2020. április 1., szerda

Tárolási gondok






Büdös, de szeretem. Nem tudom meghatározni, mennyi az éves fogyasztásom, de elég rendes mennyiség lehet. A 365 napból gondolom legalább 100-szor eszem fokhagymás-vajas pirítóst reggelire és ez 1 nagyobb, vagy 2 kisebb girizdet jelent alkalmanként. (Érdekes módon, még senki nem szólt, hogy büdös lennék. Magamon nem érzem, de az is lehet, hogy nem  kerülök „emberközelbe” – a macskáknak meg mindegy.)  ☺️ 

Szóval csak azt szeretném elmondani, hogy nekem régóta gondot okoz a nagyobb mennyiségű fokhagyma tárolása, ezért aztán különösen télen,  vagy így tavasszal, amikor az utánpótlás hétről hétre drágább lesz, - én egy jó csomót megpucolok, és a girizdeket  (mi így mondtuk, nem „gerezdek”-nek) egy csavaros tetejű üvegbe teszem, majd be a mélyhűtőbe. Íz és illatanyaga  nem sokat veszít, viszont garantáltan eláll. Igaz, kicsit puhább lesz felolvadás után.... Főzéshez jó.
Az újságpapírba csomagolás,  normál hűtőben-tartásos megoldás nekem nem jött be. (Megfonnyad vagy penészes lesz.) 
A pincébe még nem vittem le, idén a fűtetlen előszobában kísérleteztem. Itt meg egy bizonyos idő után hajtani kezd, pedig papírzacskóban tartom....(ezt olvastam valahol, nem én találtam ki.) És egyébként is: valami barna-foltos-betegsége van a legtöbbnek. 
Amúgy jó pincém van, a vöröshagyma meg a krumpli régebben tűrhetően elállt benne tavaszig. De amióta az új idők új zöldségeit lehet csak vásárolni, kudarcba fúlt ez a megoldás. A hagyma kihajt, a krumpli - mindenféle almával való csírázás-késleltetés ellenére - megindul.
Pár éve már csak annyi van ezekből itthon amennyi épp 2-3 hétre kell. Tovább nem tudom semmi módon tárolni.

Na, de vissza a fokhagymához....
Azt, hogy ledaráljam és afféle fokhagymakrémként fagyasszam le – még nem próbáltam, de az az érzésem, túl sok illatanyag elveszik közben, vagyis nem elveszik, hanem beépült a hűtőben lévő csokifagyiba, meg mindenbe….A medvehagyma fagyasztása is emiatt olyan szörnyen macerás. Bár ki tudja…Lehet egyszer legalább meg kéne próbálni.

Van valakinek más ötlete ? Hogy lehet jól eltenni a fokhagymát  egy hosszú, zimankós télre, meg tavaszra, míg megjön az új ?
Vagy nyugodjak bele, hogy ebből nagyobb mennyiség  - egyszerű házi körülmények között - sokáig nem tárolható ? No de hogy csinálják a "nagyok" - akik busás haszonnal tudják februárban árulni a titkos módon tárolt őszi fokhagymájukat ? 



8 megjegyzés:

  1. Mert van tavaszi fokhagyma is, az eláll az új érésig. Régen mi is termeltünk ezért tudom nekem már nincs jó magom, de a szomszédasszonyomnak tavaly volt még. Késő télen vagy kora tavasszal kell dugdosni, kicsit kisebb mint az őszi fokhagyma de jó kemény még ilyenkor is, és egészséges.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őszintén szólva én ezzel a fokhagymával sosem leszek tisztában. Melyik a tavaszi, mikor melyiket kell venni, melyik áll el ? Nem is értem, miért nincs EGYFÉLE fokhagyma ? Mit kell itt ennyit variálni (kedves Természet, vagy Jóisten) nem elég bonyolult az életünk fokhagyma-kormeghatározás nélkül is ?

      Törlés
    2. Aki nincs benne a termelésében annak bizony nehéz megjegyezni ezt a tavaszi, őszi dolgot, megértelek. Azért örülök, hogy megjegyeztem nálad. :)

      Törlés
    3. Köszi ! :-)
      Hátha egyszer mégiscsak én is megismerem, meg tudom különböztetni őket.

      Törlés
    4. Igen, van tavaszi és őszi fokhagyma. Az őszi általában nekem kitart február-márciusig, akkorra kezd megsemmisülni, kiszárad. A tavaszi pedig kitart az újig.Mivel kisebbre nő, meg rövidebb ideig is használom, ezért kevesebbet is duggatok belőle. Simán, mindenféle csomagolás nélkül a kamrában tárolom a többi hagymával együtt.Mindegyiket ( vörös, lila, mogyoró) külön-külön papírdobozban, kosárban.
      Az ősziből is többféle van, általában középen van egy vastagabb virágszár, ezért azt fonni nem lehet.De van olyanom is, amelyiknek nincs ilyen szára, az simán fonható, s felfüggesztve tárolható. Szerintem úgy karácsonyig inkább az őszi kapható a boltokban,ilyenkor pedig az új megjelenéséig a tavaszi.
      Marika

      Törlés
    5. Nekem az a gondom, hogy az u.n. őszi vagy hajtani kezd, vagy barna foltos lesz és részben kiszárad....
      Egy papírzacskóban a hűvös előszobában tartom.
      A vöröshagyma is bizony többször hajtani kezd, a krumpliról már nem is beszélek. De a krumpli csírázást kissé késleltetni tudom, mert teszek a dobozába pár almát, ami lassítja a folyamatot. De esküszöm, a régiekkel nem volt ilyen macera, levittem ősszel a pincébe és a zöme kitartott tavaszig. Igaz, a krumplit a vége felé kicsit csíramentesíteni kellet és volt hagyma, amit mert megindult eldugtam zöldhagymának...de ezekkel a mostaniakkal nem lehet ezt megcsinálni. Persze ki tudja, honnan a frászból és miféle dolgokat adnak el nekünk ??????

      Törlés
  2. Egyik munkatársam a vöröshagymával kapcsolatosan javasolta, hogy dinszteljem, és úgy fagyasszam le, de őszintén szólva nem próbáltam, mert a penészedéssel való küzdelmet megunva, szigorúan csak annyi van itthon mindenből, amennyi éppen szükséges, ugyanis a tárolással sokszor vagyok gondban Én is.
    Nem tudom, hogy az a dinsztelős téma a fokhagymánál is játszik-e?
    (Meg azt sem, hogy mit csinálhattam az előző hozzászólásommal amit írtam ehhez a poszthoz. :-o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig a vöröshagyma-tárolásnak igen jó lehetősége a dinsztelés utáni fagyasztás. Én úgy szoktam csinálni, hogy a megfőtt hagymát egy tálcára terítem szét, s amiután megfagy, akármekkora darabokba, sőt apróra is össze lehet törni. Ha van helyed a hűtőben ez jó megoldás. Tény, be kell csomagolni, mert szaga ennek is van, ámbár megközelítőleg se olyan intenzív, mint a medvehagyma szaga. Elvileg fokhagymát is lehetne dinsztelve eltenni, de azt nem lehet a reggeli vajaskenyérre rárakni - márpedig nekem az az egyik legkedvesebb reggelim.

      Azt nem tudom a kommented hová tűnt, megnéztem, nincs a várakozk között. Valami hiba történt.Lényeg, higy ez most itt van !

      Törlés