2021. november 26., péntek

Az én krumplis galuskám így készül

Próbáltam keresni a net-receptek között, de EZT a fajta krumplis-galuskát, amit én készítek, sehol se találtam. Fogalmam nincs róla, mióta eszem ilyent, de jó régóta, az az egy biztos. És gyanítom, még a nagyon-szegény-albérlős időm hagyatéka, mert nem emlékszem, hogy anno otthon is ezt/így ettük volna. Mindenesetre én szívesen eszem ebben az egyszerű formában is.

Tehát egy krumplit (=jobb helyeken burgonya) apróra kockázok, sós vízben kifőzök. Egy másik krumplit nyersen a legkisebb lyukú reszelőn lereszelek, kevés liszttel, egy tojással, sóval összekeverem - és galuskát főzök belőle. Aztán a megfőtt krumplit meg a galuskát összekeverem, megszórom pirított prézlivel (gyengébben kedvéért: morzsával), és tejfölt teszek a tetejére.

Nem mondom, hogy diétás étel, de én nagyon szeretem. Egyébként, ha nem lenne a juhtúró ára a csillagokban, el tudom képzelni azzal is, tejföl helyett/mellett és talán nem rontana rajta egy kis pirított szalonnakocka sem. De így - szegényesen -  is nagyon finom. 😋






10 megjegyzés:

  1. Jól néz ki és finom is lehet. Majdnem olyan, mint a sztrapacska. :) Az biztos, hogy nem diétás, talán egyszer kipróbálom, de nekem a krumpli és a tészta nem ajánlott étel. Pedig mindkettőt nagyon szeretem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én gondban lennék, ha tésztát nem ehetnék. Nagyon szeretem mindenféle változatban...
      A krumpli is a kedvenceim közé tartozik, vannak spéci krumplis ételeim: a vajas-lila-hagymás krumplipüré vagy a köménymagos tepsiben sült...Nyammm... Micsoda vacsoraötletek....:-) Csinálok is egyikből jövő héten....

      Törlés
  2. A lilahagymás krumplipürére kiváncsi lennék , már a rezeptre gondoltam. Ezt még nem hallottam és nem is láttam nem beszélve fogyasztásáról.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki egyszer - én nagyon szeretem. Megcsinálni nem nehéz, én előre besózom kicsit a hagymát és úgy keverem a pürébe.

      Törlés
  3. A tárkonyos is nagyon finom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No, ezt még nem próbáltam. Vajas-tárkonyos ? vagy hogy szól a recepted ?

      Törlés
    2. Csinálom, mint rendesen és amikor a vajat teszem hozzá, akkor szórok bele kb. 1 teáskanál szárított, morzsolt tárkonyt. Ezután keverem ki az egészet jó krémesre, habosra. Kicsit állni hagyom, a krumpli átveszi a tárkony ízét, én nagyon szeretem! :)

      Törlés
    3. Feltétlenül ki fogom próbálni. Köszi, hogy megírtad.

      Törlés
  4. Finom lehet az elmúlt hetekben talán az Ízőrzők egyik műsorában láttam hasonló finomságot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy öreg vagyok (nem, biztos öreg vagyok...) és ezért kedvelem jobban a "régimódi ételeket. Ha az újdonságok (pl.avokádó, papaya, mangó, maracuja,stb...) és a régiek közül kell választani, biztos, hogy a régire szavazok......

      Törlés