2020. június 9., kedd

Árak

Eredetileg takarítani akartam(volna) - de elcsúszott a délelőtti program, így hát halasztottam a témát holnapra. Viszont leültem a gép elé és ide-oda cikázgattam. 
Nem is annyira a ma délutánra bejósolt esetleges "óriási vihar" - netán jégesővel kísérve - ijesztett, hanem az alábbi cikk:
https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/brutalis-arrobbanas-a-hazai-boltokban-ez-kerul-75-szazalekkal-tobbe.1097252.html?
Nem mintha boltba-járva nem éreztem volna én ezt, de  egészen megdöbbentő számokat látok néha, kétszer is oda kell néznem, mert nem akarom elhinni, hogy van már 63 Ft-os tojás is. Jó hát nem nekem tojta azt a tyúk, de akkor is...
Nem fogom részletezni, aki ide téved, az jár a boltba, nyilván velem együtt látja a változást. De ettől én még meg vagyok döbbenve...
Sőt.
Kezdek igazán félni....
És nem a Coronától.

https://magyarmezogazdasag.hu/2019/09/02/tovabbra-sem-csokken-friss-zoldsegek-ara

17 megjegyzés:

  1. Sajnos rohamosan növekednek az árak, és leginkább az élelmiszer. A cikk végén ott van, de vegyél fel, pl. 1 milliós hitelt. Erre megy ki minden, minél több adósrabszolga legyen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ezen én is elgondolkodtam, hát van ? (van!) olyan balga ember aki a mai bizonytalan helyzetben hajlandó ekkora kölcsönt felvenni ? Igaz, én leéltem az életemet úgy, hogy csak egyszer és mindössze 3 évig volt kölcsönöm a lakásra - mindig előbb gyűjtöttem pénzt arra, amit vásárolni akartam és megtanultam lemondani is. Lehet, hogy manapság ez a szó már nem is használatos....

      Törlés
    2. Manapság pl. ha autót mész vásárolni kész pénzzel, akkor drágábban veszed meg, mintha felveszel egy kölcsönt mellé. Nagyon abszurd ez. Nekem is csak pár évig volt kölcsönöm, és hihetetlen mennyire rabszolgává teszi az embert. Az én kölcsönöm olyan volt, hogy bármikor ki lehetett venni s mát befizetett összeget és utána az ember kezdte előröl a befizetést... Amikor sikerült végre kifizetni az utolsó adagot is, bementem a bankba, hogy kérjem az egész számla lezárását, és a kölcsön vonal megszüntetését. És cserébe rám akartak tukmálni egy nagyobb kölcsönözhető összeget, mert "soha nem lehet tudni mikor lesz rá szükséged" Többször el kellett mondjam, hogy a hitel vonal lezárását kérem és nem fogom meggondolni magam!!!

      Törlés
    3. Amennyire megy az emberek tudatos elbutítása, nem nehéz megjósolni, hogy mi a végkifejlet a hiteleket illetően. Nem is beszélve erről a rengeteg CSOK-os hitelről stb...

      Törlés
    4. Agyrágóbogár és Babi: sajnos nekem is az az érzésem, hogy "nagyban megy" az elbutítás, olyan nyelvet és szó-fordulatokat használnak, amit az egyszerű ember nem is ismer, kellene is a pénz, meg tartasz is a kölcsöntől - hát adnak egy lökést és máris bent vagy a csapdában. Azt hiszem az emberek jelentős része csak későn kapcsol - ámbár lehet, hogy én (öregen) másképp gondolkodom, mint a fiatalok. Az is biztos, hogy amilyen "hagyományokat/szokásokat" hozol otthonról, netán, ha van otthoni támogatód (anyagi, de legalább szóbeli) - akkor tán nem esel, vagy esnének ilyen sokan csapdába...
      Na de mindenki saját életének kovácsa, csak én valahogy sajnálom a tudatlanokat is....

      Törlés
  2. Sokat járok piacra, élelmiszer boltokba. Mindig is képben voltam az árakkal kapcsolatban, ezért nekem is döbbenetes és végtelenül szomorú látni a "sose lesz vége" àremelkedéseknek 🙄

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony tartok tőle érnek még bennünket karácsonyig meglepetések...Én legalább "lelkileg" felkészültem. Azt nem mondnám, hogy örömmel, de tudatosítottam magamban, a "az eleje is nehéz volt, nehéz lesz a vége is"...

      Törlés
  3. Az hogy az árak emelkednek ezt hamarabb észleljük mi akik boltba járunk , még azelőtt hogy írnának és beszélnének erről:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És sajnos egyik árucikk emelkedése automatikusan vonzza a másik emelését. De néha tényleg nem akarok hinni a szememnek...

      Törlés
  4. Nagyon szomorú a helyzet. A pályakezdő fiatalok, akiknek nincs anyagi hátterük - és ha a szülők sem tudják segíteni őket - kénytelenek hitelt felvenni, hogy lakásuk legyen! Szerintem a mi időnkben sokkal könnyebb volt! Tanácsi lakás, szolgálati lakás, miegyéb... A bolti árak napi szinten mennek fel, nem tudom hol lesz a vége és vajon meddig tudjuk kifizetni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fiatalok lakás-ügyében: el kellene gondolkodni, hogy (bár nem könnyű) - de mindenkinek jót tenne, ha ismét több generáció élhetne egy lakásban. Persze, nem másfél szobás panelre gondolok. De most sokan azok is külön lakást vesznek, akik esetleg a szüleik házában is elférnének még. Hja, de ott azért alkalmazkodni kellene és az már nehezebb dió....
      Az árak gátlástalan emelésétől szabályosan félek. Nem hallottam, hogy a nyugdíjamat 50 %-kal emelni fogják....

      Törlés
  5. Huha Ti aztán rendesen elkeserítitek magatokat....))
    Ennyi negatív életérzést.)))
    Régen mi is szövetkezeti lakást kaptunk, amire 25 év kölcsön volt lehetséges, volt állásunk, tudtuk, hogy fizetni tudjuk a havi fizetésünkből - jutott szép berendezésre, utazásra, ételre, könyvre, színházra, mozira, hangversenyre... - alkalmazotti fizetésünk volt, mint sok más embernek, csak megjegyezném, még mielőtt kőgazdagnak gondolnátok. Viszont volt szép lakásunk, majd jött x év múlva lehetőség, hogy x százalékát elengedi az OTP, és a maradékot egybe belehet fizetni, éltünk vele.
    33-34.-Ft-ért is lehet tojást venni, igen erősebbek lettek az árak, de most ez van, ezt kell megoldanunk. Annyi jó, és szép dolog van az életünkben most is, ne keseregjetek, nem éri meg, csak a napjaitokat rontjátok...
    Erika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika, itt mindenki leírhatja a gondolatait. A keserűeket is !!!! Örülök hogy te ilyen optimistán látod a dolgokat, és nem kérdezem se a korodat, se a jövedelmedet.....se azt, hogy hol élsz, vagy egyéb dolgokat....
      Igen, sok szép dolog IS van az életben. Képzeld, TUDJUK ! AZT IS megéltük már.
      De van egy csomó csúnya dolog is.
      Szöveged negyedik sorában írtakkal kapcsolatban: "volt állásunk" - remélem Magyarországon élsz, akkor tudod, hogy ez annyira ma már nem természetes.

      Törlés
  6. Erikának nyilván nincsenek anyagi gondjai, sőt bizonyára a jövője is biztosítva van, ha így nyilatkozik. Szerencsés. Én fiatalként nem látom rózsásnak a helyzetet, pedig van munkám, de a fizetésem messze nem tartozik a magasakhoz. Irtózatosak az áremelkedések, és még ami ezután jön, na azt is túl kell élni. Egy nyugdíjas meg már nem fog tudni 10-20 év nyugdíj után nem túl jó egészségi állapotban plusz munkát vagy "másodállást", esetleg részmunkaidőt vállalni. Nem is vennék fel sehová, meg a fizikai vagy a szellemi terhelhetőség sincs már meg a legtöbb esetben. Így hát a nyugdajasnak nem marad más, csak, hogy a nyugdíját beossza. A legritkább esetben tudnak és szoktak a fiatalok segíteni anyagilag a szülőnek, nagyszülőnek, hisz hazánkban ez épp fordítva van, a legtöbb idős a fiataloknak ad (persze, akinek van miből.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden soroddal egyetértek.
      Sajnos ez van - bár legalább "nem kell szeretni".

      Törlés
  7. Tényleg iszonyúan elszaladtak az árak, de ez várható volt. Ami külföldről érkezik az a forint árfolyama miatt drágul. Mennyi most 1 €? 345 Ft?
    Ami magyar, az pedig, ha jól látom a bérek + járulékok miatt. Aki azt mondja, hogy meg kell fizetni a dolgozókat, annak igaza van, csak hát azt a plusz költséget ki is kell termelni.
    Vannak dolgok, amiket nem értek, pl. a marokkói paprika még a szállítással együtt is olcsóbb, mint a Szentesen termelt, de ilyen a lengyel krumpli és alma.
    Épp most nézegettem a tojás árakat. A Tescoban XL-es tojás 70 Ft. Nem semmi, igaz van olcsóbb is, de azok sokkal kisebbek.
    Valami nagyon nem működik nálunk, vagy nem tudom.
    A hitel, na ez megint egy érdekes kérdés. Szerintem a hitel nem ördögtől való, csak észen kell lenni és nagyon keményen kell számolni.
    Anno nekem is volt hitelkeretem, amolyan rulirozó hitel. Biztonsági tartalék, ha történne valami.
    Bevallom, vásároltam is hitelre pl. mosógépet. Amikor elromlott a régi, akkor választhattam, vagy hónapokig mosok kézzel, míg összegyűjtöm az árát, vagy felveszek hitelt. Felvettem.
    Ami a generációk együttélését illeti, na ez megint egy izgalmas kérdés. Nem hiszem, hogy régen a menyek/vejek számára rózsás lehetett az élet az anyós/após házában. És szerintem a világ ezen a téren nem változott.
    PZs

    VálaszTörlés
  8. Én nem vagyok közgazdasági vagy kereskedelmi szakértő - de ezeket az ár-dolgokat képtelen vagyok megérteni.És igenis felébred bennem a gyanú, hogy az a bizonyos csirkemell miért lesz hirtelen pár hétig "csak" 1100-- Ft/kg ? Honnan jön, hol volt eddig ? milyen tyúké ? miért nem kellett másoknak ? Stb...
    De a gyümölcsre is mondhatom, ezeket a csillagokat verő árakat nem látom igazoltnak. Persze, tudom, semmi sincs ingyen, ne de hatszázvaláhány Ft-ért egy kg. alma ? Normális ? A bibi csak az, hogy azért van, akinek ez nem probléma és hát megveszi. Mi meg nézhetünk, mint muki a moziban.
    Persze tudom én, sose volt minden tökéletes, SOHA ! De néha az ember csak áll, és meditál, hogy milyen megkeveredett világban kell élni. Nem érted, nem találsz rá magyarázatot - és a vége az, hogy csak legyintesz és mész tovább.
    Szomorú.
    A több-generációsa együttélésen elgondolkodtam, hááááát, igen, azért lehet igazságod, nem mindig és nem minden esetben volt az a régi-módi jó. De tudod, költözzenek szét, rendben. Na de hogy szétköltözés után az öregek "el vannak feledve" - pláne, ha pénz se nagyon jön tőlük - az azért nem korrekt dolog (hogy finoman mondjam....)
    Na ja, most lehet mondani, hogy nekem se jó ám semmi már....
    És tán van is benne igazság.

    VálaszTörlés