeméttelep fogadja csak be!

Traktor, vagy nemtudommilyen óriásjárgány kereke.....átmérője 1 m-nél szélesebb !

"Csak" mindenféle kacat - de legalább műanyagból....

Aki itt dobta el, nem látta a kis virágokat....

Nylonzsákokban nemtudommi

Nylon, nylon, nylon....mindenhol.....

Négykerekű kis kocsi és természetesen egy óriási műanyag flakon

Mintha egy nagy kukásláda tetejét nyitottam volna fel. Ez a beszakadófélben lévő hídon van....

Mi lehet a zsákban? Pár éve döglött kutya feküdt itt hetekig....

Honnan cipelhették el idáig??????? MIÉRT?????

Ez be fogja nőni hamarosan a fű. Egész friss, tán pár napja borították ki itt....

Ez is friss rakás. Nem is igazán tudtam megállapítani, hogy micsoda. Építési hulladék kezelés konténerdíj spórolással....

Nem, nem és nem vagyok képes megérteni a hozzám hasonló, emberi kinézetű lényeket. MIÉRT, könyörgöm, miért hozzák el idáig, s dobják itt el a szemetüket? Autóval jönnek, mert olyan nincs, hogy ezt a sok mocskot valaki séta közben gyalogosan cipelte ide. Ha idáig eljött, miért nem ment tovább a szeméttelepig? (Ó hányszor leírtam már ezt a kérdést itt ebben a blogban....) 
A teherautóról lezuttyantott betonmorzsalék még csak hagyján. Benövi majd valami fű. De a traktorgumi? A nemtudommik ezerféle mocska?  A rohadék fém sörös és üdítős-dobozok? És nem sorolom. 

Kétségbeejtő - mondom ezt 30 éve. Már nem küzdök érte/ellne, hiszen nem kell naponta szembesülnöm vele. Volt idő, amikor összegyűjtöttem a mások mocskát és kihívtam a szemeteseket. Becsületére legyen mondva az akkori cégnek, el is vitték. Nem tudom a mostani cég mit tenne ha ugyanezt kérném tőlük? 
De nem foglalkozom vele. Nem vagyok hajlandó 75 évesen szemetet gyűjteni. Ha az erre járó embereket ez nem izgatja, akkor engem se. 
Szomorú, hogy ezt kell leírnom, de bizony rájöttem:  nem tudom megváltani a világot. (Titokban olyanok mondogatok, hogy aki szemetet hoz ide, érje utol a Corona...)  De sajnos ez nem varázsige és én nem vagyok varázsló. Tehát a szemét marad és ha el is vinnék, mindig újratermelődik. 30 éves tapasztalat mondatja ezt velem.....
Sajnos.



És itt a mese vége....   Aludjatok jól, álmodjatok szépeket!  




10 megjegyzés:

  1. Az a fekete bogár a Nünüke.
    Lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No, még szerencse, hogy nem próbáltam megfogni...Láttam én már ilyent, de aztán sose nyomoztam utána. Köszönöm a megfejtést...

      Törlés
    2. Képzeld a betonutas erdőnkben az úton mászkálnak állandóan. Vannak normál, s néha hatalmas példányok is.

      Törlés
  2. A szemetet lerakókra végtelenül dühös vagyok mindig. Az lenne a minimum, hogy beborítanám az udvarára, vissza a feladónak és irgalmatlanul megbüntetném kemény pénzbírságra. Nem is tartozik az emberi fajhoz az ilyen, bár állatok meg nem viselkednek így. Nem tudom tanulna e belőle. Azt szokták mondani, aki tegnap hülye/birka volt, az ma is az, meg holnap is az lesz...

    Gyönyörűséges minden már itt is, egyre jobban zöldellenek a fák kis rügyei, nagyon szeretem időszak ez. Még nincs tikkasztó meleg és napról napra szebb minden. Hétvégén kibiciklizünk messzire a lakott területtől, az un. Vekeri tóhoz tervezzük a kirándulást. Nagyon várom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod Orsi, régi téma az már nálam, és tényleg "feladtam" - annyit próbálkoztam, annyit takarítottam...Reménytelen ügy ez és számomra teljesen érthetetlen. Hiszen van legális hulladékgyűjtés és mindent elvisznek. Nem értem és nem értem....

      Menjetek ha tudtok, valahová a zöldbe, én is elmegyek holnap, muszáj pár naponta kiszabadulni a börtönből....

      Törlés
  3. Nagyon szép virágokat fotóztál, a többi képről no komment:) Az előző bejegyzésed megint elszállt valahová? nem lehet megnyitni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye, milyen szépek ? Úgy tudok örülni egy egy jól sikerült fotónak. Nem az én érdemem, a fényképezőgépemé...
      Melyik bejegyzésre gondolsz, amit nem találsz ? (Ha véletlenül épp abban az öt percben jártál itt, amikor a medvehagymásat véletlenül megjelentettem, akkor bocs, tévedésből nyomtam a közzététel gombra. Az majd holnap jön...)

      Törlés
  4. Nagyon szépek a tavaszi virágok ezen a tájon is, pedig ez a Mecseknek egy eléggé bolygatott területe. A szemétügyében épp ma állapítottuk meg az egyik polgármesterrel, hogy a 2000-es években már kevesebb volt a szemetelés. Az utóbbi években ismét egyre növekvő ütemben jelennek meg a kisebb-nagyobb és néha szó szerint gigaméretű szeméthalmok. Több esetben cégek ipari mennyiségben hordják be az erdőbe a szemetet, sittet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen reménytelennek és kilátástalannak látom a harcot, NEM elég a Corona, nagyobb büntetés és komolyabb szelekció kellene ide.

      Törlés
  5. A Mecsek ahogy elnézem nálad, hallom Ancitól nagyon gazdag ritka növényekben. Szép, gazdag helyen éltek. Ez a kónya vicsorgó tiszta Lázár Ervines név. Vagy inkább ő merített a növényvilágból?

    VálaszTörlés