2021. november 8., hétfő

Október utolsó vasárnapja

Ez a képsor is "elmaradásom" pótlása. 

 Tíz kép a Havi-hegyről, készültek  2021.okt.30-án











És ide illik pár kép az idei őszi vadszőlős sorozatomból, én a levelek alatt/mögött  lakom :-)




...Igen. Ilyenkor söpörni is kell....de nem baj, a szépség megéri...

16 megjegyzés:

  1. Ha megkérdezik, milyen színű a házad, válaszolhatod, hogy évszakonként változó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan ! :-) De ilyenkor gyönyörű...Igaz, azért a téli, tavasz-előtti "kopaszsággal" nem dicsekednék....

      Törlés
  2. Mindig tetszettek az ilyen vadszőlővel bevont házak különleges hangulata van!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyáron az ablakaimat is leárnyékolom a vadszőlőindákkal. Én gyerekkoromban is vadszőlős házban éltem és nagyon szeretem, akármennyi munka is van vele ilyenkor ősszel.

      Törlés
  3. Havihegy, emlékek elevenednek meg hallatára. Templom, mandulafák, aug. 5 a búcsú napja, mézeskalács, törökméz, márc (szörp-ital akik nem ismernék) Ringlispiel, vattacukor, a sátrasok esti karbit-lámpáinak titokzatus fénye. Mint gyermek ki a szinte a szomszédságban nevelkedett sok élmény köti
    e helyhez. A búcsúk idején sereglö horvát német ajkú zarándokok egy része akik már részben az elözö délután vagy estefelé érkeztek és az éjszakát a szabadban a templom körül töltötték mindig nagy csodálkozást váltott ki bennük gyerekekben. A templom a búcsú idején az esti órákban ki volt világitva ami egy különös élményt jelentett az udvarunkból feltekintve a hegyre.
    A mandulafákat mandula érés idején mindig meglátogattuk ha csak egy pár szemet találtunk fák alatt is, vagy megpróbáltunk pár köhajitással néhány szemet megkaparintani.
    A képeidet elnézve szebben néz ki az út mely a Tettye felöl vezet ide. Nékem még a beton korlát az út déli oldalán él emlékezetemben minden esti villanyfény nélkül.
    Kis barangolás a múltban köszönet Fodorka fotóinak, jól esik, de mindez az enyém, néktek talán nem sokat vagy semmit sem mond, de köszönöm hogy leirhattam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is emlékszem a 30-40-50 évvel ezelőtti Havi-hegyi búcsúkra - no most már nem egészen olyan, de valami picinyke hangulata mégis megmaradt. A mandulafákból is elpusztult több, sőt (sajnos) a felelőtlenül ültetett és magukra hagyott új kis fák is meghaltak. Kár értük... Ez egy régebbi írásom a Havi hegyi búcsúról:
      https://aranyosfodorka.blogspot.com/2008/08/bucsu-pecsett-havihegyen.html
      Ez a sétány - a pécsiek kedvelt helye - valóban most szép, és innen a kilátás a városra is csodálatos. (Elég nehéz volt olyan képet készíteni, amin nincsenek, vagy csak kevesen a sétálók.)

      Törlés
  4. Az ezerszínű ősz talán októberben a legszínesebb és a legszebb!
    Söprögetni ilyen levelek alatt..., elhiszem, hogy megéri. Nagyon szép ez a valóságos zuhatag.
    Az utat is sok szépség övezi, jó nézegetni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Idén tényleg szép volt az ősz. Olyan jó volt a Havi hegyen is nézegetni ezeket a szépségeket !

      Törlés
  5. Még egy érdekesség a Havi hegyröl.
    https://kovacsmuhely.blog.hu/2014/02/04/a_titokzatos_koarc_a_havihegyi_baratkozo-szikla_tortenete_2_resz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A sztorit (öreg pécsiként) persze ismerem. No, legközelebb ha arra járok, lefényképezem. Most kerestem, de nincs róla fotóm....

      Törlés
  6. Gyönyörűek az őszi színek, szép volt a kirándulásod! Nagyon hangulatos a vadszőlővel benőtt házad, nekem is mindig tetszett az ilyen! 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokan azt mondják: szép, szép, de ősszel az a sok levél... Én bizony nem bánom. Nyáron az ablakaimat pompásan árnyékolja, ősszel gyönyörködtet - hát akkor a söprés ezért a két jó dologért már semmiség...

      Törlés
  7. Hogy jut napfény a lakásodbe? Vagy csak egy két ablakról vanszó?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fotókon ugyan nem látszanak ablakok, csak a sűrűn benőtt ház és kerítésfal - de az ablakok előtt is van vadszőlő és hála Istennek nem süt be a forró nyári nap. Én nagyon szeretem ezt az árnyékos lakást nyáron. Télen meg nincsenek levelek, akkor világos van. A szobanövények pedig kint nyaralnak az előszobában, ahol az ablak előtt nincs vadszőlő.

      Törlés
  8. A Havihegy minden évszakban szép!
    De...a tapadókorongos vadszőlőd😊!?
    Nekem a betonkerítésem udvar felöli oldalán van 3 éve.Bizony kordában kell tartani, de megéri!Az idén nagyon gyorsan lehullottak a levelei.Még gyönyörködtem volna benne!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az én házamat/kerítésemet egy, azaz EGY, 32 éve elültetett tő nőtte be. Gyerekkoromból hoztam a vadszőlő szeretetét, a mi hajdani házunknál is egy tő volt és a hegyoldalba épült félig-meddig emeletesnek számító házat az nőtte körül. Nekem a vadszőlő a boldog gyerekkoromat idézi. És nem érdekel, hogy ilyenkor menyit kell söpörni. Megéri !!! És igen: idén valahogy gyorsabban "őszült" meg, gyorsabban hullatta le a leveleit. Talán a száraz nyár az oka, hiszen -szerintem- ezért is van rajta olyan kevés szőlőszem, ami amúgy a feketerigók kedvenc téli eledele lenne....

      Törlés