2020. április 4., szombat

Próba



Látom/hallom, az egész világ elkezdett kenyeret sütni. (Nem elég a baj, most majd még a pékek is tönkremennek....) Persze részben örülök, mert én legalább tudom, hogy még a "félresikerült" házilag sütött kenyér is jobb, mint a bolti....és így néhányan megismerkedhetnek az "igazi" kenyérrel. (Ízével, állagával.) 

Azonban világszerte élesztőhiány van. Ekkor jön elő a furfangos eszű szakácsnő mindenkiből, meg talán ősrégi, dédmamától örökölt  ismeretek - és az emberek elkezdenek sütőporos kenyeret sütni. (Míg van sütőpor - teszem hozzá én).

Perszehogy én is kipróbáltam. 30 éve mióta a magam kenyerét sütöm, mindig volt élesztő - most nincs. Igaz nekem van tartalék száraz, de gondoltam kipróbálom milyen lesz, ha nem lesz és sütöttem egy sütőporos kenyeret. Nem írom le a receptjét, százféle van fent a neten. Fél kg. liszttel próbálkoztam, gondoltam, ha nem sikerül, túl nagy anyagi veszteség nem ér.

Nos, azt kell mondjam, egész tűrhető lett. Persze meg se közelíti az én "rendes" kenyeremet - de ehető.
Most azon gondolkodom, hogy talán még a kovászolást is ki kellene próbálni, bár az kissé macerás, különösen az én esetemben, amikoris a fél kg. lisztből készült kenyér kb. 7-8 nap alatt fogy el. A kovászt meg nem tudom meddig lehet biztonsággal dajkálni a hűtőben...
No, majd meglátom...
Mindenesetre ilyen lett a sütőporos: 







Azért barna, mert a 1/2 kg liszt egyharmada teljes kiőrlésű rozsliszt volt.....




11 megjegyzés:

  1. Neten terjed egy recept, sörből, cukorból lehet élesztőhöz hasonlót készíteni. Ma láttam is egy nőt, ezzel készített pizzát, tehát működik!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az benne a nehézség, hogy csak pasztorozetlen sor jo hozzá.

      Törlés
    2. No lám, no lám, mik derülnek ki így menetközben....
      Én azt se tudtam, hogy van ilyen sör :-)

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Bevallom, kissé szkeptikus voltam, amikor összekevertem és begyömöszöltem a kis sütőizébe, de a nyers állapotához képest sülve egész normális lett.....

      Törlés
  3. Tudunk adni kovászt, és élesztőt is tudunk szerezni, ha kérsz, csak szólj.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, ha nagyon megszorultam volna, csakis hozzátok fordulok, de lám - vannak csodák, vagy valaki ott fent meghallotta a fohászomat. A sógornőm tegnap szerzett 5 azaz ÖT csomag élesztőt!!! Na ez most nekem több hónapig elég, s addigra remélem, elmúlik ez az őrület.(Bár....ki tudja, nem árt mindenre felkészülni, az élesztő nélküli kenyérsütésre is....)

      Törlés
  4. Örülök, hogy te is rászántad magad a kenyérsütésre! Jól néz ki, biztos finom is! Én egyszer csináltam egy ír, szódás kenyeret, ami szintén sütőporos volt, de nekem kiérződik az a por és nem ízlik. Mondjuk, az élesztőset sem szeretem, ha kiérződik, azért tetszett meg az öregtésztás dolog, mert abban alig van! Ha ez elfogy, majd azt is próbáld ki!;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tiff!!!!! 30 éve magam sütöm a kenyeremet.Milliószor írtam is róla.
      Most ez azért volt első, mert eddig még élesztő-nélkülit sosem sütöttem....

      Törlés
  5. Szép lett a kenyeret, pár napig nincs gondod rá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na most képzeld el, ebből a fél kg lisztből lett 12 szelet.Ez nekem pontosan 12 napig elég....Rám-nézve senki sem hiszi el nekem, hogy ennyit eszem, )=napi egy szelet) pedig de !!!

      Törlés